Veelgestelde vragen particulier

Meestgestelde vragen

Vragen per onderwerp

De kentekencard

 • Er staat een ander gewicht op het papieren kentekenbewijs dan op de kentekencard. Hoe kan dat?

  Op de kentekencard staat 'massa rijklaar' vermeld en niet meer 'ledig gewicht'. De vermelding van 'massa rijklaar' heeft geen enkele invloed op bijvoorbeeld de hoogte van de motorrijtuigenbelasting die u voor het voertuig moet betalen. Deze wordt berekend op basis van het ledige (leeg) gewicht van een voertuig. Zie ook artikel: Gegeven 'massa rijklaar' 

 • Ik heb een vraag over het nieuwe kentekenbewijs. Waar vind ik hierover informatie?

  De veranderingen door de komst van het nieuwe kentekenbewijs (de kentekencard) zijn beschreven in de verschillende artikelen op deze website. Wilt u bijvoorbeeld weten wat u moet doen als u een voertuig koopt of verkoopt en wat er daarbij veranderd is door de komst van de kentekencard? Dan vindt u daarover informatie in het artikel over kopen of verkopen bij de betreffende voertuigcategorie.

 • Ik heb online een nieuw kentekenbewijs met tenaamstellingscode aangevraagd. Waar wordt dit naartoe gestuurd?

  De RDW stuurt het kentekenbewijs met tenaamstellingscode naar het laatst bekende adres zoals u staat ingeschreven bij het BRP (gemeente). Dit adres kan afwijken van het adres dat op het kentekenbewijs staat.

  Ander adres

  Als u ons heeft aangegeven dat u uw post op een ander adres wenst te ontvangen (correspondentieadres), dan ontvangt u het kentekenbewijs met tenaamstellingscode op dit adres.

  Geen tenaamstellingscode

  U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. In het kentekenregister is dan bij het kenteken een zogenoemd verstrekkingsvoorbehoud geplaatst. Dit houdt in dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt. Neemt u in dat geval contact op met uw maatschappij.

 • Ik wil de kentekencard met spoed ontvangen. Kan dat?

  Dit kan alleen als u een voertuig met een Nederlands kenteken koopt en op uw naam zet. In alle andere gevallen is een spoedafhandeling niet mogelijk. De kosten variëren van €50,- voor ophalen van het kentekenbewijs in Veendam tot €200,- voor het laten bezorgen van het kentekenbewijs. Voor meer informatie en de voorwaarden kunt u telefonisch contact opnemen met onze Klantenservice.

  Een spoedaanvraag kunt u niet annuleren!

 • Is de kentekencard duurder dan het papieren kentekenbewijs?

  Nee, het kentekenbewijs op creditcardformaat is net zo duur als het papieren kentekenbewijs. De tarieven voor het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs, een vervangend kentekenbewijs en voor schorsen zijn hetzelfde gebleven.

 • Is de kentekencard veilig?

  De kentekencard is moeilijker na te maken dan een papieren kentekenbewijs. Niet alleen is het produceren van het document van polycarbonaat moeilijker dan van papier, ook zijn op het kentekenbewijs (combinaties van) moderne echtheidskenmerken verwerkt. Het namaken van een kentekencard met chip maakt het fraudeurs nog lastiger.

  Op de informatiepagina over de echtheidskenmerken leert u de kenmerken kennen.

  Bovendien liggen de kentekencards nog maar op één plek opgeslagen: bij de RDW. Nu liggen de delen IB die nog niet op naam van een eigenaar/houder zijn overgeschreven op het PostNL Postkantoor, bij het erkende bedrijf of op een RDW-locatie op voorraad. Dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Vanaf 2014 hebben de genoemde partijen geen diefstalgevoelige voorraad meer. Het kentekenbewijs wordt op een centrale, beter beveiligde plek vervaardigd.

  Op de chip staan dezelfde gegevens als op de kaart, dus kraken is weinig zinvol. Sterker nog: de RDW stelt software beschikbaar om de gegevens zelf te kunnen uitlezen. De chip fungeert daarnaast als een extra beveiligingsmaatregel. Ook is het moeilijk om een chip te integreren in een card en moeilijk om een uitleesbare chip na te maken met de digitale handtekening van de RDW.

 • Waarom komt er een nieuw kentekenbewijs?

  Het nieuwe kentekenbewijs op creditcardformaat vervangt het bekende papieren kentekenbewijs. Vanaf 1 januari 2014 geeft de RDW de kentekencard uit. De nieuwe kentekencard is veilig, handzaam en van deze tijd.

  Het was tijd om te moderniseren en digitaliseren. De kentekencard is handzamer en makkelijker mee te nemen. Bovendien creëren de nieuwe kentekenprocessen de mogelijkheid om het op naam zetten van een voertuig verder te digitaliseren. De voertuigbranche bespaart tijd en geld door de nieuwe digitale processen. De kentekencard is daarnaast nodig om de voertuigcriminaliteit verder aan te pakken.

  De kunststof kentekencard is moeilijker na te maken. Daardoor is hij lastiger te gebruiken om gestolen voertuigen van een andere identiteit te voorzien. Bovendien wordt de kentekencard nog maar op één plek bewaard en gemaakt. Dat is veel veiliger.

 • Wanneer krijg ik de kentekencard?

  Als u een papieren kentekenbewijs heeft, dan hoeft u niets te doen. U krijgt het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) vanzelf bij aankoop van een nieuw of gebruikt voertuig. Of als u bij verlies of beschadiging van uw kentekenbewijs een vervangend kentekenbewijs aanvraagt.  

 • Wat moet ik doen bij verkoop van mijn voertuig?

  Als u uw voertuig verkoopt, moet u ervoor zorgen dat de koper het voertuig op zijn naam zet. Anders blijft u aansprakelijk voor het voertuig.

  Verkoopt u uw voertuig aan een bedrijf met een RDW -erkenning, bijvoorbeeld uw dealer? Dit bedrijf neemt uw oude kentekenbewijs in en overhandigt u na de overschrijving een vrijwaringsbewijs.

  Verkoopt u zelf uw voertuig aan bijvoorbeeld een particulier? Geef dan kentekenbewijs deel IB en het overschrijvingsbewijs mee aan de koper. Die gaat dan naar een kentekenloket of RDW -balie voor de overschrijving. De koper ontvangt daar een vrijwaringsbewijs. Dat is bestemd voor u.

  Al in bezit van een nieuwe kentekencard?
  Dan overhandigt u uw kentekencard en tenaamstellingscode aan de koper. Hiermee gaat de koper naar een kentekenloket. Daar worden uw kentekencard en tenaamstellingscode ingenomen. De koper krijgt het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingscode. De kentekencard en het tweede deel van de code krijgt hij thuisgestuurd. Ook ontvangt de koper een vrijwaringsbewijs. Die is bestemd voor u, evenals de doorgeknipte kentekencard.

Kopen en verkopen

 • Ik wil een voertuig invoeren in Nederland. Hoe krijg ik een Nederlands kenteken?

  Om een Nederlands kenteken op uw voertuig te krijgen, moet u het voertuig laten registreren bij de RDW. Daarvoor moet de RDW het voertuig keuren. Voor meer informatie over het invoeren van een voertuig vanuit een EU/EVA-land, zie het artikel Nederlands kenteken aanvragen voor voertuig uit EU of EVA-land. 

  Staat het voertuig geregistreerd in een ander land dan een EU/EVA-land, bekijk dan het artikel Nederlands kenteken aanvragen voor voertuig van buiten EU of EVA-land. 

  Als u vanuit het buitenland naar Nederland verhuist en u neemt uw voertuig mee, dan mag u nog een bepaalde tijd met uw buitenlandse kenteken op uw voertuig rijden. Bij de Belastingdienst kunt u navragen hoe lang precies. Maar uiteindelijk moet u er wel voor zorgen dat uw voertuig een Nederlands kenteken krijgt. Lees er meer over in het artikel Verhuizen naar Nederland en uw voertuig meenemen.  

 • Ik heb een voertuig gekocht. Hoe zet ik het op mijn naam?

  Als u een voertuig heeft gekocht, moet u als nieuwe eigenaar het kentekenbewijs van het voertuig op uw naam zetten. Dat heet overschrijven. Hoe u de overschrijving kunt regelen, hangt af van of u een voertuig koopt van een particulier of van een door de RDW erkend bedrijf. Lees er alles over in het artikel Voertuig kopen; zet het kentekenbewijs op uw naam. 

 • Kan ik mijn voertuig verkopen aan iemand die in het buitenland woont?

  Ja, u kunt een voertuig met Nederlands kenteken verkopen aan iemand die in het buitenland woont. U moet dan de registratie van het kenteken in Nederland beëindigen. Dit is belangrijk, want na beëindiging van de registratie stoppen de verplichtingen die horen bij het hebben van een voertuig in Nederland. 

  Om de registratie te beëindigen komt u langs bij een RDW-balie of keuringsstation. Als uw voertuig al in het buitenland is kunt u de Nederlandse registratie schriftelijk vanuit het buitenland beëindigen. Voor meer informatie lees het artikel Een voertuig met Nederlands kenteken uitvoeren. 

 • De tenaamstellingscode wat is dat en hoe werkt deze?

  Bij de kentekencard hoort een unieke code: de tenaamstellingscode. Deze code bestaat uit 9 cijfers. Het eerste deel van de code ontvangt u tijdens de overschrijving. Het tweede deel zit bij de kentekencard die de RDW u toestuurt.

  U voegt de 2 delen van de code zelf samen. De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of uitvoeren. Bewaar de tenaamstellingscode daarom goed. Net zoals u deel II van het papieren kentekenbewijs (het Overschrijvingsbewijs) thuis goed bewaart.

 • Mag ik rijden als ik mijn kentekencard nog niet heb ontvangen?

  Heeft u het voertuig op naam gezet, maar de kentekencard nog niet in huis? Dan mag u nu al wel de Nederlandse weg op en hoeft u niet te wachten totdat u de kentekencard heeft gekregen. De Nederlandse politie kan direct in het kentekenregister kijken voor uw gegevens. U moet 14 dagen na het op naam zetten van het voertuig de kentekencard kunnen tonen. 

  Let op: U mag niet zonder kentekencard met uw voertuig de weg op in het buitenland

 • Ik heb een voertuig op naam gezet, wanneer krijg ik de kentekencard?

  Als voor uw voertuig een kentekencard is aangevraagd, dan mag u in Nederland al de weg op. U hoeft niet te wachten tot u uw kentekencard ontvangen heeft. Dit geldt tot 14 dagen na de aanvraag. U mag nog niet met uw voertuig de weg op in het buitenland.

  Is het voertuig op een werkdag voor 16.00 uur op uw naam gezet? Dan verstuurt de RDW in de regel uw kentekencard nog diezelfde werkdag. U ontvangt uw kentekencard vervolgens per post, samen met het tweede deel van de tenaamstellingscode. Het is afhankelijk van de postbezorging wanneer u de kentekencard precies in huis hebt. PostNL bezorgt sinds 1 januari 2014 niet meer op maandag.

Kentekenregistratie

Voertuig tijdelijk niet gebruiken

Het rijbewijs

Nieuw kentekenbewijs of tenaamstellingscode aanvragen

Tellerstanden