Soorten kentekenplaten

De Nederlandse kentekenplaat is er in verschillende soorten. Iedere plaat heeft een unieke code en echtheidskenmerken. Hier vindt u een overzicht van de verschillende soorten die er voor auto's zijn. 

 • Deze kentekenplaat komt het meest voor. Deze kentekenplaat is voor auto’s, bedrijfsauto’s, voertuigen op 3 wielen (geen bromfiets of motorfiets met zijspan) en voor aanhangwagens met een maximaal toegestane maximum massa van boven 750 kg. De maximaal toegestane maximum massa is een optelsom van het gewicht van de lege aanhanger en het gewicht van wat er maximaal in mag worden meegenomen (laadvermogen). Deze kentekenplaat is geel, met een zwart kader en een blauw vlak met het EU-symbool en het NL-teken.

  Voorbeeld: 

  Gele kentekenplaat

  Afmeting:

  520x110 mm (langwerpig) of
  340x210 mm (rechthoekig)

 • Uitvoerkentekenplaat

  De exportkentekenplaat is wit met zwarte cijfers en letters. U mag hiervoor het bestaande kenteken van het voertuig gebruiken. Deze kentekenplaten mag u zelf maken of laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Het kenteken moet wel leesbaar blijven bij elk soort weer.

  Het uitvoerkenteken is 14 dagen geldig, maar niet langer dan de APK geldig is. Zonder geldige APK mag u niet met het voertuig op de openbare weg rijden.

  Transito- of doorvoerkentekenplaat

  De transitokentekenplaat is voor voertuigen die wel verplicht zijn een kenteken te hebben, maar die geen Nederlands kenteken (gehad) hebben.  Deze voertuigen mogen hiermee over de weg door alle landen –wereldwijd – rijden.

  De kentekenplaat is wit met zwarte cijfers en letters. De transitokentekenplaat is geldig tot 14 dagen na afgifte van het kenteken.

  Voorbeeld:

  transitokentekenplaat

  Afmeting voor auto’s, bedrijfsauto’s, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens boven 750 kg.:
  520 x 110 mm of 340 x 210 mm

  Eendagskenteken

  Laat u een voertuig zonder (geldig) Nederlands kenteken bij ons keuren en rijdt u er zelf naar toe? Dan heeft u een eendagskentekenbewijs nodig.
  Dit kunt u online bij ons aanvragen, alleen in combinatie met het maken van een keuringsafspraak. Het eendagskentekenbewijs ontvangt u na de aanvraag per mail van ons. Daarna moet het kenteken op kentekenplaten op uw voertuig komen. Deze witte kentekenplaten mag u zelf (van karton bijvoorbeeld) maken. Hierop zet u het kenteken met zwarte stift die niet uit te wissen is. De kentekenplaten moeten ook bij slecht weer leesbaar blijven.

  De afmetingen van de plaat zijn: ondergrond 52 x 11 cm, letter/cijfers min. 3,9 x 7 cm).

 • Handelaarskentekenplaten zijn kentekenplaten voor RDW erkende bedrijven in de voertuigbranche. De handelaarskentekenplaat is lichtgroen met zwarte letters en cijfers. Deze platen worden onder meer gebruikt om proefritten te maken.

  Voorbeeld:

  handelaarskentekenplaat

  Afmeting voor auto’s, bedrijfsauto’s, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens boven 750 kg.:
  520 x 110 mm of 340 x 210 mm

  Afmeting voor voertuigen die Amerikaans model kentekenplaten mogen voeren: (aanhangwagens niet). 
  310 x 110 mm

 • De taxikentekenplaat is lichtblauw met zwarte letters en cijfers. Voertuigen die gebruikt worden voor taxivervoer zijn verplicht lichtblauwe taxikentekenplaten te voeren.

  Voorbeeld:

  taxi kentekenplaat

  Afmeting voor auto’s, bedrijfsauto’s, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens boven 750 kg.:
  520 x 110 mm of 340 x 210 mm

  Afmeting voor voertuigen die Amerikaans model kentekenplaten mogen voeren:
  310 x 110 mm

 • De zogenoemde Amerikaanse kentekenplaat is uitsluitend bedoeld voor voertuigen waarbij kentekenplaten model 18.2 zijn toegestaan.

  • Heeft u een papieren kentekenbewijs, dan staat er op het Voertuigbewijs (Deel IA) bij bijzonderheden ‘model 18.2 toegestaan’.
  • Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan kunt u met de  RDW-kentekencheck nakijken of deze kentekenplaten voor uw voertuig toegestaan zijn. U ziet dan bij ‘Bijzonderheden’ onder het kopje ‘Basis’: code 55: kentekenplaat model 18.2 toegestaan. Staat dit er niet bij, dan is het niet toegestaan.

  Moet het voertuig 2 kentekenplaten voeren, dan moet het voertuig aan de voor- en achterzijde voorzien zijn van een Amerikaanse kentekenplaat.

  Voorbeeld:

  Amerikaanse kentekenplaat

  Afmeting: 310x110 mm

 • De donkerblauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen (auto's, bedrijfsauto’s en motoren) met een 'datum eerste toelating' (datum waarop het voertuig in gebruik genomen is) van vóór 1 januari 1978 en waarvan het kenteken bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters. Voor aanhangwagens boven 750 kg is het voldoende dat het voertuig vóór 1 januari 1978 is toegelaten. Bromfietsen komen niet in aanmerking voor een donkerblauwe kentekenplaat.

  Voorbeeld:

  kentekenplaat oldtimers

  Afmetingen onder andere:

  445 x105 mm (langwerpig)

  275 x195 mm(rechthoekig)

  Voor motorfiets: 200x145 mm (maximaal 200 mm)

  Afmetingen voor voertuigen die Amerikaans model kentekenplaten mogen voeren. 310 X 110 mm

Heeft deze informatie u geholpen?