Uitleg voertuigrapport

Het voertuigrapport helpt u om een beter inzicht te krijgen in de achtergrond van een voertuig. Bij bijvoorbeeld het kopen van een voertuig kunt u naar de kilometerstanden, technische gegevens, APK en geschiedenis kijken. Dit kan verrassingen voorkomen zoals verborgen gebreken of problemen met het voertuig. De milieugegevens (brandstof, uitstoot en emissieklasse) geven u ook inzicht in de duurzaamheid van een voertuig. Dit kan helpen om een duurzame keuze te maken. Hou er wel rekening mee dat onderhoud, rijgedrag en het productieproces ook invloed op de duurzaamheid hebben.

In deze toelichting leggen we verder uit wat de gegevens op het voertuigrapport betekenen.

  • Vanaf 1 januari 2014 registreert de RDW  tellerstanden van personenauto´s en lichte bedrijfsauto´s. Metingen voor die datum hebben we overgenomen uit de registratie van de Stichting Nationale Autopas (NAP) Ons oordeel is alleen gebaseerd op metingen vanaf 1 januari 2014. Op de voorkant van het rapport vindt u het oordeel met een korte toelichting. De oordelen die we geven zijn logisch, onlogisch of geen oordeel. 

    Logisch oordeel
    Alle geregistreerde tellerstanden zijn oplopend. Elke stand is steeds hoger dan de stand ervoor. Wij oordelen dan dat de tellerstand logisch is. 

    Onlogisch oordeel
    Er is een stand geregistreerd die lager is dan de stand daarvoor. Het kan zijn dat de teller is teruggedraaid of dat er een typefout is gemaakt. 

    Geen oordeel
    Er is te weinig informatie bekend voor een oordeel. In de toelichting op het rapport staat met welke situatie dit te maken heeft. 

  • Merk/handelsbenaming

    De handelsbenaming is de naam van het automerk en het model. Bijvoorbeeld bij het merk ´Volkswagen´ en model ´Golf´ is ´Volkswagen Golf´ de handelsbenaming. Daarnaast zijn er ook speciale uitvoeringen van een merk. Bijvoorbeeld ´Volkswagen Golf V6´. Wij registreren alleen de handelsbenaming zoals de fabrikant heeft opgegeven.

    Datum eerste inschrijving in Nederland
    Dit is de datum waarop het voertuig geregistreerd is in het Nederlandse kentekenregister. 

    Datum eerste toelating
    Dit is de datum waarop het voertuig voor het eerst is geregistreerd, waar ook ter wereld. In de volksmond wordt dit ook wel het bouwjaar van een voertuig genoemd.

    Voertuigcategorie

    De voertuigcategorie geeft aan wat voor een soort voertuig het is. De code die erachter staat is de Europese classificatie. Het is als een soort label waarmee het type voertuig wordt aangegeven. 

    Voertuig Voertuigcategorie
    Personenauto M1
    Bus M2, M3
    Bedrijfsauto N1, N2, N3
    Motorfiets L3e, L4e
    Drie- of vierwielig voertuig  L5e, L7e
    Bromfiets L1e, L2e, L6e
    Bijzondere bromfiets L1-1b, L2-1b, L6-2b
    Aanhangwagen/oplegger O1, O2, O3, O4
    Landbouw- of bosbouwtrekker, mobiele machine T, C, U, Z
    Aanhangwagen voor landbouw- of bosbouwtrekker of verwisselbaar getrokken machine R, S

    Vervaldatum APK

    De datum waarop de APK afloopt. Voor die datum moet het voertuig opnieuw APK gekeurd zijn.

    Datum laatste tenaamstelling
    De datum waarop de laatst geregistreerde eigenaar het voertuig op naam heeft gezet. 

    Catalogusprijs
    De prijs van een voertuig als hij nieuw is volgens de catalogus. 

  • Decoratieve afbeelding: blaadje staat voor milieuDe milieugegevens (brandstof, uitstoot en emissieklasse) geven u inzicht in de duurzaamheid van een voertuig. Dit kan helpen om een duurzame keuze te maken. Hou er wel rekening mee dat onderhoud, rijgedrag en het productieproces ook invloed op de duurzaamheid hebben. 

    Brandstof

    De soort brandstof of energiebron dat het voertuig gebruikt. Zoals benzine, diesel, elektriciteit of een combinatie van brandstof en een energiebron

    Netto max. vermogen

    Het geeft aan hoe krachtig de motor is op het moment dat je gaat rijden. Het is gericht op de maximale prestatie van de motor. Het wordt gemeten in kW.

    Nominaal continu max. vermogen
    Het geeft aan hoeveel kracht de motor kan produceren over een langere periode zonder dat het problemen geeft. Het wordt gemeten in kW. 

    Co2 uitstoot gewogen
    Dit is het gemiddelde aantal gram Co2 (vuile lucht) dat een hybride auto per kilometer uitstoot. Het geeft een idee van hoe milieuvriendelijk de auto is. 

    Co2 uitstoot gecombineerd

    Dit is het gemiddelde aantal gram Co2 (vuile lucht) dat een auto met verbrandingsmotor per kilometer uitstoot. Het geeft een idee van hoe milieuvriendelijk de auto is. 

    Emissieklasse

    Het is een soort label dat aangeeft hoeveel vervuilende stoffen zoals roet en stikstof een voertuig uitstoot in de lucht. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig. De emissieklasse bepaalt of het voertuig wel of niet een milieuzone in mag. Een milieuzone is een gebied in de stad waar geen vervuilende voertuigen mogen rijden.

    Emissielabel met cijfers 0 t/m6 en de letter Z. Hoe hoger het cijfer hoe schoner het voertuig. Z is het schoonst.

  • Carrosserietype

    Het geeft de vorm en het ontwerp aan van het voertuig. Bijvoorbeeld een voertuig kan een sedan, hatchback, stationwagen, SUV of een cabriolet zijn. Elk type heeft zijn eigen kenmerken. Aan het type zie je dus welk soort voertuig het is. 

    Aantal zitplaatsen
    Het geeft aan hoeveel personen (inclusief de bestuurder) er maximaal in het voertuig kunnen zitten. 

    Kleur
    De kleur van de buitenkant van het voertuig.  

    Aantal cilinders
    Het aantal cilinders van de motor. Bij een elektromotor wordt het aantal cilinders niet aangegeven. 

    Cilinderinhoud
    Geeft aan hoeveel gas (een mengsel van brandstof en lucht) er in de cilinders verbrand kan worden. Dus de totale inhoud van alle cilinders in de motor. Het wordt gemeten in kubieke centimeters (cm3 of cc´s). 

  • Massa ledig voertuig

    Gewicht zonder mensen, lading en brandstof.

    Toegestane maximum massa
    Het totale gewicht dat een voertuig mag hebben, inclusief passagiers en lading (ledig gewicht plus laadvermogen).

    Massa rijklaar
    Het gewicht van het voertuig met een 90% gevulde brandstoftank plus het gewicht (75 kilo) van de bestuurder. Bij een motor, bromfiets of driewielig motorrijtuig wordt het gewicht van de bestuurder niet meegerekend. 

    Aanhangwagen ongeremd
    Het wettelijke toegestane gewicht voor een aanhangwagen zonder remmen dat je mag trekken met het voertuig.  

    Aanhangwagen geremd
    Het wettelijke toegestane gewicht voor een aanhangwagen met remmen dat je mag trekken met het voertuig. 

    Middenas geremd
    Het wettelijke toegestane gewicht voor een aanhangwagen met een middenas dat je mag trekken met het voertuig. Een middenasaanhangwagen heeft 1 of meer assen gemonteerd in het midden van de aanhangwagen.

  • Een overzicht van alle soorten eigenaren van 9 jaar terug tot nu. Een voertuig kan op naam staan van een persoon (natuurlijk persoon), bedrijf (rechtspersoon) of een RDW erkend bedrijf, bijvoorbeeld een dealer. 
  • Soms kan er iets kapot zijn of gaan aan een voertuig. Door bijvoorbeeld een ontwerp- of constructiefout. Komt dit bij meer voertuigen van hetzelfde type voor en levert het gevaar op? Dan kan de fabrikant van het voertuig een terugroepactie organiseren. De fabrikant geeft dit aan ons door en wij registreren het in het terugroepregister. Ook krijgt de eigenaar van het voertuig een brief van de fabrikant. Als er een terugroepactie voor een voertuig is dan ziet u dat terug op het voertuigrapport. We leggen dan uit wat er aan de hand is. Ook geven we aan wat de gevolgen kunnen zijn en wat het gevaar is. Terugroepacties uit het verleden staan ook op het rapport. U kunt zien of een voertuig al gerepareerd is of niet. Staat er bij ´Openstaand´ nee, dan is het voertuig gerepareerd. Staat er ja, dan niet. 

Handige link

Heeft deze informatie u geholpen?