Geschorst voertuig verkopen

Verkoopt u de aanhanger of caravan waarvan het kenteken is geschorst, dan hoeft u niets te doen. Zodra de koper het voertuig op zijn naam heeft laten overschrijven, vervalt de schorsing.

Inloggen met DigiD

Als u een schorsing online wilt beëindigen, heeft u een DigiD nodig om in te loggen. Bent u niet in het bezit van een DigiD, dan kunt u deze gratis aanvragen via www.digid.nl.

digid afbeelding

Schorsing online beëindigen

Zo heft u de schorsing online op:

  1. Ga naar ‘ Schorsing opheffen  ’. Dan komt u in het DigiD-scherm terecht waar u kunt inloggen.
  2. U vult de gevraagde gegevens in bij DigiD en vervolgens komt u in de RDW-dienst.
  3. De schorsing is direct beëindigd en u ontvangt een e-mail met de einddatum van de schorsing. U krijgt geen nieuw kenteken. Alleen als u een papieren kentekenbewijs heeft waarop de schorsing is vermeld, ontvangt u per post een kentekencard en tenaamstellingscode.
  4. Lukt het niet om online de schorsing op te heffen? Dan kunt u ook terecht bij een kentekenloket of RDW-balie. Voor meer informatie hierover gaat u naar ‘Schorsing via loket beëindigen'.
  5. Op het moment dat de schorsing is opgeheven, mag u weer met het voertuig op de openbare weg rijden. Het voertuig moet dan een geldige APK hebben.

APK keuren voor beëindiging schorsing

Ga voor meer informatie over een APK-keuring tijdens een schorsing naar APK keuren tijdens schorsing 

Papieren kentekenbewijs met vermelding van de schorsing

Als op het papieren Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) een melding staat van schorsing (deze melding staat er op als u heeft geschorst of de schorsing heeft verlengd vóór 1-1-2014), dan krijgt u naast een e-mail met de einddatum van de schorsing ook een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard). Daarnaast ontvangt u een brief met de tenaamstellingscode (9 cijfers). Dit is een code, die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van het voertuig.

De RDW verstuurt de tenaamstellingscode een werkdag later dan de kentekencard. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van de kentekencard te bewaren. De RDW stuurt het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode niet naar het buitenland, maar naar het laatst bekende adres in Nederland of naar een Nederlands correspondentieadres.

De weg op zonder kentekencard

Krijgt u een kentekencard en heeft u deze nog niet in huis? Dan mag u al wel de Nederlandse weg op. De Nederlandse politie kan direct in het kentekenregister kijken voor uw gegevens. U moet 14 dagen na het beëindigen van de schorsing de kentekencard kunnen tonen.
U mag niet zonder kentekenbewijs met uw voertuig de weg op in het buitenland.

Schorsing beëindigen van voertuig op naam van bedrijf

Staat het voertuig op naam van uw bedrijf, dan kunt u de schorsing ook online beëindigen. Ga voor meer informatie naar ‘Voertuig van de zaak schorsen’ .

Vaker schorsen binnen een jaar

Als u de schorsing voor de einddatum opheft en u schorst hetzelfde kenteken opnieuw binnen een jaar na begin van de vorige schorsing, dan geldt voor aanhangwagens en caravans met een maximum toegestane massa van meer dan 3.500 kg het lage tarief.

Omschrijving 2018 2019
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW €24,10 €24,10