Wat is identiteitsfraude?

Identiteitsfraude betekent dat iemand anders dan uzelf gebruik maakt van uw identiteitsgegevens. Dit gebeurt vaak met een kopie van uw identiteitsbewijs. Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een auto huren of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft aangeschaft. Als u die niet betaalt, krijgt ú met de deurwaarder te maken en niet de fraudeur.

Hoe voorkomt u fraude met een kopie?

Schrijf op de kopie:

 • dat het een kopie is
 • aan welk bedrijf u de kopie geeft
 • de datum waarop u de kopie afgeeft
 • bij kopie van de achterzijde, maak dan uw Burgerservicenummer (BSN) onleesbaar*.

  * Het externe websiteBurgerservicenummer kan onleesbaar gemaakt worden als het verstrekken van het nummer niet wettelijk verplicht is. Op www.burgerservicenummer.nl staat welke instellingen wettelijk mogen vragen om het Burgerservicenummer.

  Vermoeden van identiteitsfraude

  Bij het vermoeden van een strafbaar feit, kan aangifte bij de politie worden gedaan. Iedereen kan aangifte doen, u hoeft daarvoor dus geen slachtoffer te zijn. Als u er met de betrokken instanties niet uitkomt, meld dit dan bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en –fouten (CMI) via externe websitewww.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude.

  Bij fraude met het rijbewijsdocument kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met de RDW door een mail te sturen naar externe website[email protected]

  Voor verdere informatie over deze campagne en/of identiteitsfraude:externe website www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude