Tips bij aankoop van een aanhanger of caravan

Een aanhanger of caravan kopen doet u niet elke dag. Daarom geven wij wat tips die u mogelijk kunt gebruiken.
 • Als u een voertuig wilt kopen, is het slim om er meer over te weten te komen. Dat kan met de RDW-kentekencheck. Hiermee kunt u een deel van de voertuiggegevens opvragen van alle Nederlandse voertuigen die bij ons geregistreerd staan. Dit kan u meer zekerheid geven bij het kopen van een tweedehands voertuig. 

  De RDW-kentekencheck geeft inzicht in de historische gegevens van een voertuig. Ook kunt u ermee checken of een voertuig wel overgeschreven kan worden. Staat bij 'Tenaamstelling mogelijk? 'een 'nee'? Dan kunt u dit voertuig niet overschrijven. Dat is bijvoorbeeld het geval als het voertuig als gestolen of geëxporteerd geregistreerd staat.

  Zo werkt het

  Om voertuiggegevens bij ons op te vragen, heeft u alleen het kenteken nodig van het voertuig waarover u informatie wilt opvragen.

 • Koopt u een aanhanger of caravan kopen zonder kenteken?

  Een aanhanger of caravan met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg moet een kenteken hebben. Wij kunnen alleen een kenteken afgeven als het voertuig voldoet aan alle voorschriften. Daarvoor moet u een keuringsafspraak maken op 1 van onze keuringsstations.

  Caravan voldoet waarschijnlijk

  In deze situaties voldoet de caravan waarschijnlijk aan de voorschriften:

  • Als de caravan eerder een Europees of Nederlands kenteken heeft gehad.
  • Als de caravan is gebouwd volgens een Europese typegoedkeuring. Vraag hiervoor het bewijs op bij de fabrikant of importeur: het Certificaat van Overeenstemming (CvO). Neem het CvO mee naar de keuring.

  Kenteken aanvragen

  Lees meer over de keuring op ‘Aanhanger of caravan invoeren vanuit buiten EU- of EVA-land’.

  Tip

  Met een CvO wordt het krijgen van een kenteken een stuk makkelijker.

 • Als u een tweedehands voertuig koopt, dan wilt u natuurlijk dat het een ‘eerlijk’ voertuig is. Helaas worden er regelmatig ‘oneerlijke voertuigen’ aangeboden. Voertuigen die bijvoorbeeld zijn gestolen of gekloond. Als u zo’n voertuig koopt en de politie ontdekt dit, moet u het voertuig bijna altijd teruggeven aan de wettelijke eigenaar. Om problemen te voorkomen, volgt hier een aantal tips.

  Check of het voertuig als gestolen staat geregistreerd

  Van diefstal van een voertuig wordt vaak aangifte gedaan. U kunt controleren of het voertuig als gestolen staat geregistreerd. Ga hiervoor naar ' de RDW-kentekencheck'. U kunt dan het kenteken invoeren. Als er ‘ja’ achter gestolen staat, koop het voertuig dan niet, maar informeer de politie hierover.

  Let op omgekatte of gekloonde voertuigen 

  Bij omkatten wordt de identiteit van een niet meer te herstellen schadevoertuig gebruikt. Het gestolen voertuig krijgt dan het voertuigidentificatienummer en soms nog andere identiteitskenmerken van dat schadevoertuig.
  Bij gekloonde voertuigen kopiëren de oplichters de kenmerken van een nog rondrijdend voertuig. Het kentekenbewijs en de kentekenplaten zijn dan vals of vervalst. In dat geval heeft het geen zin om via de RDW-kentekencheck het kenteken te controleren. Het kenteken verwijst dan naar het correcte voertuig met de juiste identiteit. 

  Heeft u een gekloond voertuig gekocht, dan komt u daar vaak pas achter als de eigenaar van het echte voertuig bijvoorbeeld een verkeersboete krijgt. Via de politie en de RDW wordt dan contact gezocht met beide eigenaren. Dan volgt een onderzoek van het vermoedelijk gekloonde voertuig.  

  Aankoop bij een door de RDW-erkend voertuigbedrijf

  Als u een voertuig koopt bij een door de RDW-erkend voertuigbedrijf/garage, dan loopt u minder kans dat u een gestolen, gekloond of omgekat voertuig koopt. Als dit later wel zo blijkt te zijn, dan heeft u meer kans op kopersbescherming en -rechten.

  Aankoop bij een particulier

  Als u een voertuig koopt bij een particulier, gebruik dan deze tips. Zo is de kans kleiner dat u een gestolen, gekloond of omgekat voertuig koopt. 

  • Maak een afspraak bij de verkoper thuis.
  • Vraag de verkoper om zijn rijbewijs of paspoort en noteer de nummers.
  • Laat de eigenaar de bediening van het voertuig uitleggen. Hij zou er goed bekend mee moeten zijn.
  • Vraag de verkoper mee te gaan naar het kentekenloket waar u het kenteken op uw naam gaat overschrijven.
  • Betaal niet contant, maar per bank.
  • Kijk het kenteken na via de RDW-kentekencheck, print deze gegevens uit en vergelijk deze met het voertuig en het kentekenbewijs.
  • Kijk na of alle sleutels origineel zijn en op het eventuele contactslot en andere sloten werken.
  • Kijk na of u braakschade ziet.
  • Kijk het onderhoudsboekje en eventuele onderhoudshistorie na.
  • Kijk of de eventuele kilometerstand logisch is. Ga hiervoor naar 'Check of de tellerstand logisch is'
  • Kijk na, als dit van toepassing is, of er een kenteken in de ruiten staat gegraveerd en of dit hetzelfde is als van het voertuig.
  • Kijk na of het volledige papieren kentekenbewijs of de kentekencard aanwezig is. Het papieren kentekenbewijs bestaat uit drie delen. Ga voor meer informatie naar 'Verschillende soorten en combinaties van kentekendelen'.
  • Zit er bij een voertuig een kentekencard, dan hoort er ook een tenaamstellingscode bij. Dit is een code die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van uw voertuig. De code bestaat totaal uit 9 cijfers.
  • De verkoper moet zelf voor het juiste kentekenbewijs en kentekenplaten zorgen.
  • Kijk na of het APK-rapport aanwezig is (als het voertuig APK-plichtig is).
  • Kijk na of de juiste kentekenplaten op het voertuig zitten.  

  Als u bij de aankoop denkt: “Dit is te mooi om waar te zijn”, wees dan extra op uw hoede. Laat u nooit onder druk zetten om snel te kopen, betaal niet vooraf en zeker niet contant.  

Heeft deze informatie u geholpen?