Verplichtingen bij gebruik van een aanhangwagen

Als u een aanhangwagen of caravan op uw naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

Deze verplichtingen zijn:

  • Een aanhangwagen is verzekerd bij het trekkend voertuig.
  • Een aanhangwagen boven de 3500 kg. moet APK goedgekeurd (Algemene Periodieke Keuring) zijn.
  • U moet de juiste kentekenplaten op de aanhangwagen hebben.
  • Als het kenteken van uw aanhangwagen begint met de letters ZZ of ZZZ mag u zich uitsluitend op de weg bevinden met een ontheffing van de wegbeheerder of van de RDW.
  • Aanhangwagens lichter dan 751 kg moeten zijn (type)goedgekeurd voor de toelating tot het verkeer op de weg. Ook de zogenaamde zelfbouwaanhangwagens moeten aan deze voorwaarde voldoen, ook al zijn ze niet kentekenplichtig.

Verzekering

Een aanhangwagen is verzekerd bij het trekkend voertuig.

APK

Een aanhanger/caravan van boven de 3500 kg, moet APK goedgekeurd zijn. Let hierop als u een gebruikt voertuig aanschaft. Vanaf de datum dat het kenteken op uw naam staat bent u hier als geregistreerde eigenaar verantwoordelijk voor.
Meer informatie over de APK.

Motorrijtuigenbelasting

Een aanhangwagen is niet belastingplichtig. Meer informatie over de motorrijtuigenbelasting leest u op de site van de Belastingdienst.

Stopzetten voertuigverplichtingen

U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een aanhangwagen boven de 3500 kg. tijdelijk stopzetten door de aanhangwagen te schorsen, zoals dat heet. Lees daar meer over bij Schorsing aanvragen.

Boetes bij niet nakomen van verplichtingen

De RDW controleert of voertuigen verzekerd zijn en APK goedgekeurd. Is dit niet het geval en is er geen sprake van een schorsing, dan krijgt u van het CJIB een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden. 

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed