Check of uw e-step de weg op mag

Er mogen maar een paar soorten elektrische steps (e-steps) de weg op in Nederland. De meeste e-steps zijn niet goedgekeurd en mogelijk onveilig. Niet alleen voor uzelf maar ook voor andere weggebruikers. Daarom zijn deze e-steps niet toegestaan op de openbare weg.
 • E-steps moeten voldoen aan de regels voor 'Bijzondere bromfietsen'. Alleen deze 4 e-steps voldoen hier aan. Hier mag u mee rijden op de Nederlandse weg: 

  E-step Kickbike Cruise
  E-step van het merk Kickbike, type Cruise
  E-step Kickbike Fat Max
  E-step van het merk Kickbike, type Fat Max
  E-step Kickbike Luxury
  E-step van het merk Kickbike, type Luxury
  E-step Yedoo Mezeq
  E-step van het merk Yedoo Mezeq

  Ook deze e-steps zijn toegestaan

  E-steps met stepondersteuning

  E-steps met stepondersteuning zijn ook toegestaan. Deze e-steps hebben geen gashendel. Voor deze e-steps gelden dezelfde regels als voor e-bikes. Heeft uw e-step én stepondersteuning én een gashendel? Dan mag u er niet mee de weg op.

  Bromfietsen die lijken op een e-step

  Er zijn ook bromfietsen die eruit zien als een e-step. U herkent ze aan het zadel en kenteken. Een voorbeeld hiervan is de Veeley V5. Deze bromfietsen voldoen aan de Europese regels, u mag hiermee op de openbare weg.

  Andere Bijzondere bromfietsen

  In totaal zijn er nu 17 Bijzondere bromfietsen waar u mee de weg op mag. Deze verschillen erg, sommige hebben 2 wielen, anderen zelfs 3 of 4. Ga naar de lijst met alle bijzondere bromfietsen die de weg op mogen.

 • U kunt een e-step niet achteraf laten goedkeuren met een zogenaamde 'individuele goedkeuring'. 

  Beweert een verkoper dat zijn e-step binnenkort wel is toegestaan? Dit klopt niet. E-steps kunnen nooit na de productie nog worden goedgekeurd.
 • Niet verzekerd

  Gaat u de weg op met een niet goedgekeurde e-step? U bent dan niet verzekerd voor de schade die u veroorzaakt bij anderen. Uw aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade niet. 

  De verzekering die verkopers soms aanbieden is een andere. Hiermee bent u alleen verzekerd voor de schade aan de e-step zelf. Bijvoorbeeld als de e-step kapot gaat. 

  Boete

  De politie kan u een boete geven voor het rijden met een onverzekerde e-step. Of uw e-step in beslag nemen.

 • Regels voor gebruik

  Op rijksoverheid.nl vindt u regels over het gebruik van e-steps. 

  Regels voor toelating tot de weg

  Voertuigen mogen niet zomaar de weg op. Ze moeten veilig zijn. Daarom moeten ze voldoen aan de eisen voor toelating tot de weg. Meestal gelden deze regels voor heel Europa. Bij elektrische voertuigen zoals de e-step is dat (nog) niet het geval. En bepaalt elke Europese lidstaat zelf de regels.

  Op dit moment worden de nieuwe regels voor het toelaten van voertuigen in Nederland, zoals de e-step, gemaakt. Deze regels gaan waarschijnlijk in 2024 gelden.

  Tot die tijd vallen elektrische voertuigen zoals de e-step onder de regels voor Bijzondere bromfietsen.

Heeft deze informatie u geholpen?