Om de kentekenplicht van uw aanhanger/caravan te laten vervallen en dus de registratie van het kenteken bij de RDW te laten beëindigen, is het volgende noodzakelijk:

 1. U downloadt het Documentformulier Aanvraag aanpassing TMM op het kentekenbewijs van een aanhanger (pdf, 60kb)
 2. U vult het formulier volledig in, ondertekent het en stuurt het samen met het originele papieren kentekenbewijs of kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) met tenaamstellingscode of kopie van uw (geldige) legitimatie naar:
  RDW, unit VRD Postbus 30.000 9640 RA Veendam. In tegenstelling tot wat op het aanvraagformulier staat, hoeft u niets te betalen.
 3. Keurt de RDW uw verzoek goed, dan ontvangt u een bevestigingsbrief en is uw aanhanger niet meer kentekenplichtig.
 4. De RDW verzendt de brief binnen 5 werkdagen na goedkeuring.

Legitimatie bij wijzigen gewicht

Bent u de geregistreerde eigenaar/houder van het voertuig of iemand anders die de verlaging van het gewicht namens u regelt, dan kunt u zich legitimeren met één van de onderstaande geldige documenten:

 • een Nederlands rijbewijs
 • een Nederlands paspoort
 • een Nederlandse identiteitskaart

Legitimatie door rechtspersoon

 • Nederlands rijbewijs van tekenbevoegde
 • Nederlands paspoort van tekenbevoegde
 • Nederlandse identiteitskaart van tekenbevoegde

Legitimatie door erkend bedrijf

 • Bedrijfsvoorraadpas
 • Nederlands rijbewijs van tekenbevoegde van het erkende bedrijf
 • Nederlands paspoort van tekenbevoegde
 • Nederlandse identiteitskaart van tekenbevoegde van het erkende bedrijf

Eerst wegen

Het is mogelijk dat de RDW uw aanvraag niet direct kan goedkeuren, maar dat u eerst uw aanhanger/caravan moet laten wegen. Dit is het geval als de massa rijklaar van het voertuig hoger is dan 750 kg. Deze massa staat op uw kentekenbewijs en is het gewicht van de aanhanger in bedrijfsklare (dus onbeladen) toestand. De massa rijklaar mag niet hoger zijn dan de toegestane maximum massa. U ontvangt dan een brief van de RDW met het verzoek om de aanhanger/caravan te laten wegen bij een RDW-keuringsstation.

Alleen als het gewicht van de aanhanger 750 kg of lager is, kan de RDW uw verzoek goedkeuren.

Witte kentekenplaat

Als uw aanhanger/caravan niet meer kentekenplichtig is en u koppelt deze achter uw auto, dan moet u een witte kentekenplaat met het kenteken van de auto op uw aanhanger/caravan plaatsen. Deze witte kentekenplaat kunt u aanschaffen bij een RDW erkende kentekenplaatfabrikant. U moet daarbij tonen: het Voertuigbewijs (Deel IA) van het papieren kentekenbewijs óf de kentekencard van de auto.