Landelijke uitrol online verlengen rijbewijs

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten de digitale aanvraag voor de verlenging van het rijbewijs landelijk in te voeren.

Het ministerie probeert de wetswijziging vanaf 10 oktober 2024 in te laten gaan. Gemeenten die niet willen wachten tot 2024 kunnen eerder aansluiten bij de proef. Voor gemeenten die het digitaal aanvragen van een rijbewijs als mogelijkheid al bieden verandert niets. Ook blijft het mogelijk om de aanvraag voor de verlenging van het rijbewijs aan het gemeenteloket te verlengen.

Digitaal Aanvragen Rijbewijzen een succes

De proef Digitaal Aanvragen Rijbewijs (DAR) die op dit moment bij 29 gemeenten bezig is, is een succes. De minister heeft de resultaten van de beoordeling waaruit dit blijkt met de Tweede Kamer gedeeld. Het online aanvragen wordt goed ontvangen door burgers, fotografen, gemeenten en onze eigen organisatie. Burgers vinden het fijn dat het digitaal aanvragen snel en op elk gewenst moment kan.

Aantal online verlengingen neemt toe

Het aantal rijbewijzen dat burgers online aanvragen is flink gestegen. Dit komt onder andere door de coronamaatregelen en nieuwe digitale mogelijkheden met DigiD. Hierdoor stijgt het aantal online verlengde rijbewijzen verder dan verwacht. In zes gemeenten ligt het aantal online aanvragen boven de 20%. In een van de gemeenten wordt zelfs inmiddels meer dan een derde van de verleningen online gedaan.