Begeleiderspas online aanvragen

Als je meedoet aan het experiment 2todrive en je rijbewijs wilt aanvragen, heb je een begeleiderspas nodig om straks te mogen rijden. Op deze begeleiderspas komen de namen te staan van de door jouzelf gekozen coaches die jou tot je 18e verjaardag gaan begeleiden tijdens het autorijden. De pas mag je aanvragen vanaf 16,5 jaar.

Je moet eerst de begeleiderspas hebben aangevraagd, voordat je een rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente. De begeleiderspas kun je aanvragen nadat jouw coaches bij de RDW zijn geregistreerd. Dit moet er minimaal 1 zijn en mogen er maximaal 5 zijn.

Wat kunt u doen?

Begeleiderspas online aanvragen door jonge bestuurder

Pas nadat alle coaches die jou gaan begeleiden zijn geregistreerd, kun jij je begeleiderspas aanvragen Voor meer informatie over de registratie van een coach ga naar Coach registreren’. Zo vraag je de begeleiderspas aan:

 1. Om een begeleiderspas aan te kunnen vragen moet je woonachtig zijn in Nederland, minimaal 16,5 jaar zijn en jonger dan 18 jaar zijn.
 2. Ga naar Externe linkAanvragen begeleiderspas . Daarmee kom je in het DigiD-scherm terecht waar je kunt inloggen.
 3. Je hebt hiervoor je DigiD inlogcode nodig. Heb je deze nog niet? Vraag hem dan snel en gemakkelijk aan via www.digid.nl.
 4. Je vult de gevraagde gegevens in bij DigiD en daarna volg je de stappen in het aanvraagscherm. Vink alle coaches aan die jij op de pas wilt hebben.
 5. Betaal de kosten van de aanvraag via iDEAL, de online internetbankieromgeving van je bank.
  Als je de kosten via iDEAL hebt betaald, dan is de aanvraag voltooid. Controleer bij twijfel of de betaling is afgerond. Doe niet gelijk een nieuwe aanvraag. Dit kost opnieuw geld en dit krijg je niet terug.
  Omschrijving
  Aanvraag begeleiderspas €25,00
 6. De RDW controleert of je aan alle voorwaarden voldoet. Is dat het geval en heb je de aanvraag op werkdagen voor 21.00 uur gedaan? Dan verstuurt de RDW de begeleiderspas de volgende werkdag. Heb je de aanvraag na 21.00 uur gedaan of in het weekend? Dan verstuurt de RDW de begeleiderspas twee werkdagen later.

Wijzigingen op de begeleiderspas

Moet er na ontvangst van de begeleiderspas nog een coach worden toegevoegd? Dan kan deze nieuwe coach zich online registreren. Na deregistratie van de coach vraag je zelf een nieuwe begeleiderspas aan. Moet er een coach worden verwijderd van de begeleiderspas of moet de pas vervangen worden omdat deze kwijt is? Dan dien jij alleen de aanvraag in.

Online aanvraag niet mogelijk

Om de aanvraag online te kunnen doen, is het belangrijk dat iedereen (jijzelf en je coaches), de aanvraag ook online kan doen. Lukt dit één van de personen niet online? Dan kun je de aanvraag voor een begeleiderspas alleen maar via een aanvraagformulier (schriftelijk) doen. Ook in de volgende gevallen kun je de begeleiderspas alleen maar schriftelijk aanvragen;

 • Een coach heeft een WRM-pas (Wet Rijonderricht Motorrijtuigen). Een WRM-pas is een certificaat dat wordt afgegeven aan iemand die rijles mag geven (een rijnstructeur)
 • Een coach heeft een buitenlands rijbewijs afgegeven door een EU/EVA land.

Voor meer informatie ga je naar Begeleiderspas schriftelijk aanvragen'.

De weg op

Als je de weg op gaat, moet je altijd je rijbewijs en je begeleiderspas bij je hebben.

DigiD

Je hebt een DigiD nodig om in te loggen. Ben je niet in het bezit van een DigiD, dan kun je deze gratis aanvragen via www.digid.nl.