Auto exporteren

Wilt u uw auto exporteren naar het buitenland? Of is deze al in het buitenland? Meld uw auto aan voor export. Pas daarna stopt de verzekeringsplicht, APK-plicht en wegenbelasting.
  • Vraag in het land waar u het voertuig invoert welke documenten u daar nodig heeft. Let op! Meld uw voertuig niet af voor export voordat u weet welke documenten dit zijn.

  • Bent u uw kentekenbewijs kwijt? Vraag dan eerst een nieuw kentekenbewijs aan. Dit is nodig voor de invoer van het voertuig in het buitenland. U kunt geen nieuw kentekenbewijs meer aanvragen als het voertuig al is afgemeld voor export. 

  • Een voertuig met een Europese goedkeuring kunt u meestal vrij makkelijk exporteren. Er moet dan wel een Certificaat van Overeenstemming (CvO) bij het voertuig aanwezig zijn.

  • Heeft het voertuig alleen een Individueel Goedkeuringscertificaat (IGC)? Dit is alleen geldig in het land waar het is afgegeven. Een ander land kan besluiten om het over te nemen, maar dat zal u zelf na moeten vragen bij dat land. Wij hebben hierover geen informatie.

 • Dit doet u als uw voertuig nog in Nederland is:

  1. Ga naar een van onze keuringsstations, naar onze balie of een naar een erkend exportbedrijf (bedrijf bij u in de buurt met een erkenning van ons). U vindt een erkend exportbedrijf met de RDW-locatiewijzer.
  2. U neemt mee:
   • Een geldig legitimatiebewijs.
   • De kentekencard met de tenaamstellingscode  of het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B) en Overschrijvingsbewijs. 
    Bent u de geregistreerde eigenaar? Dan mag de tenaamstellingscode of het Overschrijvingsbewijs ontbreken als u het voertuig bij een keuringsstation of balie komt afmelden.
   • Kentekenplaten als deze zijn afgegeven. Zijn er geen kentekenplaten afgegeven, meldt uw voertuig dan alleen af bij een keuringsstation of balie.
   • Staat het voertuig op naam van een bedrijf? Neem dan een ondertekend uittreksel van de Kamer van Koophandel (niet ouder dan 1 jaar) mee.
    Bent u niet de tekenbevoegde? Neem dan ook een kopie legitimatiebewijs van de tekenbevoegde en een machtiging van de tekenbevoegde mee.
  3. Betaal de kosten.
  4. Wij of het exportbedrijf melden uw voertuig af in het kentekenregister. Het voertuig staat vanaf dat moment niet meer in het Nederlandse kentekenregister.
  5. Dit ontvangt u van de medewerker:
   • Een vrijwaringsbewijs (bewijs dat de registratie is stopgezet).
   • Het kentekenbewijs (kentekencard) waarvan een hoekje is afgeknipt of het Tenaamstellingsbewijs (Deel 1B). 
   • Het papieren kentekenbewijs deel II voor uitvoer (bewijs van export). Dit heeft u samen met de kentekencard of het tenaamstellingsbewijs nodig voor de registratie in het buitenland.
  6. Gaat uw voertuig naar een land buiten de Europese Unie of EVA? Ga dan ook naar de Douane voor een ‘aangifte ten uitvoer’.
 • Breng uw voertuig binnen 14 dagen van Nederland naar het buitenland. Rijdt u op de openbare weg in Nederland dan geldt het volgende:
  • Uw voertuig is verzekerd.

  • Uw voertuig heeft een geldige APK. 
  • Het bestaande kenteken staat met zwarte onuitwisbare cijfers/letters op witte platen (dit is het exportkenteken). Deze platen mag u zelf maken. Ze moeten wel zo gemaakt zijn dat het kenteken ook bij slecht weer leesbaar blijft. 
   U kunt de kentekenplaten ook laten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Neem de kentekencard of het kentekenbewijs deel 1A mee. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer.

  Soms krijgt u een gedeelte van de BPM terug. Neem hiervoor contact op met de Belastingdienst.

  • Verkoopt u het voertuig aan iemand in het buitenland? Zorg er dan voor dat de koper het voertuig op zijn naam exporteert. Zijn gegevens komen dan namelijk op het kentekenbewijs deel II. Dit betekent dat de koper vanaf dat moment verantwoordelijk is voor het voertuig. Regelt u de export alleen dan blijft u verantwoordelijk voor het voertuig totdat deze is geregistreerd in het buitenland. Kom daarom samen met de koper (moet zich legitimeren) naar ons toe.
  • Voordat u naar het buitenland gaat, is het verstandig om daar te informeren of u met een exportkenteken mag rijden op de openbare weg. De regels in het buitenland kunnen anders zijn dan in Nederland.
 •  

  Omschrijving Kosten
  Voertuig bij de RDW exporteren €10,95
  Exporteert u het voertuig bij een erkend exportbedrijf bij u in de buurt? Het bedrijf bepaalt zelf de prijs voor de exportmelding. Neem voor meer informatie contact op met het bedrijf waar u het voertuig exporteert. 
 • Is uw voertuig al in het buitenland en heeft u daar een bewijs van export (kentekenbewijs deel II) nodig? Meld uw voertuig dan af bij een van onze keuringsstations, onze balie of een door ons erkend bedrijf. Online afmelden is niet mogelijk. Kijk voor meer informatie bij 'Zo werkt het'.

  Zo stopt u de registratie als uw auto al in het buitenland is en u geen kentekenbewijs deel II nodig heeft:

  1. Ga naar het formulier via de knop ‘Export aanmelden'.
  2. Vul het formulier in en voeg als bijlage een kopie toe van het buitenlandse kentekenbewijs. Klik op ‘Verzenden’.
  3. Wij  beoordelen uw aanvraag binnen 5 werkdagen. Aanvraag goedgekeurd? Dan krijgt u een brief met de bevestiging. Zet pas dan uw verzekering stop.   

  Lukt het niet om de melding voor export online te doen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed