Nederlands rijbewijs in het buitenland

Gaat u op vakantie naar het buitenland? Dan is uw Nederlands rijbewijs geldig en kunt u daarmee rijden. Soms heeft u wel een internationaal rijbewijs nodig. Woont u of studeert u in het buitenland? Dan krijgt u te maken met andere regels. Ook als bijvoorbeeld uw Nederlands rijbewijs verloopt.

Handige link

 • Bent u voor bijvoorbeeld vakantie of werk tijdelijk in het buitenland? En is dit niet langer dan 8 maanden? Dan kunt u met uw Nederlands rijbewijs blijven rijden. Bent u in een land buiten de EU? Dan heeft u soms een internationaal rijbewijs nodig. Dit is een vertaling van uw rijbewijs in meerdere talen. Vraag dit na bij de ambassade van het land waar u bent of naartoe gaat. Een internationaal rijbewijs vraagt u aan bij de ANWB.

  Lees meer over de geldigheid van uw rijbewijs in het buitenland op  Nederland wereldwijd

 • Ik woon in een EU/EVA-land

  U mag nog een tijdje met uw Nederlands rijbewijs rijden. Hoe lang dit is, vraagt u na in het land waar u woont. Wilt u uw rijbewijs verlengen? Dit kan niet bij ons (wel als u student bent). Wissel uw rijbewijs om in het land waar u woont. Meer informatie hierover leest u op de website van Nederland wereldwijd.

  Ik woon in een land buiten de EU/EVA

  Vraag bij de instantie in het land waar u woont of u mag blijven rijden met uw Nederlands rijbewijs. Wilt u uw rijbewijs verlengen? Dit doet u bij ons. Kijk voor meer informatie bij 'Verlengen rijbewijs vanuit het buitenland'.

 • Woont u in een EU/EVA- land? Verlengen van uw Nederlands rijbewijs is niet mogelijk (wel als u student bent). Wissel uw rijbewijs om in het land waar u woont.

  Voorwaarden verlengen rijbewijs 

  • U woont in een land buiten de EU/EVA en staat niet ingeschreven op een adres in Nederland.
  • U heeft een EU/EVA nationaliteit.
  • U moet een Nederlands correspondentieadres doorgeven aan ons. Wij sturen geen post naar het buitenland.

  Zo verlengt u uw rijbewijs

  1. Vraag een aanvraagformulier bij ons aan via de knop ' Rijbewijs verlengen'.
  2. Wij sturen het formulier naar u toe. Stuur het originele formulier (mag geen kopie zijn) ingevuld naar ons terug samen met een kleurenpasfoto ( check fotomatrix voor eisen), een kopie geldig paspoort of identiteitsbewijs en uw Nederlands rijbewijs.
  3. Bent u student? Stuur dan ook mee: 
   - bewijs van inschrijving in het buitenland
   - inschrijving van de buitenlandse school en
   - bewijs van persoonlijke binding met Nederland
  4. Soms heeft u een Gezondheidsverklaring nodig van het CBR. Bijvoorbeeld als u een vrachtwagenrijbewijs heeft of vanaf een bepaalde leeftijd. Kijk voor meer informatie op de website van het CBR.
  5. Betaal de kosten. Meer informatie vindt u bij Kosten.
  6. Wij nemen uw aanvraag in behandeling en beoordelen deze binnen 10 werkdagen. Aanvraag akkoord? Dan sturen wij het rijbewijs binnen 5 werkdagen naar het door u opgegeven correspondentieadres in Nederland. 
 • Betaal de kosten voor een nieuw rijbewijs via automatische incasso of maak het bedrag over op rekeningnummer NL25ABNA0477256600 ten name van de RDW. Bij de betaling vermeldt u het betalingskenmerk (staat op het aanvraagformulier).

  Maakt u vanuit het buitenland de kosten over? Doe dit dan onder vermelding van de BIC-code ABNANL2A en de International Banking Code NL25ABNA0477256600.

  Omschrijving Kosten
  Aanvraag rijbewijs van Nederlanders die in het buitenland wonen €30,00
   

 • Wilt u uw rijbewijs vanuit het buitenland verlengen en heeft u categorie C of D? Dan moet u zich ook medisch laten keuren door een arts van het CBR. Dit is vanuit het buitenland niet altijd makkelijk. Vraag bij het CBR naar de mogelijkheden.