Vrijwaringsbewijs voor snelle motorboten

Eigenaren die hun snelle motorboot verkopen, krijgen vanaf 1 januari 2018 een vrijwaringsbewijs. Daarmee kunnen ze laten zien dat ze niet meer aansprakelijk zijn voor de boot. Voor auto's en andere voertuigen met een kenteken geeft de RDW al een vrijwaringsbewijs af.

Het nieuwe vrijwaringsbewijs maakt deel uit van een pakket aan verbeteringen voor snelle motorboten. De RDW wil hiermee de rechtszekerheid voor booteigenaren vergroten en de kwaliteit van de geregistreerde boten verbeteren. Zo zijn ook het registreren en overschrijven van een snelle motorboot gedigitaliseerd en makkelijker gemaakt. Het overschrijven van snelle motorboten is wettelijk niet verplicht.

Registratieproces

Wil de nieuwe eigenaar zijn of haar boot registreren of overschrijven? Dan registreert hij de boot eerst op de RDW-website. Na de registratie print de eigenaar het formulier uit, gaat daarmee naar het loket van PostNL en betaalt de registratiekosten. Bij een overschrijving krijgt de nieuwe eigenaar een vrijwaringsbewijs dat hij aan de oude eigenaar moet geven.

Kosten

De eerste registratie van een snelle motorboot kost 54 euro, overschrijven kost 29 euro en het registreren van een technische wijziging kost 15 euro.   

Meer informatie over dit onderwerp leest u in ons uitgebreide nieuwsbericht 'Vrijwaringsbewijs voor snelle motorboten'.