Soorten kentekenplaten

De Nederlandse kentekenplaat is er in verschillende soorten. Iedere plaat heeft een unieke code en echtheidskenmerken. Hier vindt u een overzicht van de verschillende soorten die er voor aanhangers en caravans zijn.  

 • Deze kentekenplaat komt het meest voor. Deze kentekenplaat is voor auto’s, bedrijfsauto’s, voertuigen op 3 wielen (geen bromfiets of motorfiets met zijspan) en voor aanhangwagens met een maximaal toegestane maximum massa van boven 750 kg. De maximaal toegestane maximum massa is een optelsom van het gewicht van de lege aanhanger en het gewicht van wat er maximaal in mag worden meegenomen (laadvermogen). Deze kentekenplaat is geel, met een zwart kader en een blauw vlak met het EU-symbool en het NL-teken.

  Voorbeeld: 

  Gele kentekenplaat

  Afmeting:

  520x110 mm (langwerpig) of
  340x210 mm (rechthoekig)

 • Deze kentekenplaat is voor aanhangwagens met een maximaal toegestane maximum massa van minder dan 751 kg en aanhangsels zoals fietsendragers. De maximaal toegestane maximum massa is een optelsom van het gewicht van de lege aanhanger en het gewicht van wat er maximaal in mag worden meegenomen (laadvermogen).

  De kentekenplaatfabrikant mag deze kentekenplaat onbeperkt leveren op vertoon van het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) of van het Voertuigbewijs (Deel IA) van het papieren kentekenbewijs van het trekkende/voerende voertuig.

  Voorwerpen die het zicht op een kentekenplaat ontnemen (zoals bijvoorbeeld een fietsdrager), moeten een witte kentekenplaat hebben met het zelfde kenteken als het trekkende/voerende voertuig.

  Voorbeeld:

  Witte plaat aanhanger

  Afmeting kentekenplaat voor aanhangwagens t/m 750 kg en voor aanhangsels op een motorvoertuig op meer dan 2 wielen of op een aanhangwagen:
  520x110 mm of 340x210 mm

  Afmeting kentekenplaat voor aanhangwagens van of aanhangsels op een motorvoertuig op 2 wielen met of zonder zijspan:
  210x143 mm

  Afmeting kentekenplaat voor aanhangwagens van of aanhangsels op een bromfiets:

  100x175 mm of 145x125 mm

 • Uitvoerkentekenplaat

  De exportkentekenplaat is wit met zwarte cijfers en letters. U mag hiervoor het bestaande kenteken van het voertuig gebruiken. Deze kentekenplaten mag u zelf maken of laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Het kenteken moet wel leesbaar blijven bij elk soort weer.

  Het uitvoerkenteken is 14 dagen geldig, maar niet langer dan de APK geldig is. Zonder geldige APK mag u niet met het voertuig op de openbare weg rijden.

  Transito- of doorvoerkentekenplaat

  De transitokentekenplaat is voor voertuigen die wel verplicht zijn een kenteken te hebben, maar die geen Nederlands kenteken (gehad) hebben.  Deze voertuigen mogen hiermee over de weg door alle landen –wereldwijd – rijden.

  De kentekenplaat is wit met zwarte cijfers en letters. De transitokentekenplaat is geldig tot 14 dagen na afgifte van het kenteken.

  Voorbeeld:

  transitokentekenplaat

  Afmeting voor auto’s, bedrijfsauto’s, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens boven 750 kg.:
  520 x 110 mm of 340 x 210 mm

  Eendagskenteken

  Laat u een voertuig zonder (geldig) Nederlands kenteken bij ons keuren en rijdt u er zelf naar toe? Dan heeft u een eendagskentekenbewijs nodig.
  Dit kunt u online bij ons aanvragen, alleen in combinatie met het maken van een keuringsafspraak. Het eendagskentekenbewijs ontvangt u na de aanvraag per mail van ons. Daarna moet het kenteken op kentekenplaten op uw voertuig komen. Deze witte kentekenplaten mag u zelf (van karton bijvoorbeeld) maken. Hierop zet u het kenteken met zwarte stift die niet uit te wissen is. De kentekenplaten moeten ook bij slecht weer leesbaar blijven.

  De afmetingen van de plaat zijn: ondergrond 52 x 11 cm, letter/cijfers min. 3,9 x 7 cm).

 • Handelaarskentekenplaten zijn kentekenplaten voor RDW erkende bedrijven in de voertuigbranche. De handelaarskentekenplaat is lichtgroen met zwarte letters en cijfers. Deze platen worden onder meer gebruikt om proefritten te maken.

  Voorbeeld:

  handelaarskentekenplaat

  Afmeting voor auto’s, bedrijfsauto’s, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens boven 750 kg.:
  520 x 110 mm of 340 x 210 mm

  Afmeting voor voertuigen die Amerikaans model kentekenplaten mogen voeren: (aanhangwagens niet). 
  310 x 110 mm

 • De donkerblauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen (auto's, bedrijfsauto’s en motoren) met een 'datum eerste toelating' (datum waarop het voertuig in gebruik genomen is) van vóór 1 januari 1978 en waarvan het kenteken bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters. Voor aanhangwagens boven 750 kg is het voldoende dat het voertuig vóór 1 januari 1978 is toegelaten. Bromfietsen komen niet in aanmerking voor een donkerblauwe kentekenplaat.

  Voorbeeld:

  kentekenplaat oldtimers

  Afmetingen onder andere:

  445 x105 mm (langwerpig)

  275 x195 mm(rechthoekig)

  Voor motorfiets: 200x145 mm (maximaal 200 mm)

  Afmetingen voor voertuigen die Amerikaans model kentekenplaten mogen voeren. 310 X 110 mm

Heeft deze informatie u geholpen?