Een voertuig overschrijven na overlijden eigenaar

Als u een auto erft en u accepteert die erfenis, dan moet u het voertuig binnen 5 weken overschrijven op uw naam of verkopen aan iemand anders.  
 • Als u de auto op uw naam wilt overschrijven, dan moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U moet het kenteken zelf op uw naam of bedrijfsnaam laten overschrijven.
  • U bent minimaal 18 jaar oud.
  • U bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).  
  • U moet het complete kentekenbewijs hebben.

  Kentekenbewijs of tenaamstellingscode kwijt

  Bent u het kentekenbewijs of de tenaamstellingscode (of een deel ervan) kwijt? Vraag dan een nieuwe aan. U heeft hierin 2 keuzes:

  Op naam van overledene aanvragen

  U vraagt online het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode aan op de naam van de overledene. Op de documenten komen de gegevens van de overledene. Wij sturen de documenten naar het adres van de overledene. Vraag kentekenbewijs en/of tenaamstellingscode aan.

  Op uw eigen naam aanvragen

  Wilt u de documenten niet met de gegevens van de overledene of niet op het adres van de overledene ontvangen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij sturen u een aanvraagformulier toe.

 • Voertuig overschrijven bij een kentekenloket of RDW-balie 

  1. U gaat naar een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie (Zoetermeer of Veendam).
  2. U neemt de volgende documenten mee:
   - het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) met de tenaamstellingscode  óf
   - het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) en het Overschrijvingsbewijs.
   - een geldig legitimatiebewijs.
  3. Betaal de kosten. Zie bij kosten.
  4. De medewerker zet het voertuig op uw naam en geeft u 2 documenten:
   - een tenaamstellingsverslag met daarop de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode
   - een vrijwaringsbewijs. Dit is het  bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de overleden persoon staat. Met het vrijwaringsbewijs kunt u aantonen dat het voertuig overgeschreven is.
  5. Nu bent u de eigenaar van het voertuig en moet u een verzekering afgesloten hebben, motorrijtuigenbelasting betalen en bent u verantwoordelijk voor een geldige APK. 
  6. Wij sturen u de volgende werkdag uw nieuwe kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode. Is het kenteken vóór 16.00 uur overgeschreven dan doen we dat nog dezelfde dag.   

  Voertuig verkopen aan een RDW-erkend bedrijf

  U kunt het voertuig dat u erft ook verkopen aan een voertuigbedrijf. Dat bedrijf moet dan wel door ons erkend zijn. U kunt dit zien aan het RDW-bordje op de muur waarop bijvoorbeeld staat: 'Afgifte vrijwaringsbewijzen'.

 • Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk een voertuig online over te schrijven. U hoeft dan niet meer naar een balie of loket.

  Voorwaarden

  • U heeft de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig dat u wilt overschrijven. Met een ‘papieren’ kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk. 
  • U heeft een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten bevatten een chip. Rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 bevatten een chip.
  • Uw mobiele telefoon (of die van iemand anders) moet een Android smartphone zijn, versie 7.0 of hoger, óf een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13.2. Deze telefoons hebben een zogenoemde NFC chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren. Zorg bij gebruik dat de lezer is ingeschakeld op uw telefoon. 

  Zo werkt online overschrijven

  1. Controleer of online overschrijven voor u mogelijk is. Onder het kopje 'voorwaarden' leest u wat u nodig heeft om uw voertuig online over te schrijven. Voldoet u niet aan alle voorwaarden? Dan is online overschrijven niet mogelijk. Ga dan naar een loket.
  2. Voor het online overschrijven van een voertuig moet u als erfgenaam een eenmalige identiteitscheck doen van uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met de app van DigiD. Dit doet u met een mobiele telefoon. Heeft u nog geen DigiD-app op uw telefoon? Download deze dan eerst. Daarna kunt u de identiteitscheck doen, lees verder voor meer informatie over de identiteitscheck van DigiD. Gebruikt u de mobiele telefoon van iemand anders? Dan is het van belang dat u de app gebruikt met uw DigiD-gegevens!
  3. Nadat u de eenmalige identiteitscheck op uw mobiele telefoon heeft gedaan, kunt u het voertuig overschrijven. U doet dat via de knop 'Voertuig overschrijven'. U betaalt met iDEAL.
  4. U ontvangt een aantal e-mails van ons na afronding van de online overschrijving. Pas als u de tweede e-mail heeft ontvangen, is het voertuig echt overgeschreven. Dan bent u verantwoordelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een voertuig.
  5. In de derde e-mail vindt u een link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag met daarop het 1e deel van de tenaamstellingscode. Het tenaamstellingsverslag is voor uzelf.  Het vrijwaringsbewijs is het bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de overleden persoon staat. Met het vrijwaringsbewijs kunt u aantonen dat het voertuig overgeschreven is.  
  6. Via de post ontvangt u het kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode.  Is uw voertuig eigendom van een lease- of financieringsmaatschappij? Dan ontvangt u de kentekencard van ons óf van de leasemaatschappij.  De tenaamstellingscode van een leasevoertuig sturen wij altijd naar de leasemaatschappij.
 • De kosten voor overschrijving zijn overal gelijk. Het maakt daarbij niet uit of u de overschrijving regelt bij ons of bij een kentekenloket. 
  Omschrijving Kosten
  Tenaamstellen via RDW €12,50
 • Als u een auto, bedrijfsauto of kampeerauto op uw (bedrijfs)naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

  1. Verzekering
  2. APK
  3. Motorrijtuigenbelasting
  4. Juiste kentekenplaten

  Verzekering

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet vanaf het moment dat deze op uw naam staat WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)).
  De WA-verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn.
  De verzekeringsmaatschappij vraagt u bij het afsluiten van de verzekering om de zogenoemde meldcode . Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht en staat ook op de kentekencard.

  APK

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet APK goedgekeurd (Algemene Periodieke Keuring) zijn.

  Motorrijtuigenbelasting

  U moet motorrijtuigenbelasting betalen. Als u een kentekenbewijs op uw naam laat zetten, doet u daarmee tegelijk aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst stuurt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.
  Ga voor meer informatie over de motorrijtuigenbelasting naar de site van de Belastingdienst.

  Heeft u een oldtimer? Dan komt u misschien in aanmerking voor de oldtimerregeling. Dit is een regeling van de Belastingdienst waarbij u geen wegenbelasting betaalt voor het voertuig. Wel moet u blijven voldoen aan de verzekeringsplicht en de APK-plicht. 
  Ga voor meer informatie over de oldtimerregeling naar de site van de Belastingdienst.

  Kentekenplaten

  U moet de juiste kentekenplaten op uw (kampeer-/bedrijfs) auto hebben.

  Stopzetten voertuigverplichtingen

  U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een (kampeer-/bedrijfs)auto tijdelijk stopzetten. Dat kan door het voertuig te schorsen, zoals dat heet.

  Boetes na controle van gegevens

  Wij controleren het verzekeringsregister en het keuringsregister dagelijks. Zo kunnen we direct zien of een voertuig is verzekerd en APK-goedgekeurd. Elk voertuig wordt minstens 1 keer per jaar in beide registers gecontroleerd (100 procent controle). Wij voeren deze opsporingstaak uit in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
   
  Heeft u uw auto niet verzekerd, dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete. Ook als uw auto niet APK-goedgekeurd is, dan krijgt u van het CJIB een boete. De Belastingdienst controleert via het kentekenregister of u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting moet betalen. Heeft u dat niet of niet op tijd gedaan, dan ontvangt u van de Belastingdienst een boete.

  Boetebedrag

  De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.

Handige links

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed