Nieuwe regels voor drones vanaf 31 december 2020

Vanaf 31 december 2020 zijn er nieuwe Europese regels bij het vliegen met een drone of een ander onbemand luchtvaartuig, zoals op afstand bestuurbare vliegtuigjes en helikopters. De nieuwe regels gelden voor zowel hobbyvliegers, recreatieve vliegers als beroepsmatige vliegers.

Drone video

Nieuwe regels

Vanaf 31 december 2020 gelden er nieuwe regels voor het vliegen met drones. Lees verder voor het aanvragen van een vliegbewijs en exploitantnummer.

De regels horen bij Europese maatregelen om de onbemande luchtvaart veiliger, mobieler en duurzamer te maken. Aan welke regels en verplichtingen u moet voldoen, hangt af van de soort drone en waar u ermee vliegt. Hoe meer risico’s de vlucht met zich meebrengt, hoe hoger de eisen die aan de piloot, de exploitant (eigenaar) en de drone gesteld worden. Kijk voor meer informatie over de nieuwe wetgeving op deze link opent in een nieuw venster de website van Rijksoverheid.  

Naast dat de drone technisch in orde moet zijn en u zich aan de nieuwe vliegregels moet houden, worden vanaf 31 december 2020 zowel de piloot als de exploitant van een drone of onbemand luchtvaartuig vastgelegd. De piloot vraagt hiervoor een vliegbewijs aan, de exploitant (meestal de eigenaar van de drone) vraagt een exploitantnummer aan.  

Vliegbewijs en exploitantnummer aanvragen bij de RDW

De RDW heeft de opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gekregen om vanaf 31 december 2020 onbemande luchtvaart te registeren. Het vliegbewijs en het exploitantnummer vraagt u bij ons aan.  

Vliegbewijs
Het vliegbewijs wordt verplicht voor elke piloot van een drone of onbemand luchtvaartuig met een gewicht van meer dan 250 gram. Voordat u een vliegbewijs bij ons aanvraagt, doet u eerst online theorie-examen bij een vliegschool.

Exploitantnummer

De exploitant (meestal de eigenaar van een drone) is de persoon die verantwoordelijk is voor de vluchten met zijn of haar drone(s). Bent u exploitant van 1 of meer drones? Dan moet u een exploitantnummer bij ons aanvragen. Bent u piloot en ook exploitant van een drone? Dan heeft u straks een vliegbewijs én een exploitantnummer nodig.

Vanaf 31 december kunt uw vliegbewijs en exploitantnummer bij de RDW aanvragen via rdw.nl/drone.