Check of uw kilometerstand logisch is

U kunt bij ons controleren of de kilometerstand van een auto logisch is. U krijgt hierbij dus geen kilometerstanden te zien, maar alleen een oordeel of de stand logisch is.
 • Kunt u de kilometerstand aflezen van de kilometerteller in de auto? Dan kunt u met het kenteken en de kilometerstand controleren of de kilometerstand logisch is. De opgegeven stand wordt dan vergeleken met de stand die voor het laatst in ons register is opgeslagen. Op basis daarvan krijgt u gratis een actueel oordeel. 

  U ontvangt geen overzicht van de kilometerstanden. U krijgt alleen het oordeel ‘logisch’, ‘onlogisch’ of ‘geen oordeel’. Dit oordeel kan afwijken van het laatst geregistreerde oordeel. Het kan namelijk voorkomen dat de door u opgegeven stand lager is dan de laatst geregistreerde kilometerstand. Normaal loopt de tellerstand op. Een lagere tellerstand is dan ‘onlogisch’. Dit kan u bijvoorbeeld behoeden voor een aankoop waar u later spijt van krijgt. 

  Zo werkt het

  1. Ga naar Controleren of tellerstand logisch is. 
  2. Vul het kenteken en de precieze tellerstand in. 
  3. Per e-mail krijgt u een link van ons. Via die link gaat u naar een pagina waar u 1 van de 3 mogelijke oordelen over de reeks tellerstanden ziet.
  4. Maak een print van het scherm om de gegevens te bewaren. U krijgt geen apart document van ons dat u kunt uitprinten. 

  U krijgt geen oordeel over de tellerstand als het kenteken als ongeldig of vervallen geregistreerd staat, bijvoorbeeld wanneer een voertuig is gesloopt of uitgevoerd.

  Lees meer over de verschillende oordelen bij Toelichting op oordelen kilometerstanden. 

 • Weet u niet hoe hoog de kilometerstand van een auto op dit moment is, maar wilt u wel weten of deze stand eerder logisch was? Dan kunt met de RDW-kentekencheck gratis een oordeel over de kilometerstand opvragen. Door het kenteken in te vullen, krijgt u - naast allerlei andere voertuiggegevens - het laatste oordeel over de kilometerstand te zien.

  Dit oordeel is gebaseerd op de kilometerstand die het laatst in ons register is opgeslagen. Omdat deze stand in het verleden is geregistreerd, kan het oordeel intussen zijn veranderd. Een logisch oordeel geeft dus niet aan dat de huidige kilometerstand klopt, alleen dat de stand die het laatst bij de RDW geregistreerd is, logisch is.

  Lees meer over de verschillende oordelen bij Toelichting op oordelen kilometerstanden.

 • Wij geven in onze dienstverlening rondom kilometerstanden de volgende mogelijke oordelen over een kilometerstand: (* waar 'kilometerstand' staat, kan ook een stand in mijlen bedoeld worden) 

  • logisch > de reeks kilometerstanden is oplopend
  • onlogisch > de reeks kilometerstanden is niet oplopend
  • geen oordeel > er is te weinig informatie bekend voor een oordeel

  Naast het oordeel geven we ook een toelichting bij het oordeel.

  We geven geen oordeel over de tellerstanden van motoren. 

  Logisch

  De geregistreerde stand is steeds hoger dan de daarvoor geregistreerde stand. Wij oordelen dan dat de kilometerstand logisch verklaarbaar is.

  Onlogisch

  In de reeks kilometerstanden is een stand geregistreerd die lager is dan de stand daarvoor. Het kan zijn dat de kilometerteller is teruggedraaid of dat er een typfout is gemaakt. Wij baseren het oordeel ‘onlogisch’ alleen op metingen na 1 januari 2014. Sinds die datum zijn wij verantwoordelijk voor de registratie van kilometerstanden.

  Geen oordeel vanwege 'onlogisch' oordeel van stichting NAP

  De kilometerstand van dit voertuig heeft van de Stichting NAP, die eerder kilometerstanden in Nederland registreerde, het oordeel 'onlogisch' gekregen. Het kan zijn dat de teller is teruggedraaid of dat er een typfout is gemaakt. Wij mogen het oordeel 'onlogisch' alleen geven bij metingen na 1 januari 2014. Daarom geven we in dit geval 'geen oordeel' over de betrouwbaarheid van de gehele reeks kilometerstanden van dit voertuig.

  Geen oordeel vanwege invoer of ombouw

  Wij geven geen oordeel over de reeks kilometerstanden van dit voertuig. Dit kan 2 oorzaken hebben: dit voertuig is buiten Nederland geregistreerd geweest, of aan dit voertuig is iets veranderd waardoor het een ander kenteken heeft gekregen.

  Geen oordeel vanwege vervangen/reparatie teller

  In dit voertuig is de kilometerteller vervangen of gerepareerd. In dit geval is het niet duidelijk hoeveel het voertuig precies heeft gereden. Daarom geven wij ‘geen oordeel’ over de reeks kilometerstanden van dit voertuig.

  Geen oordeel vanwege werking kilometerteller

  Dit voertuig heeft een kilometerteller die niet tot 999.999 telt of de kilometerteller heeft de maximale stand bereikt en is daarna weer teruggesprongen naar nul. Hierdoor komt de stand op de teller mogelijk niet overeen met het aantal kilometers/mijlen dat het voertuig echt gereden heeft. Daarom geven wij geen oordeel over de reeks tellerstanden van dit voertuig.

Heeft deze informatie u geholpen?