Cijfers en letters op de kentekenplaat van aanhangwagens

Sinds de afgifte van het landelijke kenteken in 1951 bestaat het kenteken uit een cijfer-lettercombinatie van 3 gedeeltes. Een aanhangwagen of caravan heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo. Is de aanhanger lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt.

  • In deze overzichten staat wanneer welke kentekenserie voor aanhangwagens is ingegaan.

    Aanhangwagens

    Ingangsdatum kentekenserie Serie Combinatie
    01-10-1988 4 XX-99-XX

    Opleggers

    Ingangsdatum kentekenserie  Serie  Combinatie
    01-10-1988 4  XX-99-XX

    X = letter, 9 = cijfer

    Wij maken niet bekend wanneer de overstap is naar een nieuwe kentekencombinatie om de verkoop van de betreffende voertuigen niet te beïnvloeden.

  • Elk voertuigcategorie (behalve de personenauto’s) heeft een eigen eerste letter op het kenteken.

    • Aanhangwagens: W
    • Opleggers: O
  • Sinds kentekencombinatie 4 gebruiken we geen klinkers meer in het kenteken (met uitzondering van het kenteken voor opleggers). De letter C en Q gebruiken we ook niet omdat deze letters teveel op een nul lijken.

    De volgende lettercombinaties gebruiken we ook niet: GVD, KKK, KVT, NSB, PKK, PSV, TBS, SS en SD (ook niet in lettercombinaties met 3 letters), PVV, SGP, VVD, FVD en BBB.

  • Soms staat op de kentekenplaat een cijfer (bijvoorbeeld 1 of 2) boven het eerste streepje op de plaat. Dit heet een duplicaatcode (ophoogcode). Dit cijfer geeft aan hoe vaak er kentekenplaten voor het voertuig zijn afgegeven.

    Op de eerste afgegeven kentekenplaat staat niets boven het liggende streepje. Vraagt u daarna een nieuwe kentekenplaat aan, bijvoorbeeld na verlies of diefstal, dan krijgt u een 1 op de kentekenplaat (duplicaatcode 1). Daarna een 2, een 3 enzovoort.

    Duplicaatcode moet goed leesbaar zijn

    Net als de cijfers en letters op de kentekenplaat moet ook de duplicaatcode goed leesbaar zijn. U mag de duplicaatcode niet weghalen of onzichtbaar maken door deze geel te lakken. Doet u dit wel? Dan loopt u kans een boete te krijgen.

    Heeft u een kentekenplaat waarop de duplicaatcode niet meer zichtbaar is? Neem dan contact op met een erkende kentekenplaatfabrikant om een nieuwe plaat aan te vragen. U kunt tegen betaling de kentekenplaat omwisselen. De duplicaatcode blijft dan gelijk. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant via de RDW-locatiewijzer. 

    Duplicaatcode op de kentekenplaat

Heeft deze informatie u geholpen?