Voor elke auto wordt vanaf nu een recyclingbijdrage betaald

Met ingang van 30 april 2021 wordt er een recyclingbijdrage van €30,- geïnd op alle auto’s die voor het eerst een Nederlands kenteken krijgen. Dit betekent dat vanaf dat moment de recyclingbijdrage niet meer alleen geldt voor nieuwe auto’s, maar ook voor gebruikte personenauto (M1) of lichte bedrijfswagen (N1) die worden geïmporteerd uit het buitenland.

Wat is de recyclingbijdrage?

De ‘recyclingbijdrage’ is een bijdrage waardoor alle auto’s in Nederland aan het einde van hun levensduur hoogwaardig kunnen worden gerecycled.  

Waarom deze verandering?

Tot nu toe werd niet over al deze auto’s een recyclingbijdrage betaald. Zo werd over auto’s die bijvoorbeeld parallel geïmporteerd worden of gebruikte auto’s die door particulieren uit het buitenland worden gehaald, geen recyclingbijdrage geheven. Per 30 april 2021 zal over álle auto’s die op Nederlands kenteken staan een bijdrage geïnd worden. De aanvrager van een kenteken betaalt bij import de recyclingbijdrage via de RDW.  

Samen maken we er iets moois van

‘Samen maken we er iets moois van’ staat voor: samen werken we aan verantwoorde en hoogwaardige recycling van auto’s. Om consumenten en professionals te informeren over de wijzigingen is er een speciale website ontwikkeld: wemakenerietsmooisvan.nl.