Volgens de RDW heb ik mijn voertuig niet verzekerd. Wat moet ik doen?

U heeft een brief gehad over het niet voldoen aan de verzekeringsplicht. De RDW controleert of een voertuig verzekerd is. Ieder geregistreerd voertuig wordt minimaal één keer per jaar gecontroleerd. Het gaat hierbij om personen- en bedrijfsauto's, en om motor-, brom- en snorfietsen. Als uit een controle blijkt dat er geen verzekering geregistreerd staat zal de kentekenhouder een boete krijgen. Hieronder vindt u meer informatie die mogelijk op uw situatie van toepassing is.

Voertuig is wel verzekerd

Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Uw verzekeringsmaatschappij kan zorgen voor aanmelding van uw verzekering. Om te controleren of er een verzekering is aangemeld gaat u naar Voertuiggegevens raadplegen.

Voertuig wordt niet gebruikt

Maakt u geen gebruik van het voertuig, laat dan het kenteken schorsen. Dit voorkomt registercontroles. U hoeft tijdens de schorsing niet te voldoen aan de APK (indien van toepassing), verzekeringsplicht en de motorrijtuigenbelasting.

Voertuig is gesloopt

Heeft u het voertuig zelf gesloopt of laten slopen ga naar het onderwerp slopen of demonteren voor meer informatie.

Voertuig is uitgevoerd

Bij uitvoer van een voertuig moet de kentekenregistratie in Nederland worden beëindigd. Wat u hiervoor moet doen, vindt u bij het onderwerp uitvoeren.

Voertuig is verkocht

Bij verkoop moet u er voor zorgen dat het kenteken wordt overgeschreven op naam van de koper. Meer informatie vindt u bij het onderwerp verkopen. Als u wilt weten welke voertuigen op uw naam staan geregistreerd, gebruik dan de dienst ‘Mijn voertuigen bekijken’.

Voertuig is gestolen

De diefstal van een voertuig meldt u bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Ook als het voertuig in het buitenland is gestolen. Op de website van de politie leest u hoe u dat doet. Het Aangifteloket Gestolen Voertuigen meldt online bij de RDW dat het voertuig is gestolen. Vanaf het moment dat het signaal is gemeld, bent u voor de duur van de diefstal niet meer aansprakelijk voor de voertuiggebonden verplichtingen (APK, verzekering en motorrijtuigenbelasting).

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed