Gevolgen van een afkeuring

Wat als uw auto afgekeurd wordt bij de APK-keuring? 
 • Veel mensen laten hun voertuig eerder keuren dan de datum waarop de APK verloopt. Als dan blijkt dat het voertuig niet door de keuring komt, dan willen ze niet dat de keurmeester de afkeur meldt bij de RDW. De keurmeester moet de afkeur echter wel melden bij de RDW. Dit zijn de keurmeester en de erkende garage verplicht. Alleen op deze wijze kan de RDW zinvol toezicht op de APK houden.

  Als de datum van de voorgaande APK nog niet is verlopen, dan voldoet u gewoon nog aan de APK-verplichting. U krijgt dan dus geen boete voor het niet voldoen aan de APK-plicht.

  Of het slim is om met het voertuig te gaan rijden moet u zelf beoordelen. Er is natuurlijk wel iets aan uw voertuig geconstateerd tijdens de APK waardoor het is afgekeurd. Door dat technische gebrek aan uw voertuig voldoet het niet meer aan de technische eisen waar ieder voertuig altijd aan moet voldoen. Hiervoor kunt u van de politie een bekeuring krijgen. Daarnaast kan uw verzekeringsmaatschappij besluiten geen schade te vergoeden na een aanrijding of ongeval.


 • Als uw voertuig wordt afgekeurd voor de APK, dan heeft u vanaf de vervaldatum nog 2 maanden de tijd om het voertuig te laten repareren. In die 2 maanden mag u niet meer met het voertuig rijden, behalve als u onderweg bent naar de garage voor de APK-keuring. Dat moet u kunnen aantonen.
  Als uw voertuig na 2 maanden niet is goedgekeurd, krijgt u automatisch een boete. Dit voorkomt u door het voertuig te schorsen. 

  Bekeuring

  Gaat u als de APK-datum verlopen is met uw voertuig op de openbare weg rijden? Dan kunt u van de politie een bekeuring krijgen voor het niet voldoen aan de APK-plicht. De bestuurder kan ook een bekeuring krijgen voor het technische gebrek waardoor het voertuig afgekeurd is. Als de APK-vervaldatum is verlopen, dan is de kans groter dat u daarvoor staande wordt gehouden. De politie kan namelijk met camera‚Äôs deze voertuigen gemakkelijk opsporen. 

Heeft de informatie op deze pagina u geholpen?

niet goed erg goed