Vanaf 1 juli kentekenbewijs landbouwvoertuig verplicht

Vanaf 1 juli mogen (land)bouwtrekkers, mobiele machines, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) en getrokken materieel alleen nog met een kentekenbewijs de weg op. Het gaat om voertuigen met een maximale constructiesnelheid van meer dan 25 km/h. Deze voertuigen moeten geregistreerd zijn bij ons. (Land)bouwvoertuigen die zonder kentekenbewijs de weg op gaan, riskeren een boete.

Kentekenplaat verplicht

Op (land)bouwvoertuigen die sneller gaan dan 25 km/u is een kentekenplaat verplicht. Ook als er voor een (land)bouwvoertuig een ontheffing nodig is, dan is een kentekenplaat verplicht. Daarnaast moet het (trekkende) voertuig op kenteken zijn aangemeld bij de verzekeraar.

Coulanceregeling

In 2021 kon voor (land)bouwvoertuigen online een registratie worden aangevraagd. Het aantal registraties lag bijna 200.000 hoger dan was verwacht en een groot deel van de aanvragen werd in de laatste maanden van 2021 gedaan. Daarom konden niet alle aanvragen voor 1 januari verwerkt worden en gold tot 1 juli nog een coulanceregeling. Inmiddels zijn meer dan 700.000 kentekens afgegeven. 

Geen kentekenbewijs

Als u als bestuurder bij een controle geen kentekenbewijs kan laten zien voor uw (land)bouwvoertuig, dan kan daarvoor een boete van 410 euro opgelegd worden. Zie hiervoor het artikel ‘Vijf vragen en antwoorden over de kentekenplicht bij landbouwvoertuigen’ op de website van het Openbaar Ministerie.