Nieuwe regels

De regels horen bij Europese maatregelen om de onbemande luchtvaart veiliger, mobieler en duurzamer te maken. Aan welke regels en verplichtingen u moet voldoen, hangt af van de soort drone en waar u ermee vliegt. Hoe meer risico’s de vlucht met zich meebrengt, hoe hoger de eisen die aan de piloot, de exploitant (eigenaar) en de drone gesteld worden. Kijk voor meer informatie over de nieuwe wetgeving op deze link opent in een nieuw vensterde website van Rijksoverheid.  

Naast dat de drone technisch in orde moet zijn en u zich aan de nieuwe vliegregels moet houden, worden vanaf 31 december 2020 zowel de piloot als de exploitant van een drone of onbemand luchtvaartuig vastgelegd. De piloot vraagt hiervoor een vliegbewijs aan, de exploitant (meestal de eigenaar van de drone) vraagt een exploitantnummer aan.  

Vliegbewijs en exploitantnummer aanvragen bij de RDW

De RDW heeft de opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gekregen om vanaf 31 december 2020 onbemande luchtvaart te registeren. Het vliegbewijs en het exploitantnummer vraagt u bij ons aan.  

Vliegbewijs
Het vliegbewijs wordt verplicht voor elke piloot van een drone of onbemand luchtvaartuig met een camera óf een gewicht van meer dan 250 gram. Voordat u een vliegbewijs bij ons aanvraagt, doet u eerst online theorie-examen bij een vliegschool.

Exploitantnummer

De exploitant (meestal de eigenaar van een drone) is de persoon die verantwoordelijk is voor de vluchten met zijn of haar drone(s). Bent u exploitant van 1 of meer drones? Dan moet u een exploitantnummer bij ons aanvragen. Bent u piloot en ook exploitant van een drone? Dan heeft u straks een vliegbewijs én een exploitantnummer nodig.

Communicatie

In december volgt een campagne over de nieuwe regels en wetgeving. Vóór 31 december kunt u nog geen vliegbewijs of exploitantnummer bij de RDW aanvragen. Maar we zullen wel steeds meer informatie delen via de webpagina RDW.nl/drone. Houd deze pagina, de media en deze link opent in een nieuw vensterRijksoverheid.nl/drone de komende tijd in de gaten voor meer informatie.