Aanhangwagen wijzigen naar land- en bosbouwaanhangwagen

Wilt u een aanhangwagen met kenteken (O) omzetten naar een kenteken voor een landbouwaanhangwagen (R)? Bijvoorbeeld omdat u de aanhangwagen alleen achter uw (land)bouwvoertuig gebruikt en geen APK-plicht voor uw aanhanger wilt? Dan moet u het voertuig door ons laten keuren. 

Een keuring is ook nodig als u een aanhangwagen met een ongeldig kenteken wilt registreren als land- en bosbouwaanhangwagen.  
  • Uw aanhangwagen moet aan een aantal eisen voldoen om goedgekeurd te worden als land- of bosbouwaanhanger. Wij controleren deze eisen tijdens de keuring. U kunt de (ingewikkelde) eisen zelf nalezen.
  • De keuring gebeurt bij een van onze keuringsstations.
  • Land- en bosbouwaanhangers vallen in voertuigcategorie R. Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken vallen in categorie S.
  • Aanhangwagens die in de categorie O vallen, noemen we ook wel snelverkeeraanhangwagens.
 • Zo vraagt u een keuringsafspraak aan voor individuele goedkeuring van een voertuig. 

  1. Ga naar het online formulier via de knop ‘Keuringsafspraak aanvragen’. 
  2. Vul de gevraagde gegevens in het formulier zo volledig mogelijk in (kies voor de keuring 'Wijziging aan het voertuig').
  3. Upload de gevraagde documenten.
  4. Nadat u op 'Verzenden' heeft geklikt nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak. Dit doen we binnen 3 werkdagen.
  5. Op de dag van de afspraak gaat u met het voertuig naar het keuringsstation. U neemt een geldig legitimatiebewijs mee en een kentekenbewijs als u dit heeft.
  6. Een technische medewerker beoordeelt of het voertuig aan de eisen voldoet. 
  7. Is het voertuig goedgekeurd en geregistreerd? Dan sturen wij u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij u een brief met een volledige tenaamstellingscode
  8. Laat een kentekenplaat maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. Meer informatie over de kentekenplaatplicht leest u hieronder bij ‘Voertuigverplichtingen’.  
 • Omschrijving Kosten
  Beoordeling goedkeuring 10-14 aspecten voertuig licht €99,00
  Beoordeling goedkeuring 10-14 aspecten voertuig zwaar €99,00
 • Kentekenplaatplicht


  Gele kentekenplaat

  Er zijn 2 situaties waarbij een getrokken voertuig vóór 1-1-2025 een gele kentekenplaat moet hebben.

  1. Het getrokken voertuig heeft een registratieplicht en u rijdt sneller dan 25 km/h.
  2. Het getrokken voertuig heeft een registratie- en ontheffingsplicht.

  Vanaf 1 januari 2025 geldt een algemene kentekenplaatplicht voor voertuigen die een registratieplicht hebben. Ook als u niet harder rijdt dan 25 km/h. 

  De gele kentekenplaat kunt u alleen laten maken bij door ons erkende kentekenplaatfabrikanten. Deze vindt u in onze locatiewijzer.

  Witte kentekenplaat

  In deze situaties is een witte kentekenplaat nodig. 

  • Als het trekkend voertuig een kentekenplaat heeft, dan moet het getrokken voertuig een witte kentekenplaat hebben. 
  • Als de kentekenplaat van een  trekkend voertuig niet goed te zien is door een gedragen uitrustingsstuk. Het uitrustingsstuk moet dan een witte kentekenplaat hebben.   

  Dit witte kentekenplaat mag ook een witte volgplaat zijn van een van de trekkende voertuigen van dezelfde eigenaar/houder.

  De witte kentekenplaat kunt u alleen laten maken bij door ons erkende kentekenplaatfabrikanten. U moet dan het kentekenbewijs laten zien. De fabrikanten vindt u in onze locatiewijzer.

  Verlichting van de kentekenplaat

  Is uw getrokken voertuig in gebruik genomen na 31-12-2017? Dan moet het kentekenplaatverlichting hebben. 

  Rijden in het buitenland

  Gaat u met een getrokken voertuig zonder eigen kentekenplaat de grens over? Plaats dan een witte kentekenplaat met hetzelfde kenteken als het trekkend voertuig.

  Stopzetten voertuigverplichtingen

  U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een voertuig tijdelijk stopzetten. Dat kan door het voertuig te schorsen, zoals dat heet.

  Geen verzekeringsplicht

  Voor getrokken voertuigen geldt geen verzekeringsplicht. Voor het trekkende voertuig meestal wel.

  Geen APK-plicht

  Voor getrokken voertuigen geldt geen APK plicht.

Heeft deze informatie u geholpen?