Week na nieuwe kentekenserie ook nieuwe versie kentekenbewijs

Vorige week is het eerste kenteken GBB-01-B van de nieuwe kentekenserie afgegeven. Nu, een week later, is ook de nieuwe versie van het kentekenbewijs in gebruik genomen. In 2014 introduceerde de RDW voor het eerst het kentekenbewijs op creditcardformaat. 

Aanpassingen kentekenbewijs 

‘Deze vernieuwde versie heeft een ander uiterlijk, andere veiligheidskenmerken, een andere achterkant en een nieuwe contactchip. De veiligheidskenmerken zijn niet allemaal met het blote oog te zien of te voelen. Je hebt bijvoorbeeld een uv-lamp nodig', vertelt Gert Jan Holland divisiemanager Registratie & Informatie van de RDW. 

Geen conformiteitsbewijs

De RDW geeft daarnaast geen conformiteitsbewijs meer af voor lichte bedrijfsauto's. Een conformiteitsbewijs is een aanvulling op het kentekenbewijs. Op het conformiteitsbewijs staan de toegestane afmetingen, gewichten en trekgegevens van het voertuig. De gewichten en trekgegevens van het voertuig komen op het kentekenbewijs te staan. Het conformiteitsbewijs voor aanhangwagens en opleggers van meer dan 3500 kg en van zware bedrijfsauto's en bussen blijft bestaan.’

Hier vindt u overzicht van de veiligheidskenmerken van het kentekenbewijs

Productie kentekenbewijs en rijbewijs 

'Het vorige contract voor de productie van het kentekenbewijs stopte na 10 jaar. Er moest daarom een nieuwe aanbesteding komen. Deze aanbesteding is gewonnen door producent Thales. Zij produceren naast het kentekenbewijs ook het nieuwe rijbewijs’, sluit Gert Jan Holland af.