Nederlands rijbewijs in het buitenland

Gaat u op vakantie naar het buitenland? Dan is uw Nederlands rijbewijs geldig en kunt u daarmee rijden. Soms heeft u wel een internationaal rijbewijs nodig. Woont u in het buitenland? Dan krijgt u te maken met andere regels. Ook als bijvoorbeeld uw Nederlands rijbewijs verloopt.
 • (Link)

  Vakantie en rijden in het buitenland

  Bent u voor bijvoorbeeld vakantie of werk tijdelijk in het buitenland? En is dit niet langer dan 8 maanden? Dan kunt u met uw Nederlands rijbewijs blijven rijden. Bent u in een land buiten de EU? Dan heeft u soms een internationaal rijbewijs nodig. Dit is een vertaling van uw rijbewijs in meerdere talen. Vraag dit na bij de ambassade van het land waar u bent of naartoe gaat. Een internationaal rijbewijs vraagt u aan bij deze link opent in een nieuw venster de ANWB.

  Lees meer over de geldigheid van uw rijbewijs in het buitenland op deze link opent in een nieuw venster Nederlandwereldwijd.nl.

 • (Link)

  Wonen en rijden in het buitenland

  Ik woon in een EU/EVA-land

  U mag nog een tijdje met uw Nederlands rijbewijs rijden. Hoe lang dit is, vraagt u na in het land waar u woont. Wilt u uw rijbewijs verlengen? Dit kan niet bij ons. Wissel uw rijbewijs om in het land waar u woont. Meer informatie hierover leest u op deze link opent in een nieuw venster de website van Nederland wereldwijd.

  Ik woon in een land buiten de EU/EVA

  Vraag bij de instantie in het land waar u woont of u mag blijven rijden met uw Nederlands rijbewijs. Wilt u uw rijbewijs verlengen? Dit doet u bij ons. Kijk voor meer informatie bij 'Verlengen rijbewijs vanuit het buitenland'.

 • (Link)

  Verlengen Nederlands rijbewijs vanuit het buitenland

  Voorwaarden

  • U woont in een land buiten de EU/EVA en staat niet ingeschreven op een adres in Nederland.
   Woont u in een EU/EVA-land? Wissel uw Nederlandse rijbewijs dan om in het land waar u woont.
  • U heeft een EU/EVA nationaliteit.
  • U moet een Nederlands correspondentieadres doorgeven aan ons. Wij sturen geen post naar het buitenland.

  Zo verlengt u uw rijbewijs

  1. Vraag een aanvraagformulier bij ons aan via de knop ' Rijbewijs verlengen'.
  2. Wij sturen het formulier zo snel mogelijk naar uw Nederlandse correspondentieadres.
  3. Stuur het ingevulde formulier samen met alle documenten naar RDW, Unit Rijbewijzen, Postbus 9000, 9640 HA Veendam. In de handleiding 'verlengen Nederlands rijbewijs' leest u welke documenten u nog meer mee moet sturen.
  4. Betaal de kosten. Dit kan ook via automatische incasso. Meer informatie vindt u bij Kosten.
  5. Wij nemen uw aanvraag in behandeling en beoordelen deze binnen 10 werkdagen. Aanvraag akkoord? Dan sturen wij het rijbewijs naar het door u opgegeven correspondentieadres in Nederland. Kunnen wij het rijbewijs niet afgeven, dan krijgt u een brief van ons.
 • (Link)

  Kosten

  Betaal de kosten voor een nieuw rijbewijs via automatische incasso of maak het bedrag over op rekeningnummer NL25ABNA0477256600 ten name van de RDW. Bij de betaling vermeldt u het betalingskenmerk (staat op het aanvraagformulier).

  Maakt u vanuit het buitenland de kosten over? Doe dit dan onder vermelding van de BIC-code ABNANL2A en de International Banking Code NL25ABNA0477256600.

  Omschrijving Kosten
  Aanvraag rijbewijs van Nederlanders die in het buitenland wonen €30,00
   

 • (Link)

  Goed om te weten

  Wilt u uw rijbewijs vanuit het buitenland verlengen en heeft u categorie C of D? Dan moet u zich ook medisch laten keuren door een arts van het CBR. Dit is vanuit het buitenland niet altijd makkelijk. Vraag bij het CBR naar de mogelijkheden.

  Afstand doen

  U kunt tijdelijk afstand doen van de categorieën C of D. U bent de categorieën dan niet definitief kwijt. Vul hiervoor de afstandsverklaring in en doe deze bij uw aanvraag.