Aanhanger of caravan invoeren vanuit EU- of EVA-land

Koopt u een aanhanger of caravan in een ander land binnen de Europese Unie (EU) en de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) en wilt u daarmee gaan rijden in Nederland? Voer uw aanhanger of caravan bij ons in en vraag een Nederlands kenteken aan.
 • Vraagt u een Nederlands kenteken aan, dan geldt het volgende:

  • U bent minimaal 18 jaar.
  • U woont in Nederland (ingeschreven in de BRP). Wilt u het kenteken op naam van uw bedrijf? Dan moet het bedrijf in Nederland zitten. Een kenteken kan niet op naam komen van een eenmanszaak.
  • U komt zelf met het voertuig naar het RDW-keuringsstation. Iemand anders kan de aanvraag niet doen.

  Zorg voor onbeladen aanhanger

  Uw aanhanger moet bij de keuring onbeladen zijn. Soms wegen wij uw aanhanger om het 'onbeladen gewicht' vast te kunnen stellen.

  Overnemen buitenlandse APK

  Heeft uw voertuig nog een geldige buitenlandse APK? Dan kunnen we de vervaldatum overnemen als:

  • u een bewijs meeneemt naar de keuring. Een bewijs kan zijn: een origineel APK-rapport, een vermelding op het buitenlandse kentekenbewijs of een sticker op de buitenlandse kentekenplaat.
  • de buitenlandse APK in een EU- of EVA land (in hetzelfde land als de buitenlandse registratie) is gedaan.

  Let op! U krijgt geen Nederlands APK-rapport. We registreren alleen de vervaldatum in het kentekenregister. In Nederland hoeft u het keuringsrapport onderweg niet bij u te hebben. 

  Linksrijdend voertuig

  Heeft u een voertuig uit een land waar links wordt gereden? Dan moet het voertuig wel spiegels en verlichting hebben voor verkeer dat rechts rijdt.

  Bouwjaar voor 1978

  Voert u een voertuig in met een bouwjaar van voor 1-1-1978? Dan hebben wij meer tijd nodig om de registratie te controleren. Het komt vaak voor dat we van deze voertuigen de buitenlandse gegevens niet zomaar kunnen overnemen. Houd daarom rekening met extra kosten.  

  1. Maak een afspraak bij een RDW-keuringsstation via de knop 'Keuringsafspraak maken'. U logt in met DigiD en eHerkenning.
  2. Vraag na het maken van uw keuringsafspraak een eendagskenteken aan als u dit nodig heeft. Meer informatie bij Eendagskenteken. 
  3. Neem het volgende mee:

   • Het complete originele buitenlandse kentekenbewijs (wij nemen dit in)
   • Uw legitimatiebewijs. Lees hier welke legitimatiemiddelen mogelijk zijn.   
   • Certificaat van Overeenstemming (CvO). Dit document is niet verplicht om mee te nemen.
  4. Heeft uw voertuig nog een geldige buitenlandse APK en wilt u dat wij dit overnemen? Geef dit dan aan als u zich meldt bij onze balie. Kijk voor de voorwaarden bij ' Wat u eerst moet weten'. Een APK is alleen verplicht als uw aanhangwagen zwaarder is dan 3500 kg. 
  5. Gaat het om een aanhanger? Zorg ervoor dat deze onbeladen is. Soms wegen wij de aanhanger om het 'onbeladen gewicht' vast te stellen.
  6. Wij beoordelen de documenten. Is alles goed? Dan nemen we de gegevens over in het Nederlandse kentekenregister.
  7. Betaal de kosten.  
  8. Wij sturen u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij u een brief met een volledige tenaamstellingscode. Is de buitenlandse APK overgenomen? Dan blijft uw buitenlandse rapport geldig. U ontvangt dan geen Nederlands rapport. Wij nemen de vervaldatum in het kentekenregister op. APK-keuring bij ons gedaan? Dan ontvangt u wel een Nederlands rapport.
  9. Verzeker uw voertuig voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Meer informatie vindt u bij 'Dit moet u regelen'.
  10. Laat een kentekenplaat maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer .
 • Heeft u geen geldig buitenlands APK-bewijs en heeft u ook geen APK-keuring laten doen bij ons? Laat dan direct na ontvangst van het kentekenbewijs de APK-keuring doen door een garage bij u in de buurt. Doet u dit later, dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.
  • Wij kijken tijdens de keuring niet naar de technische staat van het voertuig. Voert u een voertuig met schade in en/of zien wij dat het voertuig een gevaar is voor de verkeersveiligheid of het milieu? Dan geven we wel een kenteken af, maar verklaren dit direct ongeldig. Ook nemen we een foto van het voertuig en registreren we in welke staat het voertuig in Nederland is ingevoerd. U mag niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden. Na herstel laat u het voertuig opnieuw keuren.
  • Verhuist u naar Nederland en neemt u uw voertuig mee als ‘verhuisgoed’? Vraag bij de Belastingdienst een vergunning voor vrijstelling van de BPM aan. Ga voor meer informatie naar 'Verhuizen naar Nederland en uw voertuig meenemen'.  
  • Heeft uw voertuig in het verleden al een Nederlands kenteken gehad? Dan krijgt het voertuig na de invoer in Nederland hetzelfde kenteken weer terug. U laat wel nieuwe kentekenplaten maken. Hierop staat het kenteken met een cijfer boven het eerste streepje (duplicaatcode). Dit moet omdat er al eerder kentekenplaten zijn afgegeven en het kenteken ongeldig is geweest. Dit helpt om fraude met kentekenplaten tegen te gaan.
 • Omschrijving Kosten
  Identificatie voertuig licht €56,50
  Identificatie voertuig zwaar €109,00
  Kentekenbewijs €47,65
  Tenaamstellen via RDW €12,50
 • Als u een aanhangwagen of caravan op uw naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

  1. Verzekering
  2. APK (bij aanhangwagen boven 3500 kg)
  3. Juiste kentekenplaten
  4. Als het kenteken van uw aanhangwagen begint met de letters ZZ of ZZZ mag u zich uitsluitend op de weg bevinden met een ontheffing van de wegbeheerder of van de RDW.

  Verzekering

  U hoeft geen aparte verzekering voor uw aanhangwagen af te sluiten. Een aanhangwagen is verzekerd bij het trekkend voertuig.

  APK

  Een aanhanger/caravan van boven de 3500 kg, moet APK goedgekeurd zijn. Let hierop als u een gebruikt voertuig aanschaft.

  Stopzetten voertuigverplichtingen

  U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een aanhangwagen van boven de 3500 kg tijdelijk stopzetten. Dat kan door het voertuig te schorsen, zoals dat heet. 

  Boetes na controle van gegevens

  Wij controleren dagelijks of voertuigen verzekerd zijn en APK goedgekeurd. Elke aanhanger/caravan wordt (als deze zwaarder is dan 3500 kg) elk jaar gecontroleerd in het keuringsregister (100 procent controle). Wij voeren deze opsporingstaak uit in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

  Is de aanhanger/caravan niet APK goedgekeurd, terwijl dit wel zo zou moeten zijn? Dan krijgt u een boete  van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.

 • Geen kenteken

  Wij geven geen kenteken af voor het rijden vanuit het buitenland naar Nederland. Vraag in het buitenland naar de mogelijkheden daar. U kunt het voertuig ook op een trailer of auto-ambulance vervoeren.

  Wij nemen buitenlands kentekenbewijs in

  Rijdt u met het voertuig met de buitenlandse kentekenplaten en het geldige buitenlandse kentekenbewijs naar ons? Hou er rekening mee dat wij het buitenlandse kentekenbewijs innemen. 

  Eendagskenteken

  U mag nadat u bij ons bent geweest niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden. Vraag daarom een gratis eendagskenteken bij ons aan. Kijk voor meer informatie bij 'Eendagskenteken'. Na ontvangst van het Nederlandse kentekenbewijs mag u het voertuig (weer) gebruiken.

 • Laat u een voertuig zonder Nederlands kenteken bij ons keuren, dan kunt u dit per autoambulance naar het keuringsstation vervoeren. Rijdt u liever zelf met het voertuig naar ons toe? Dan heeft u een eendagskentekenbewijs nodig. U kunt dit kentekenbewijs gratis aanvragen met Digid of met eHerkenning.

  Voorwaarden eendagskenteken

  • Alleen aan te vragen in combinatie met een keuringsafspraak.
  • Alleen geldig op de dag van de keuring.
  • Alleen geldig in Nederland.

  Zo werkt het

  1. U heeft een keuringsafspraak gemaakt. 
  2. U logt via de knop ‘Eendagskentekenbewijs aanvragen’ in met uw DigiD of uw eHerkenning. 
  3. Na het invullen van de gevraagde gegevens ontvangt u per mail een bevestiging van de aanvraag. Daarin vindt u een link naar uw eendagskentekenbewijs en aanvullende informatie. 
  4. Het kenteken moet op kentekenplaten op uw voertuig komen. Deze witte kentekenplaten mag u zelf (van karton bijvoorbeeld) maken. Hierop zet u het kenteken met zwarte stift die niet uit te wissen is. De kentekenplaten moeten ook bij slecht weer leesbaar blijven. 
  5. Op de dag van de keuring mag u met het eendagskenteken vanaf het Nederlandse adres waar het voertuig staat naar het keuringsstation rijden en weer terug.
  6. Uw voertuig moet in Nederland verzekerd zijn op de dag van de keuring en veilig zijn om mee te rijden.
  7. U moet het eendagskentekenbewijs uitgeprint bij u hebben als u op de openbare weg rijdt.
  8. Heeft u het eendagskentekenbewijs met Digid aangevraagd? Dan kunt u (als aanvulling) gebruik maken van de RDW-voertuigapp. Kijk voor meer informatie bij Eendagskentekenbewijs op de RDW-voertuigapp

  Niet online

  Lukt het u niet om het eendagskentekenbewijs online aan te vragen? Dan kunt u het ook aanvragen via onze klantenservice.

Handige links