Aanhanger of caravan verkopen aan een particulier of rechtspersoon

Zo regelt de koper de overschrijving bij een kentekenloket of RDW-balie (De koper kan de aanhanger of caravan eventueel ook online overschrijven):

 1. De koper regelt de overschrijving bij een kentekenloket of RDW-balie.
 2. U geeft de koper de documenten die hij nodig heeft om de aanhanger of caravan op zijn naam te laten zetten. De aanhanger of caravan geeft u nog niet mee.
 3. De koper krijgt van de medewerker een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat de aanhanger of caravan niet meer op uw naam staat.
 4. U vraagt de koper om het vrijwaringsbewijs. Hiermee kunt u aantonen dat de aanhanger of caravan niet meer van u is. Heeft u het vrijwaringsbewijs gekregen, dan mag u de aanhanger of caravan meegeven.
 5. Daarnaast geeft u de koper ook:
  als u een papieren kentekenbewijs heeft:
  - het Voertuigbewijs en voor aanhangers met een gewicht boven de 3500 kg het APK-keuringsrapport       
  als u een kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) heeft:
  - het APK-keuringsrapport (dit geldt alleen voor aanhangers met een gewicht boven de 3500 kg)

Kijk of het voertuig van uw naam is

Via ‘Mijn RDW’ (inloggen particulier) kunt u na de overschrijving direct bekijken of het voertuig inderdaad niet meer op uw naam staat. Hiervoor heeft u een DigiD-app nodig of DigiD met Sms-controle.

Voorwaarden

Documenten die de koper nodig heeft om de aanhanger of caravan op naam te zetten:

 • het Tenaamstellingsbewijs en
 • het Overschrijvingsbewijs
  óf
 • de kentekencard en
 • de tenaamstellingscode

Aanhanger of caravan verkopen aan een RDW erkend bedrijf

U kunt uw aanhanger of caravan ook verkopen aan een voertuigbedrijf. Dat bedrijf moet dan wel door de RDW erkend zijn. U vindt zo'n erkend bedrijf via de RDW-locatiewijzer. U kunt dit zien aan het RDW-bordje op de muur waarop bijvoorbeeld staat Afgifte vrijwaringsbewijzen.

Bij de verkoop geeft u het complete kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode aan de medewerker van het voertuigbedrijf. U krijgt van de medewerker dan een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat de aanhanger of caravan niet meer op uw naam staat.

Controleren documentnummer en tenaamstellingscode

Heeft het voertuig dat u koopt of verkoopt een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan kunt u via de dienst deze link opent in een nieuw venster‘Controleren documentnummer' gratis controleren of een kentekencard de laatst afgegeven kentekencard bij een voertuig is.
Via de dienst deze link opent in een nieuw venster‘Controleren documentnummer/tenaamstellingscode’ kunt u gratis controleren of een kentekencard en een tenaamstellingscode bij elkaar horen.

Schorsing automatisch beëindigd bij overschrijving

Als u een aanhanger of caravan verkoopt die u langere tijd niet heeft gebruikt en waarvan u de verplichtingen heeft stopgezet (geschorst), dan wordt de schorsing door de overschrijving op de naam van de koper of voertuigbedrijf automatisch beëindigd.

Meer informatie

Mogelijke combinaties van kentekenbewijzen.