Verhuizen naar Nederland en uw aanhanger of caravan meenemen

Verhuist u naar Nederland en neemt u uw aanhanger of caravan mee? Houd er rekening mee dat u hier maar voor een korte tijd met een buitenlands kenteken mag rijden. Daarna moet u bij ons een Nederlands kenteken aanvragen. Lees op nederlandwereldwijd.nl hoe lang u mag rijden met een buitenlands kenteken.
  • U bent minimaal 18 jaar (16 jaar voor een bromfiets) en u staat ingeschreven in Nederland (in de BRP).
  • U komt zelf naar het RDW-keuringsstation. Iemand anders kan de aanvraag niet doen.
  • U heeft een invoerdocument van de Belastingdienst waarin staat dat uw voertuig ‘verhuisgoed’ is (als dit van toepassing is). Dit document moet op uw eigen naam staan en mag niet ouder zijn dan 12 maanden (na afgiftedatum document). Neem voor meer informatie hierover contact op met de Belastingdienst.

  Verhuizen vanuit een land buiten de EU of EVA 

  Dan geldt het volgende: Uw voertuig voldoet aan de permanente eisen. Dit zijn de eisen op het gebied van verkeersveiligheid; geluid, verlichting, milieu en de ramen. De permanente eisen vindt u in  hoofdstuk 5 van de Regeling Voertuigen.

  Verhuizen vanuit Rusland

  Verhuist u vanuit Rusland naar Nederland? Het is verboden om een voertuig vanuit Rusland in Nederland in te voeren. Dit geldt ook als het voertuig voor eigen gebruik is. De Douane controleert hier streng op.
  1. Maak een afspraak bij een RDW-keuringsstation via de knop 'Keuringsafspraak maken'. Vraag ook direct een eendagskenteken aan als u niet meer met het buitenlandse kenteken mag rijden. Meer informatie vindt u bij Eendagskenteken.
  2. Neem het volgende mee:
   - het complete originele buitenlandse kentekenbewijs (wij nemen dit in)
   - uw legitimatiebewijs 
   - invoerdocument van de belastingdienst met daarop de aantekening van verhuisgoed
  3. Wij beoordelen of uw voertuig aan de eisen voldoet.
  4. Na akkoord sturen wij u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij u een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed. U krijgt ook een APK-keuringsrapport als uw aanhangwagen zwaarder is dan 3500 kg.
  5. Verzeker uw voertuig voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Meer informatie bij Voertuigverplichtingen.
  6. Laat kentekenplaat maken bij een erkende kentekenplatenfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een kentekenplatenfabrikant met de RDW-locatiewijzer.
 • Omschrijving Kosten
  Beoordeling goedkeuring 10-14 aspecten voertuig licht €90,00
  Identificatie voertuig licht €52,50
  Kentekenbewijs €43,40
  Tenaamstellen via RDW €11,40
 • Als u een aanhangwagen of caravan op uw naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

  1. Verzekering
  2. APK (bij aanhangwagen boven 3500 kg)
  3. Juiste kentekenplaten
  4. Als het kenteken van uw aanhangwagen begint met de letters ZZ of ZZZ mag u zich uitsluitend op de weg bevinden met een ontheffing van de wegbeheerder of van de RDW.

  Verzekering

  U hoeft geen aparte verzekering voor uw aanhangwagen af te sluiten. Een aanhangwagen is verzekerd bij het trekkend voertuig.

  APK

  Een aanhanger/caravan van boven de 3500 kg, moet APK goedgekeurd zijn. Let hierop als u een gebruikt voertuig aanschaft.

  Stopzetten voertuigverplichtingen

  U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een aanhangwagen van boven de 3500 kg tijdelijk stopzetten. Dat kan door het voertuig te schorsen, zoals dat heet. 

  Boetes na controle van gegevens

  Wij controleren dagelijks of voertuigen verzekerd zijn en APK goedgekeurd. Elke aanhanger/caravan wordt (als deze zwaarder is dan 3500 kg) elk jaar gecontroleerd in het keuringsregister (100 procent controle). Wij voeren deze opsporingstaak uit in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

  Is de aanhanger/caravan niet APK goedgekeurd, terwijl dit wel zo zou moeten zijn? Dan krijgt u een boete  van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.

 • Laat u een voertuig zonder Nederlands kenteken bij ons keuren, dan kunt u dit per autoambulance naar het keuringsstation vervoeren. Rijdt u liever zelf met het voertuig naar ons toe? Dan heeft u een eendagskentekenbewijs nodig. U kunt dit kentekenbewijs gratis aanvragen met Digid of met eHerkenning.

  Voorwaarden eendagskenteken

  • Alleen aan te vragen in combinatie met een keuringsafspraak.
  • Alleen geldig op de dag van de keuring.
  • Alleen geldig in Nederland.

  Zo werkt het

  1. U heeft een keuringsafspraak gemaakt. 
  2. U logt via de knop ‘Eendagskentekenbewijs aanvragen’ in met uw DigiD of uw eHerkenning. 
  3. Na het invullen van de gevraagde gegevens ontvangt u per mail een bevestiging van de aanvraag. Daarin vindt u een link naar uw eendagskentekenbewijs en aanvullende informatie. 
  4. Het kenteken moet op kentekenplaten op uw voertuig komen. Deze witte kentekenplaten mag u zelf (van karton bijvoorbeeld) maken. Hierop zet u het kenteken met zwarte stift die niet uit te wissen is. De kentekenplaten moeten ook bij slecht weer leesbaar blijven. 
  5. Op de dag van de keuring mag u met het eendagskenteken vanaf het Nederlandse adres waar het voertuig staat naar het keuringsstation rijden en weer terug.
  6. Uw voertuig moet in Nederland verzekerd zijn op de dag van de keuring en veilig zijn om mee te rijden.
  7. U moet het eendagskentekenbewijs uitgeprint bij u hebben als u op de openbare weg rijdt.
  8. Heeft u het eendagskentekenbewijs met Digid aangevraagd? Dan kunt u (als aanvulling) gebruik maken van de RDW-voertuigapp. Kijk voor meer informatie bij Eendagskentekenbewijs op de RDW-voertuigapp

  Niet online

  Lukt het u niet om het eendagskentekenbewijs online aan te vragen? Dan kunt u het ook aanvragen via onze klantenservice.

 • Particulier

  Als particulier legitimeert u zich met één van deze geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs met daarop uw geboortedatum
  • Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort
  • Buitenlands paspoort

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Geen Nederlands persoonsnummer (BSN) op uw legitimatie?

  Staat uw Nederlandse persoonsnummer niet op uw legitimatiedocument, dan neemt u ook een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) mee. Het uittreksel haalt u bij uw gemeente en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Vraag wel om een uittreksel met BSN, gemeenten geven dit niet automatisch af. Heeft u een diplomatiek paspoort? Dan mag u ook een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken overleggen (niet ouder dan 3 maanden) met daarop uw BSN.

  Bedrijf

  Als bedrijf legitimeert u (de tekenbevoegde) zich met één van deze geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart van tekenbevoegde met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land  met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort Buitenlands paspoort

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Uittreksel Kamer van Koophandel

  Naast uw legitimatiebewijs overlegt u ook een (kopie) uittreksel van de Kamer van Koophandel (KvK). Het uittreksel mag niet ouder zijn dan 1 jaar en mag géén uittreksel zijn van internet. Op het uittreksel staat de naam van de tekenbevoegde.

  Eenmanszaak, maatschap of rederij

  Is uw bedrijf een eenmanszaak, maatschap of rederij? Dan kunt u het voertuig niet op naam van het bedrijf zelf zetten. U kunt het alleen op uw eigen naam laten zetten. U legitimeert zich in dit geval als particulier .  

 

Handige links

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed