Menselijke maat ter grootte van briefkaart

Onze unit Handhaving is 14 november gestart met het versturen van briefkaarten per post. We versturen de briefkaart om mensen te prikkelen om contact met ons op de nemen.

Met de inzet van de briefkaart als communicatiemiddel hopen we op een laagdrempelige manier met contactschuwe mensen met eventuele multiproblematiek in contact te komen. Uit onderzoek blijkt dat zodra deze mensen contact met ons opnemen, zij in drie van de vier gevallen weer gaan voldoen aan hun verplichtingen.

Angst voor envelop

De briefkaart heeft als voordeel dat de geadresseerde geen envelop hoeft open te maken en direct duidelijk maakt wat de boodschap is. Vaak associëren mensen met bijvoorbeeld multiproblematiek enveloppen van ons met boetes. Bovendien heeft de briefkaart een informeel karakter. “Als we 20% van de 27.000 ontvangers kunnen activeren om contact met ons op te nemen, zijn we heel tevreden.", aldus Arend Eiting, adviseur bij onze unit Handhaving.

Samen werken aan bereiken van mensen

In gesprekken met medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen kreeg het idee van een briefkaart voor het eerst vorm. Vervolgens heeft onze unit Handhaving samen met onze units i-Dee, C&B en afdeling Communicatie het idee verder ontwikkeld naar realisatie. De achterliggende gedachte van de briefkaart is om dicht bij het gedrag en de belevingswereld van mensen te blijven. In dat kader blijven we gezamenlijk kijken naar andere mogelijkheden om mensen te bereiken en te activeren.