Het kentekenbewijs vanaf 1 januari 2014

Sinds 1 januari 2014 bestaat het kentekenbewijs uit:

 • Kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard)
 • Tenaamstellingscode – het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat u thuis moet bewaren. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers en ontvangt u gedeeltelijk bij het op naam zetten (eerste 4 cijfers) en gedeeltelijk als u de kentekencard ontvangt (laatste 5 cijfers).
 • Kentekenbewijs deel II: dit papieren deel ontvangt u alleen als u een voertuig uitvoert. Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.

Voorbeelden kentekenbewijs periode 2014 tot heden

Lees hier meer over de echtheidskenmerken van het kentekenbewijs op creditcardformaat  

Het kentekenbewijs tot 1 januari 2014

Voertuigbewijs - Deel IA; het deel met de voertuiggegevens Tenaamstellingsbewijs - Deel IB; het deel met de tenaamstellingsgegevens Overschrijvingsbewijs - Deel II; het deel dat nodig is bij overschrijving van het kentekenbewijs en dat u thuis moet bewaren.
Voorbeelden kentekenbewijs periode 2004 tot heden
 

De kentekendelen tot 1 juni 2004

 • Voertuigbewijs - Deel I: het deel met de voertuiggegevens
 • Tenaamstellingsbewijs - Deel II: het deel met de tenaamstellingsgegevens
 • Overschrijvingsbewijs (of als het kenteken is afgegeven vóór 01-01-1995: Kopie Deel 3): het deel dat nodig is bij overschrijving van het kentekenbewijs en dat u thuis moet bewaren.

Voorbeelden kentekenbewijs periode 1998 tot 2004
Voorbeelden kentekenbewijs periode 1995 tot 1998
Voorbeelden kentekenbewijs periode 1975 tot 1995 

Kentekendelen die nodig zijn bij kopen/verkopen van voertuig

Bij het kopen of verkopen van een voertuig heeft u de kentekencard en bijbehorende tenaamstellingscode nodig of het deel IB en het Overschrijvingsbewijs. Om na te gaan of u de juiste combinatie van papieren kentekendelen heeft, kunt u hieronder lezen welke combinaties mogelijk zijn.

 • Deel II en kopie deel III
 • Deel IB en kopie deel III
 • Deel II en Overschrijvingsbewijs
 • Deel IB en Overschrijvingsbewijs
 • Deel IB en deel II

Op weg met het kentekenbewijs

Als u rijdt op de weg, moet u uw kentekencard bij u hebben. De politie kan erom vragen. Heeft u (nog) een papieren kentekenbewijs, dan moet u het Voertuigbewijs (deel IA of het vroegere deel I) en het Tenaamstellingsbewijs (deel IB of het vroegere deel II) bij u hebben.

Thuis bewaren

De tenaamstellingscode of bij een papieren kentekenbewijs het Overschrijvingsbewijs (deel II of het vroegere kopie deel 3) moet u thuis op een veilige plaats bewaren. Deze heeft u nodig als u uw voertuig gaat verkopen.