Een voertuig overschrijven na overlijden eigenaar

Als u een auto erft en u accepteert die erfenis, dan moet u het voertuig binnen 5 weken overschrijven op uw naam of verkopen aan iemand anders.  
 • (Link)

  Wat u eerst moet weten

  Als u de auto op uw naam wilt overschrijven, dan moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U moet het kenteken zelf op uw naam of bedrijfsnaam laten overschrijven.
  • U bent minimaal 18 jaar oud
  • U bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).  
  • U moet het complete kentekenbewijs hebben.
   Bent u het kentekenbewijs (of een deel ervan) kwijt? Dan moet u eerst een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Bent u (een deel van) de tenaamstellingscode kwijt? Dan moet u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen. 

  Voertuig op naam van rechtspersoon zetten

  Als u het voertuig op naam van een rechtspersoon wilt zetten, kunt u eventueel iemand machtigen dit voor u te doen. Dit gaat via een eenmalige machtiging. 

  Voertuig verkopen

  Als u de auto niet wilt hebben, kunt u deze natuurlijk ook verkopen. Ga daarvoor naar Een auto verkopen. 

 • (Link)

  Zo werkt het

  Voertuig overschrijven bij een kentekenloket of RDW-balie 

  1. U gaat naar een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie (Zoetermeer of Veendam).
  2. U neemt de volgende documenten mee:
   - het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) met de tenaamstellingscode  óf
   - het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) en het Overschrijvingsbewijs.
   - een geldig legitimatiebewijs.
  3. Betaal de kosten. Zie bij kosten.
  4. De medewerker zet het voertuig op uw naam en geeft u 2 documenten:
   - een tenaamstellingsverslag met daarop de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode
   - een vrijwaringsbewijs. Dit is het  bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de overleden persoon staat. Met het vrijwaringsbewijs kunt u aantonen dat het voertuig overgeschreven is.
  5. Nu bent u de eigenaar van het voertuig en moet u een verzekering afgesloten hebben, motorrijtuigenbelasting betalen en bent u verantwoordelijk voor een geldige APK. 
  6. Wij sturen u de volgende werkdag uw nieuwe kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode. Is het kenteken vóór 16.00 uur overgeschreven dan doen we dat nog dezelfde dag.   

  Voertuig verkopen aan een RDW-erkend bedrijf

  U kunt het voertuig dat u erft ook verkopen aan een voertuigbedrijf. Dat bedrijf moet dan wel door ons erkend zijn. U kunt dit zien aan het RDW-bordje op de muur waarop bijvoorbeeld staat: 'Afgifte vrijwaringsbewijzen'.

 • (Link)

  Kosten

  De kosten voor overschrijving zijn overal gelijk. Het maakt daarbij niet uit of u de overschrijving regelt bij ons of bij een kentekenloket. 
  Omschrijving Kosten
  Tenaamstellen via RDW €10,75
 • (Link)

  En nu verder

  Overschrijving direct checken

  Na de overschrijving kunt u direct bekijken of het voertuig op uw naam staat. Dit kan via ‘Mijn RDW ’(Inloggen particulier) Hiervoor heeft u een DigiD-app nodig of DigiD met Sms-controle.

  Voertuigverplichtingen

  Als het voertuig op uw naam staat, bent u verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen. Die vindt u bij Voertuigverplichtingen.

  De weg op zonder kentekencard

  Heeft u het voertuig op naam gezet, maar het kentekenbewijs nog niet in huis? Dan mag u nu al wel de Nederlandse weg op. De Nederlandse politie kan direct in het kentekenregister kijken voor uw gegevens. U moet 14 dagen na de overschrijving van het voertuig uw kentekenbewijs kunnen tonen. Let op: Zonder kentekenbewijs mag u niet met uw voertuig in het buitenland de weg.

 • (Link)

  Voertuigverplichtingen

  Als u een auto, bedrijfsauto of kampeerauto op uw naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

  1. Verzekering
  2. APK
  3. Motorrijtuigenbelasting
  4. Juiste kentekenplaten

  Verzekering

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet vanaf het moment dat deze op uw naam staat WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)).
  De WA-verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn.
  De verzekeringsmaatschappij vraagt u bij het afsluiten van de verzekering om de zogenoemde meldcode . Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht en staat ook op de kentekencard.

  APK

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet APK goedgekeurd (Algemene Periodieke Keuring) zijn.

  Motorrijtuigenbelasting

  U moet motorrijtuigenbelasting betalen. Als u een kentekenbewijs op uw naam laat zetten, doet u daarmee tegelijk aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst stuurt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.
  Ga voor deze link opent in een nieuw venster meer informatie over de motorrijtuigenbelasting naar de site van de Belastingdienst.

  Heeft u een oldtimer? Dan komt u misschien in aanmerking voor de oldtimerregeling. Dit is een regeling van de Belastingdienst waarbij u geen wegenbelasting betaalt voor het voertuig. Wel moet u blijven voldoen aan de verzekeringsplicht en de APK-plicht. 
  Ga voor deze link opent in een nieuw venster meer informatie over de oldtimerregeling naar de site van de Belastingdienst.

  Kentekenplaten

  U moet de juiste kentekenplaten op uw (kampeer-/bedrijfs) auto hebben.

  Stopzetten voertuigverplichtingen

  U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een (kampeer-/bedrijfs)auto tijdelijk stopzetten. Dat kan door het voertuig te schorsen, zoals dat heet.

  Boetes na controle van gegevens

  Wij controleren het verzekeringsregister en het keuringsregister dagelijks. Zo kunnen we direct zien of een voertuig is verzekerd en APK-goedgekeurd. Elk voertuig wordt minstens 1 keer per jaar in beide registers gecontroleerd (100 procent controle). Wij voeren deze opsporingstaak uit in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
   
  Heeft u uw auto niet verzekerd, dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete. Ook als uw auto niet APK-goedgekeurd is, dan krijgt u van het CJIB een boete. De Belastingdienst controleert via het kentekenregister of u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting moet betalen. Heeft u dat niet of niet op tijd gedaan, dan ontvangt u van de Belastingdienst een boete.

  Boetebedrag

  De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.

Handige links