Eerste APK3-erkenning voor Abemec

Op 3 mei 2021 ontving Hans Quint, directeur van Abemec in Veghel, de erkenningssticker APK 3 uit handen van onze directeur Ab van Ravestein. Abemec is het eerste bedrijf waaraan de erkenning APK voor land- en bosbouwtrekkers (APK 3) is toegekend.

Landbouwmechanisatiebedrijf Abemec bedient met 23 vestigingen veehouders, akkerbouwers, tuinbouwers, loonwerkers en fruittelers door heel Nederland. “Op het feit dat wij de eerste erkenninghouder voor de APK 3 zijn, zijn we natuurlijk trots,” zegt directeur Hans Quint, “veiligheid is een hot item en de APK 3 is een eerste stap op weg naar meer veiligheid.”

Invoering APK 3

De invoering van de APK 3 is gestart per 1 mei 2021. De APK 3 geldt voor land- en bosbouwtrekkers op wielen die sneller gaan dan 40 km/u. Een nieuwe land- of bosbouwtrekker moet na vier jaar voor het eerst worden gekeurd. Daarna moet het voertuig elke twee jaar worden gekeurd. Voor oudere land- en bosbouwtrekkers is het moment waarop ze aan de APK moeten voldoen afhankelijk van de datum van de eerste toelating van het voertuig. Voor meer informatie over wanneer een trekker APK-plichtig is zie de website van de RDW

Veiligheid

De APK 3 voor land- en bosbouwtrekkers zal in de komende jaren de technische staat en de veiligheid van het wagenpark een stap verder brengen. De periodieke keuring van voertuigen die vaak intensief worden gebruikt, zal ook het veiligheidsbewustzijn bij de gebruikers verhogen. RDW-directeur Ab van Ravestein: “Samen met de sector zullen we de komende tijd leren hoe we de processen nog beter en efficiënter kunnen inrichten. We zijn blij met het feit dat we de eerste erkenning hebben mogen uitreiken, want dit project loopt al jaren. Dit is een concrete stap op weg naar meer veiligheid. Je mag rustig spreken van een mijlpaal!”

Erkenning APK 3

Het keuren van een land- of bosbouwtrekker gebeurt door een bedrijf dat een erkenning APK 3 heeft. Een APK 3-erkend bedrijf is herkenbaar aan de erkenningssticker en het erkenningsschild, en is te vinden via de locatiewijzer op de website

Registratie land- en bosbouwtrekkers

Land- en bosbouwtrekkers die in aanmerking komen voor de APK moeten eerst zijn geregistreerd. Op 1 januari 2021 is de registratie van (land)bouwvoertuigen van start gegaan. Land- en bosbouwtrekkers, maar ook land- en bosbouwaanhangwagens, motorrijtuigen met beperkte snelheid en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken die voor 1 januari 2021 in gebruik zijn genomen, moeten worden geregistreerd. Registreren kan via de website van de RDW. Online registreren is nog mogelijk tot en met 31 december 2021. Daarna vervalt het online registreren en moet een voertuig worden gekeurd op het keuringsstation van de RDW voor het kan worden geregistreerd.

Fotobijschrift
Directeur Hans Quint van Abemec plakt de erkenningssticker op het raam, onder toeziend oog van Ab van Ravestein, algemeen directeur van de RDW.