Aanhanger of caravan invoeren vanuit EU- of EVA-land

Koopt u een aanhanger of caravan in een ander EU- of EVA-land en u wilt daarmee gaan rijden in Nederland? Voer uw aanhanger bij ons in en vraag een Nederlands kenteken aan.

Handige link

 • (Link)

  Wat u eerst moet weten

  Vraagt u een Nederlands kenteken aan, dan geldt het volgende:

  • U bent minimaal 18 jaar.
  • U woont in Nederland (ingeschreven in de BRP). Wilt u het kenteken op naam van uw bedrijf? Dan moet het bedrijf in Nederland zitten. Een kenteken kan niet op naam komen van een eenmanszaak.
  • U komt zelf naar het RDW-keuringsstation. Iemand anders kan de aanvraag niet doen.

  Overnemen buitenlandse APK

  Heeft uw voertuig nog een geldige buitenlandse APK? Dan kunnen we de vervaldatum overnemen als:

  • u een bewijs meeneemt naar de keuring. Een bewijs kan zijn: een origineel APK-rapport, een vermelding op het buitenlandse kentekenbewijs of een sticker op de buitenlandse kentekenplaat.
  • de buitenlandse APK in een EU- of EVA land (in hetzelfde land als de buitenlandse registratie) is gedaan.

  Linksrijdend voertuig

  Heeft u een voertuig uit een land waar links wordt gereden? Dan moet het voertuig wel spiegels en verlichting hebben voor verkeer dat rechts rijdt. Voor de controle hierop betaalt u extra.

  Bouwjaar voor 1978

  Voert u een voertuig in met een bouwjaar van voor 1-1-1978? Dan hebben wij meer tijd nodig om de registratie te controleren. Het komt vaak voor dat we van deze voertuigen de buitenlandse gegevens niet zomaar kunnen overnemen. Houd daarom rekening met extra kosten. 

   

   

 • (Link)

  Zo werkt het

  1. Maak een afspraak bij een RDW-keuringsstation via de knop 'Keuringsafspraak maken'. Vraag ook direct een eendagskenteken aan als u dit nodig heeft. Meer informatie bij Eendagskenteken. 
  2. Neem het volgende mee:

   • het complete originele buitenlandse kentekenbewijs (wij nemen dit in)
   • uw legitimatiebewijs  
   • Certificaat van Overeenstemming (CVO). Dit document is niet verplicht om mee te nemen.
  3. Heeft uw voertuig nog een geldige buitenlandse APK en wilt u dat wij dit overnemen? Geef dit dan aan als u zich meldt bij onze balie. Kijk voor de voorwaarden bij ' Wat u eerst moet weten'.
  4. Wij beoordelen de documenten. Is alles goed? Dan nemen we de gegevens over in het Nederlandse kentekenregister.
  5. Betaal de kosten.
  6. Doe aangifte van de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Hoe en waar u dit doet, leest u op deze link opent in een nieuw venster de website van de Belastingdienst.
  7. Na akkoord van ons en de Belastingdienst, sturen wij u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij u een brief met een volledige tenaamstellingscode. Is de buitenlandse APK overgenomen? Dan blijft uw buitenlandse rapport geldig. U ontvangt dan geen Nederlands rapport. Wij nemen de vervaldatum in het kentekenregister op. APK-keuring bij ons gedaan? Dan ontvangt u wel een Nederlands rapport.
  8. Verzeker uw voertuig voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Van de Belastingdienst ontvangt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting. Meer informatie vindt u bij Voertuigverplichtingen.
  9. Laat kentekenplaten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer .
 • (Link)

  En nu verder

  Heeft u geen geldig buitenlands APK-bewijs en heeft u ook geen APK-keuring laten doen bij ons? Laat dan direct na ontvangst van het kentekenbewijs de APK-keuring doen door een garage bij u in de buurt. Doet u dit later, dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete vindt u in  de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).
 • (Link)

  Goed om te weten

  • Wij kijken tijdens de keuring niet naar de technische staat van het voertuig. Voert u een voertuig met schade in en/of zien wij dat het voertuig een gevaar is voor de verkeersveiligheid? Dan geven we wel een kenteken af, maar verklaren dit direct ongeldig. Ook nemen we een foto van het voertuig en registreren we in welke staat het voertuig in Nederland is ingevoerd. U mag niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden. Na herstel laat u het voertuig opnieuw keuren.
  • Verhuist u naar Nederland en neemt u uw voertuig mee als ‘verhuisgoed’? Vraag bij de Belastingdienst een vergunning voor vrijstelling van de BPM aan. Ga voor meer informatie naar 'Verhuizen naar Nederland en uw voertuig meenemen'.  
  • Heeft uw voertuig in het verleden al een Nederlands kenteken gehad? Dan krijgt het voertuig na de invoer in Nederland hetzelfde kenteken weer terug. U laat wel nieuwe kentekenplaten maken. Hierop staat het kenteken met een cijfer boven het eerste streepje (duplicaatcode). Dit moet omdat er al eerder kentekenplaten zijn afgegeven en het kenteken ongeldig is geweest. Dit helpt om fraude met kentekenplaten tegen te gaan.
 • (Link)

  Kosten

  Omschrijving Kosten
  Tenaamstellen via RDW €10,75
  Kentekenbewijs €42,65
  Identificatie voertuig licht €51,00
  Beoordeling goedkeuring minder dan 5 aspecten voertuig licht €28,50
  Beoordeling goedkeuring 5-9 aspecten voertuig licht €57,00
 • (Link)

  Voertuigverplichtingen

  Als u een auto, bedrijfsauto of kampeerauto op uw naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

  1. Verzekering
  2. APK
  3. Motorrijtuigenbelasting
  4. Juiste kentekenplaten

  Verzekering

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet vanaf het moment dat deze op uw naam staat WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)).
  De WA-verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn.
  De verzekeringsmaatschappij vraagt u bij het afsluiten van de verzekering om de zogenoemde meldcode . Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht en staat ook op de kentekencard.

  APK

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet APK goedgekeurd (Algemene Periodieke Keuring) zijn.

  Motorrijtuigenbelasting

  U moet motorrijtuigenbelasting betalen. Als u een kentekenbewijs op uw naam laat zetten, doet u daarmee tegelijk aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst stuurt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.
  Ga voor deze link opent in een nieuw venster meer informatie over de motorrijtuigenbelasting naar de site van de Belastingdienst.

  Heeft u een oldtimer? Dan komt u misschien in aanmerking voor de oldtimerregeling. Dit is een regeling van de Belastingdienst waarbij u geen wegenbelasting betaalt voor het voertuig. Wel moet u blijven voldoen aan de verzekeringsplicht en de APK-plicht. 
  Ga voor deze link opent in een nieuw venster meer informatie over de oldtimerregeling naar de site van de Belastingdienst.

  Kentekenplaten

  U moet de juiste kentekenplaten op uw (kampeer-/bedrijfs) auto hebben.

  Stopzetten voertuigverplichtingen

  U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een (kampeer-/bedrijfs)auto tijdelijk stopzetten. Dat kan door het voertuig te schorsen, zoals dat heet.

  Boetes na controle van gegevens

  Wij controleren het verzekeringsregister en het keuringsregister dagelijks. Zo kunnen we direct zien of een voertuig is verzekerd en APK-goedgekeurd. Elk voertuig wordt minstens 1 keer per jaar in beide registers gecontroleerd (100 procent controle). Wij voeren deze opsporingstaak uit in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
   
  Heeft u uw auto niet verzekerd, dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete. Ook als uw auto niet APK-goedgekeurd is, dan krijgt u van het CJIB een boete. De Belastingdienst controleert via het kentekenregister of u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting moet betalen. Heeft u dat niet of niet op tijd gedaan, dan ontvangt u van de Belastingdienst een boete.

  Boetebedrag

  De hoogte van het bedrag van de boetes kunt u vinden in  deze link opent in een nieuw venster de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).

 • (Link)

  Rijden met een voertuig dat u wilt invoeren

  Wij geven geen kenteken af voor het rijden vanuit het buitenland naar Nederland. Vraag in het buitenland naar de mogelijkheden daar. U kunt het voertuig ook op een trailer of auto-ambulance vervoeren. Rijdt u met het voertuig met de buitenlandse kentekenplaten en het geldige buitenlandse kentekenbewijs naar ons? Hou er rekening mee dat wij het buitenlandse kentekenbewijs innemen. U mag nadat u bij ons bent geweest niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden. Vraag daarom een gratis eendagskenteken bij ons aan. Kijk voor meer informatie bij 'Eendagskenteken'. Na ontvangst van het Nederlandse kentekenbewijs mag u het voertuig (weer) gebruiken.

 • (Link)

  Eendagskenteken

  Laat u een voertuig zonder Nederlands kenteken bij ons keuren, dan kunt u dit per autoambulance naar het keuringsstation vervoeren. Rijdt u liever zelf met het voertuig naar ons toe? Dan heeft u een eendagskentekenbewijs nodig.

  Voorwaarden eendagskenteken

  • Alleen aan te vragen bij het maken van een keuringsafspraak.
  •  Alleen geldig op de dag van de keuring.
  •  Alleen geldig in Nederland.

  Zo werkt het

  1. U vraagt gratis een eendagskentekenbewijs aan bij het maken van uw keuringsafspraak
  2. Via een link ontvangt u dan een eendagskenteken. 
  3. Het kenteken moet op kentekenplaten op uw voertuig komen. Deze witte kentekenplaten mag u zelf (van karton bijvoorbeeld) maken. Hierop zet u het kenteken met zwarte stift die niet uit te wissen is. De kentekenplaten moeten ook bij slecht weer leesbaar blijven. 
  4. Op de dag van de keuring mag u met het eendagskenteken vanaf het Nederlandse adres waar het voertuig staat naar het keuringsstation rijden en weer terug.
  5. Uw voertuig moet in Nederland verzekerd zijn op de dag van de keuring en veilig zijn om mee te rijden.
 • (Link)

  Voertuig invoeren vanuit Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland

  Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland horen niet meer bij de EU. Koopt u een voertuig uit één van deze landen? Ga dan voor meer informatie naar 'invoer vanuit land buiten EU- of EVA-land'.
 • (Link)

  Legitimeren

  Particulier

  Vraagt u als particulier het kenteken aan,  dan legitimeert u zich met één van deze geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs met daarop uw geboortedatum
  • Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort
  • Buitenlands paspoort

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Geen Nederlands persoonsnummer (BSN) op uw legitimatie?

  Staat uw Nederlandse persoonsnummer niet op uw legitimatiedocument, dan neemt u ook een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) mee. Het uittreksel haalt u bij uw gemeente en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Vraag wel om een uittreksel met BSN, gemeenten geven dit niet automatisch af. Heeft u een diplomatiek paspoort? Dan mag u ook een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken overleggen (niet ouder dan 3 maanden) met daarop uw BSN.

  Bedrijf

  Vraagt u als bedrijf het kenteken aan, dan legitimeert u (de tekenbevoegde) zich met één van deze geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart van tekenbevoegde met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land  met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort Buitenlands paspoort

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Uittreksel Kamer van Koophandel

  Naast uw legitimatiebewijs overlegt u ook een (kopie) uittreksel van de Kamer van Koophandel (KvK). Het uittreksel mag niet ouder zijn dan 1 jaar en mag géén uittreksel zijn van internet. Op het uittreksel staat de naam van de tekenbevoegde.

  Eenmanszaak, maatschap of rederij

  Is uw bedrijf een eenmanszaak, maatschap of rederij? Dan kunt u het voertuig niet op naam van het bedrijf zelf zetten. U kunt het alleen op uw eigen naam laten zetten. U legitimeert zich in dit geval als particulier .