Rijbewijsmodel 2014

Het huidige rijbewijsmodel geven we sinds 14 november 2014 af. Dit rijbewijs heeft ten opzichte van het eerdere model hetzelfde (creditcard)formaat, maar een ander ontwerp en andere echtheidskenmerken. Dit rijbewijs is nog moeilijker na te maken.

Kijk voor een overzicht van de echtheidskenmerken bij Echtheidskenmerken rijbewijs.

Chip

Dit rijbewijs bevat een chip. Deze is van de buitenkant niet te zien. Op de chip staan dezelfde gegevens als op het rijbewijs. Uitlezen lukt alleen met behulp van de zogenaamde Machine Readable Zone (MRZ) of met de QR-code. De chip is daardoor beveiligd tegen het op afstand uitlezen. De MRZ is een eenregelige cijfer- en/of letterreeks die op de voorkant van het rijbewijs staat. De QR-code is een tweedimensionaal grafisch patroon dat achterop het rijbewijs staat. Opsporingsautoriteiten kunnen dankzij de chip in de toekomst bij controle het rijbewijs sneller en foutloos uitlezen.

Inloggen op websites met uw rijbewijs

Een rijbewijs dat vanaf 26 mei 2018 is afgegeven heeft een andere chip. Staat het beeldmerk op de achterkant van het rijbewijs? Dan is het rijbewijs vanaf 1 juli 2023 geschikt om online in te loggen via DigiD op websites van overheid, zorg en pensioenfondsen. U kunt zelf beslissen of u uw rijbewijs wilt gebruiken voor deze vorm van inloggen.


Beeldmerk

Heeft u een rijbewijs dat is afgegeven tussen 26 mei 2018 en 1 juli 2023 en wilt u hiermee kunnen inloggen? Activeer deze inlogmogelijkheid dan door een pincode aan te vragen via MijnDigiD
Is uw rijbewijs afgegeven na 1 juli 2023? Dan ontvangt u binnen 5 werkdagen nadat u het heeft opgehaald een brief van DigiD met een pincode. Met deze pincode kunt u de inlogfunctie activeren.

Handige link

Heeft deze informatie u geholpen?