Gewicht van uw auto aanpassen op het kentekenbewijs

Wilt u het gewicht of trekgewicht op het kentekenbewijs van uw auto wijzigen? Bijvoorbeeld omdat u zwaardere lading met uw auto wilt vervoeren? Of wilt u juist het gewicht verlagen? Laat dan het kentekenbewijs bij ons aanpassen. Soms is eerst een keuring nodig.
  • Ontbreekt het trekgewicht op het kentekenbewijs? Neem dan contact op met onze klantenservice.
  • Verhoogt u het gewicht van uw voertuig en de toegestane maximum massa  blijft lager dan of hetzelfde als de technische maximum massa (deze gegevens staan op het kentekenbewijs), dan kunnen wij het kentekenregister voor u aanpassen.
  • In alle andere gevallen moet u uw voertuig laten keuren. Dit geldt ook als u het trekgewicht van uw voertuig verhoogt. 
   

   

  1. Ga naar het online formulier via de knop 'Aanpassen gewicht op het kentekenbewijs'. 
  2. Vul het formulier in en klik op 'verzenden'.
  3. Maak de kosten over. Meer informatie vindt u bij 'Kosten'.  
  4. Wij beoordelen uw aanvraag binnen 5 werkdagen nadat de betaling binnen is. Alles goed? Dan sturen we een werkdag later het nieuwe kentekenbewijs. Heeft u nog geen kentekencard? Dan sturen wij u een werkdag na het versturen van de kentekencard ook een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed.
  5. Soms verandert door de wijziging het kenteken. Laat dan ook nieuwe kentekenplaten maken bij een kentekenplaatfabrikant. Neem het nieuwe kentekenbewijs en een legitimatiebewijs mee.
  6. Bel uw verzekeringsmaatschappij om het aangepaste gewicht van uw voertuig door te geven.
 • Dit doet u als u het gewicht van uw voertuig verhoogt en de toegestane maximum massa  blijft lager of hetzelfde als de technische maximum massa:

  1. Ga naar het online formulier via de knop 'Aanpassen gewicht op het kentekenbewijs'. 
  2. Vul het formulier in en klik op 'verzenden'.
  3. Maak de kosten over. Meer informatie vindt u bij 'Kosten'.
  4. Wij beoordelen uw aanvraag binnen 5 werkdagen nadat de betaling binnen is. Alles goed? Dan sturen we een werkdag later het nieuwe kentekenbewijs. Heeft u nog geen kentekencard? Dan sturen wij u een werkdag later een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed.
  5. Soms verandert door de wijziging het kenteken. Laat dan ook nieuwe kentekenplaten maken bij een kentekenplaatfabrikant. Neem het nieuwe kentekenbewijs en een legitimatiebewijs mee.
  6. Bel uw verzekeringsmaatschappij om het aangepaste gewicht van uw voertuig door te geven.
 • Verhoogt u het gewicht van uw voertuig en wordt de toegestane maximum massa daardoor hoger dan de technische maximum massa  (deze gegevens staan op het kentekenbewijs)? Dan laat u uw voertuig bij ons keuren. Dat kan bij elk keuringsstation van ons.

  Voorwaarden

  • Vraag een verklaring aan bij de fabrikant/importeur waarin staat dat uw voertuig technisch geschikt is, voor het gewicht.
  • Vraag een nieuw typeplaatje aan bij de fabrikant/importeur van uw voertuig. Bevestig deze naast het originele typeplaatje in uw voertuig.
  • Vraag na bij de fabrikant of de banden van uw voertuig het hogere gewicht kunnen dragen.

  Zo werkt het

  1. U maakt online een keuringsafspraak bij een RDW-keuringsstation via de knop ‘Keuringsafspraak maken’. U logt in met Digid of eHerkenning.  Kies bij selecteer uw keuring voor de optie: wijziging(en) aan het voertuig
  2. Neem het volgende mee:
   - Kentekenbewijs
   - Verklaring van de fabrikant
   - Uw legitimatiebewijs
  3. Wij keuren uw voertuig en kijken of het juiste typeplaatje en de juiste banden op de auto zitten.
  4. De verklaring van de fabrikant nemen we in en sturen we voor beoordeling door naar onze afdeling Testen Nationaal. Houd er rekening mee dat dit een paar weken kan duren.  
  5. Betaal de kosten voor de keuring bij het keuringsstation. U betaalt ook voor de beoordeling van de Verklaring van de fabrikant. Hiervoor krijgt u een aparte rekening. Meer informatie vindt u bij ' Kosten'.
  6. Keuring en beoordeling akkoord? Dan sturen wij u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Heeft u nog geen kentekencard? Dan sturen wij u een werkdag later een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed.
  7. Soms verandert door de wijziging het kenteken. Laat dan ook nieuwe kentekenplaten maken bij een kentekenplaatfabrikant. Neem het nieuwe kentekenbewijs en een legitimatiebewijs mee.
  8. Bel uw verzekeringsmaatschappij om het aangepaste gewicht van uw voertuig door te geven.
 • Voorwaarden

  • De keuring van een verhoogd trekgewicht doen wij alleen bij ons testcentrum in Lelystad. 
  • U heeft een verklaring nodig van de fabrikant of importeur waarin staat dat uw voertuig technisch geschikt is om een aanhangwagen te trekken.
  • Monteer een Europees goedgekeurde trekhaak met de juiste D-waarde.
  • Bedrijfsauto (voertuigcategorie N1) van na 31 december 2017?
   Zorg dat het bedrijf dat de trekhaak aanbrengt een 'tweede fase constructieplaat' plaatst. Dit is een sticker waarop het verhoogde gewicht staat. Het bedrijf staat daarmee garant voor de constructie. De sticker plaatst hij naast de constructieplaat van de fabrikant, die al op het voertuig zit.

  Zo werkt het

  • Maak een keuringsafspraak bij ons testcentrum in Lelystad via de knop ‘Keuringsafspraak maken testcentrum’. 
  • Neem het volgende mee:
   • Kentekenbewijs
   • Uw legitimatiebewijs
   • Verklaring van de fabrikant
   Wij testen uw voertuig. Daarbij gebruiken wij een aanhanger, de testbaan en testhal.
  • Keuren wij uw voertuig goed? Dan sturen wij u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Heeft u nog geen kentekencard? Dan sturen wij u een werkdag later een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed.
  • Bel uw verzekeringsmaatschappij om het aangepaste trekgewicht van uw voertuig door te geven.
   
 • U mag niet op de openbare weg rijden met een voertuig waarvan het gewicht hoger is, dan op het kentekenbewijs staat.
 • Kosten aanpassen gewicht 

  Maak de kosten over op betaalrekening IBAN NL25ABNA0477256600 van de RDW. Bij de betaling vermeldt u in de omschrijving: 

  • "TMM"
  • het kenteken van uw voertuig
  Omschrijving Kosten
  Aanpassen Toegestane Maximum Massa (TMM) €64,95

  Kosten keuring trekgewicht bij testcentrum Lelystad

  Omschrijving totaalbedrag (indicatie) kosten keuring tijd keuring (indicatie) kosten per uur inspecteur tijd baangebruik (indicatie) kosten per uur baan 
  wijziging trekgewicht € 587,- € 120,- 2,5 uur > 3 uur € 138,- 1 uur  € 122,-


Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed