Tips voor een veilige aanhanger of caravan

De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat uw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle en onderhoud van uw voertuig blijven dus belangrijk.

We hebben een aantal tips voor u op een rij gezet:

 • Kies voor goede banden

  De banden van het voertuig zijn het belangrijkst als het om veiligheid gaat. Zij maken contact met de weg en bepalen dus vooral wegligging, rijcomfort en brandstofverbruik. Op het Europese label voor nieuwe autobanden vindt u het brandstofverbruik, de grip op nat wegdek en het (buiten)geluid.

  "'"Wissel seizoensbanden op tijd of neem all season banden

  Wissel zomer- en winterbanden aan het begin van het seizoen. Dat verhoogt de veiligheid en helpt het milieu. Kiest u voor all season banden? Let dan op het sneeuwvloksymbool op de zijkant. Banden met dit symbool zijn in een aantal landen in de winter verplicht.

  Controleer om de maand de bandenspanning

  Zo'n 60 % van alle auto's rijdt met te lage bandenspanning. De juiste bandenspanning zorgt voor meer grip en een kortere remweg. Dit verhindert de kans op een ongeval en u bespaart bovendien brandstof en vermindert de uitstoot van Co2.

   Meet geregeld de bandprofieldiepte

  Autobanden slijten. Daarmee verliezen ze profieldiepte. Dat vermindert de grip op nat wegdek. De kans dat uw voertuig slipt, is dan groot. De minimaal vereiste profieldiepte is 1,6 mm. Neem nieuwe banden voor dat minimum is bereikt. Meet zelf de diepte met een profieldieptemeter of laat het doen bij een garage of bandenspecialist.

 •  Check geregeld de ruitenwissers en sproeivloeistof

  Goed zicht is belangrijk voor veiligheid op de weg. Ruitenwissers slijten snel. Vervang ze voor ze er versleten uit zien. Ruitensproeiervloeistof is ook belangrijk. Voorkom dat u zonder komt.

 • ""

  Controleer regelmatig de verlichting

  Goed werkende verlichting is onmisbaar. Om te zien en gezien te worden! Mistverlichting vóór voert u bij zicht van minder dan 200 meter, achter bij minder dan 50 meter zicht. Controleer ook uw achteruitrijverlichting en remlichten regelmatig.

Heeft deze informatie u geholpen?