Wanneer mag je met een elektrische step de weg op?

Je mag met een elektrische step de weg op als deze step door de minister van Infrastructuur en Waterstaat is aangewezen als bijzondere bromfiets en door de minister is toegelaten op de weg. Een fabrikant kan bij het ministerie een aanvraag voor toelating indienen. Als de aanvraag aan alle voorwaarden voldoet vraagt  het ministerie vervolgens de RDW om het voertuig en de fabrikant te beoordelen. De RDW geeft hierover advies aan de minister waarna de minister besluit of het voertuig de weg op mag.

Welke bijzondere bromfietsen zijn er in Nederland toegelaten tot de weg?

Waarom mag een bepaalde step wel in het buitenland en niet in Nederland?

Een bijzondere bromfiets is een (innovatief) licht en langzaam voertuig met specifieke kenmerken (bijv. het ontbreken van een zadel) waardoor het geen reguliere bromfiets is. Daarom kunnen ze niet binnen de Europese regelgeving die van toepassing is op bromfietsen worden toegelaten. Dit soort voertuigen wordt daarom in Nederland toegelaten onder de deze link opent in een nieuw venstertoelatingsregels voor bijzondere bromfietsen. Deze regels zijn nationaal en kunnen daarom per land verschillen.

Monowheels, hoverboards en elektrische skateboards

Wil je weten wat de regels zijn voor het gebruik van monowheels, hoverboards en elektrische skateboards, kijk op deze link opent in een nieuw vensterrijksoverheid.nl.

Wegwijzer bijzondere bromfietsen

Wil je meer weten over bijzondere bromfietsen? Op deze website vind je de Wegwijzer bijzondere bromfietsen. In deze wegwijzer vind je onder andere informatie over de toelatingsregels, het aanvraagproces, de rol van de RDW bij de toelating, etc.