Lees hier over de maatregelen die de RDW neemt vanwege het coronavirus.
Auto
Direct regelen
Ik wil
Kwijt of gestolen
Het kentekenbewijs
Het rijbewijs
Kopen en verkopen
Tijdelijk niet gebruiken
Uw persoons- en voertuiggegevens
APK
Keuren
Invoeren
Uitvoeren
Bij overlijden
Doorvoeren
Slopen of demonteren
Wijzigen of restaureren
De kentekenplaat
Verplichtingen bij gebruik
Terugroepacties
Laatst uitgegeven kenteken
Veelgestelde vragen
-
Ik ben (een deel van) mijn kentekenbewijs en of tenaamstellingscode kwijt. Wat moet ik doen?
Bent u (een deel van) het papieren kentekenbewijs, uw kentekencard of uw tenaamstellingscode kwijt, dan kunt u online een nieuw kentekenbewijs bij de RDW aanvragen.
-
Ik heb een voertuig gekocht. Hoe zet ik het op mijn naam?
Als u een voertuig heeft gekocht, moet u als nieuwe eigenaar het kentekenbewijs van het voertuig op uw naam zetten. Dat heet overschrijven. Hoe u de overschrijving kunt regelen, hangt af van of u een voertuig koopt van een particulier of van een door de RDW erkend bedrijf. Lees er alles over in het artikel Voertuig kopen; zet het kentekenbewijs op uw naam.
-
Ik wil mijn Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een buitenlands rijbewijs. Hoe krijg ik een verklaring die de geldigheid van mijn rijbewijs bewijst?
Als de buitenlandse instantie bij de omwisseling van uw Nederlandse rijbewijs vraagt om een verklaring die de geldigheid van uw rijbewijs bewijst, kan de RDW u helpen. U kunt bij de RDW een verklaring opvragen waarin staat hoe u geregistreerd staat in het Centraal Rijbewijzenregister. Deze verklaring heet een echtheidsverklaring.
Een echtheidsverklaring is een verklaring afgegeven door de RDW in de Engelse taal, waarin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het Centraal Rijbewijzenregister. De verklaring bevat gegevens van uw rijbewijs, onder meer persoonsgegevens, rijbewijsnummer, afgiftedatum en categorieën.
Hoe u een echtheidsverklaring kunt aanvragen leest u in het artikel Uw registratie in het Centraal Rijbewijsregister .
-
Mijn APK is verlopen, wat kan ik doen?
Als de Algemene Periodieke Keuring (APK) van uw voertuig is vervallen, mag u geen gebruik maken van de openbare weg met dit voertuig. Door omstandigheden kan het gebeuren dat uw voertuig niet op tijd APK-goedgekeurd is. Om aan de APK-plicht te kunnen voldoen, heeft u na de APK vervaldatum twee maanden de tijd het voertuig alsnog te laten keuren (Artikel 11 van het Besluit voertuigen). Dit geldt voor een gekentekend motorrijtuig of aanhangwagen waarvoor de APK-keuringsplicht van toepassing is (Artikel 72 van de Wegenverkeerswet 1994). Het voertuig mag tot maximaal twee maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum op de openbare weg stilstaan, zonder dat de RDW een registercontrole uitvoert. Na deze periode moet het voertuig APK-goedgekeurd zijn of moet de geldigheid van het kenteken geschorst zijn. In het laatste geval mag het voertuig niet op de openbare weg staan.Opnieuw keuren
Wilt u uw voertuig weer APK laten keuren dan mag u wel voor de keuring naar het APK-keuringsstation toe rijden. U moet wel de kortste route volgen. Het is verstandig om uw verzekeringsmaatschappij dan ook in te lichten.Schorsen
Als u uw voertuig langer dan twee maanden niet gebruikt, dan moet u de geldigheid van het kentekenbewijs schorsen. Dit houdt in dat u vrijstelling kunt aanvragen voor de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een voertuig (WA-verzekering, geldige APK en motorrijtuigenbelasting). Meer informatie over online schorsen en opnieuw keuren van een geschorst voertuig.