Hier vindt u informatie over het verlengen van uw rijbewijs, wat u moet doen als uw rijbewijs kwijt bent, of hoe u een buitenlands rijbewijs kunt omwisselen. Meer informatie over het halen en behouden van het rijbewijs vindt u op www.rijbewijs.nl

Nieuw rijbewijsmodel

Sinds 14 november 2014 geeft de RDW een rijbewijs uit met een chip. Op de pagina Rijbewijsmodel 2014 leest u meer hierover. Het rijbewijs wordt sinds 2006 afgegeven op creditcardformaat.

Eerder starten met rijlessen

Vanaf 16,5 jaar mag u beginnen met rijlessen om uw rijbewijs te halen. Daarvoor heeft u een coach en een begeleiderspas nodig. Deze vraagt u aan via de pagina Rijbewijs halen voor je 18e, links op deze pagina. Meer informatie over het halen van uw rijbewijs voor uw 18e jaar vindt u op www.2todrive.nl.

Geldigheid rijbewijs

Het rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig vanaf de afgiftedatum van het rijbewijs. Voor personen van 70 jaar of ouder, en personen met een rijbewijs C of D, is het rijbewijs 5 jaar geldig. Vanwege medische redenen, of voor personen tussen 65 en 70 jaar, kan een rijbewijs korter dan 10 jaar geldig zijn.

Afgiftedatum

De afgiftedatum van het rijbewijs is de datum waarop u het rijbewijs aanvraagt bij de gemeente. Stel uw rijbewijs verloopt op 1 april en u vraagt het rijbewijs aan op 15 maart, dan is 15 maart de afgiftedatum op het nieuwe rijbewijs.

Verloopdatum

De verloopdatum van het rijbewijs is een geldig tot datum. Verloopt uw rijbewijs op 1 april? Dan is het rijbewijs geldig tot en met 31 maart.

Op de voorkant bij punt 4b staat de langstlopende geldigheidsduur. Het rijbewijs is tot de datum op de voorkant (bij punt 4b) te gebruiken als identiteitsdocument.

Op de achterkant van het rijbewijs staat de geldig tot datum per categorie. Is de geldigheid van (één van) de categorieën verlopen? Dan is het rijbewijs ongeldig om een voertuig van deze verlopen categorie te besturen. Van de geldige categorieën kunt u nog wel gebruikmaken.