Veel belangstelling landelijk invoeren online verlengen rijbewijs

Na de bekendmaking dit voorjaar van het landelijk invoeren van het online verlengen van het rijbewijs door de demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, hebben veel gemeenten zich gemeld om mee te doen.

Het online verlengen van het rijbewijs startte in oktober 2018 en inmiddels doen hier 29 gemeenten aan mee. De nodige wetswijziging gaat uiterlijk op 10 oktober 2024 in. Gemeenten die niet zo lang willen wachten, kunnen eerder aansluiten. 

Aansluiting gemeenten is fases

Dat aansluiten gebeurt in fases. De eerste 9 nieuwe gemeenten starten op 1 augustus 2021. Zij maken onderdeel uit van de groep van 72 gemeenten die zijn toegevoegd aan de Experimenteerbepaling . Omdat steeds meer gemeenten zich aanmelden onderzoekt men nu vanaf wanneer zij kunnen aansluiten.

Positief resultaat na experiment

Het experiment ‘Digitaal Aanvragen Rijbewijs’ werd in 2020 in opdracht van het ministerie geëvalueerd. Uit die evaluatie bleek dat gemeenten, burgers en fotografen positief zijn. Gemeenten willen het online verlengen van het rijbewijs verder uitrollen en burgers vinden het fijn dat online verlengen snel en op elk gewenst moment kan en men daarvoor niet naar het gemeentehuis hoeft. 

Vergroten van digitale dienstverlening

Ook in het licht van het coronavirus is het online verlengen van het rijbewijs een goede oplossing voor minder fysiek klantcontact. Als gevolg van de coronamaatregelen is het aantal online aanvragen dan ook flink gestegen. Voor onze organisatie is het uitgangspunt om onze digitale dienstverlening te vergroten, gebruiksvriendelijker en eenvoudiger te maken. 

Hoe het werkt

Bij online verlengen van een rijbewijs hoeft de aanvrager niet (meer) naar het gemeentehuis om de aanvraag in te dienen. De aanvrager maakt een pasfoto bij een door ons erkende fotograaf of fotocabine, waarna de foto naar ons wordt verstuurd. Daarna vraagt de aanvrager verlenging aan via onze website. Na twee werkdagen leveren we het rijbewijs bij de gemeente af en kan de aanvrager, na ontvangst van onze e-mail, een afspraak maken om het rijbewijs op te halen op de gekozen gemeentelocatie.

Bekijk hieronder onze animatie waarin we uitleggen hoe online een rijbewijs verlengd kan worden:

Illustratie van computerscherm waarop aanvrager rijbewijs verlengt