24 ontwikkelingen die in 2022 onze agenda bepalen

Vandaag is het Prinsjesdag, de dag dat de regering aan Nederland de nieuwe plannen presenteert. Ook de RDW kijkt op Prinsjesdag vooruit. In de publicatie Ontwikkelingen 2022 schetsen wij de (inter)nationale ontwikkelingen in de mobiliteit die onze agenda de komende tijd bepalen. Deze ontwikkelingen beïnvloeden vaak ook de bedrijfsvoering en dienstverlening van onze samenwerkingspartners. Daarom zetten wij ze elk jaar op een rij.

Van nieuwe emissietesten tot kunstmatige intelligentie 

De ontwikkelingen zijn geclusterd aan de hand van de strategisch pijlers van de RDW: veiligheid, duurzaamheid en rechtszekerheid. Denk aan de ontwikkelingen voor het nieuwe toelatingskader voor lichte elektrische voertuigen, nieuwe regels voor geautomatiseerde en zelfrijdende voertuigen, het invoeren van emissietesten bij voertuigen in gebruik, de uitwerking van de Europese Green Deal, het verbeteren van het toezicht op erkenningen, onze bijdrage aan de aanpak van tellerfraude en de Europese wetgeving voor kunstmatige intelligentie in voertuigen. 

Breed begrip van veiligheid

De strategische pijlers hangen nauw met elkaar samen. Algemeen directeur Ab van Ravestein: ‘Duurzaamheid is eigenlijk veiligheid op de langere termijn. Het is onderdeel van een breed begrip van veiligheid: van gezondheid, planeet, grondstoffen. In het kader van de nieuwe verordeningen van de Europese Unie moeten voertuigen aan allerlei eisen voldoen, ook tijdens het gebruik. We zijn al gestart met dat soort testen in eigen beheer en zullen ons hier komend jaar ook op richten.’

Benieuwd naar alle ontwikkelingen?

Bekijk het digitale Prinsjesdagboekje (pdf, 22mb) of lees de ontwikkelingen 2022 vanaf onze website.