• (Link)

  Wat u eerst moet weten

  Vraagt u een Nederlands kenteken aan, dan geldt het volgende:

  • U bent minimaal 18 jaar (16 jaar voor een bromfiets).
  • U woont in Nederland (ingeschreven in de BRP). Wilt u het kenteken op naam van uw bedrijf? Dan moet het bedrijf in Nederland zitten. Een kenteken kan niet op naam komen van een eenmanszaak.
  • U komt zelf naar het RDW-keuringsstation. Iemand anders kan de aanvraag niet doen.

  Heeft u een voertuig uit een land waar links wordt gereden? Dan moet het voertuig wel spiegels en verlichting hebben voor verkeer dat rechts rijdt. Voor de controle hierop betaalt u extra.

 • (Link)

  Zo werkt het

  1. Maak een afspraak bij een RDW-keuringsstation via de knop 'Keuringsafspraak maken'. Vraag ook direct een eendagskenteken aan als u dit nodig heeft.
  2. Neem het volgende mee:
   - het complete originele buitenlandse kentekenbewijs (wij nemen dit in)
   - uw legitimatiebewijs 
   - origineel buitenlands APK-rapport (alleen als het voertuig nog een geldige buitenlandse APK heeft)
   - Certificaat van Overeenstemming (CVO). Dit document is niet verplicht om mee te nemen.
  3. Wij beoordelen de documenten. Is alles goed? Dan nemen we de gegevens over in het Nederlandse kentekenregister.
  4. Heeft u ook een APK-keuring aangevraagd, dan doen we ook een APK-keuring. Hoeft niet als de APK in het buitenland nog geldig is.
  5. Betaal de kosten.
  6. Doe aangifte van de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Hoe en waar u dit doet, leest u op de website van de Belastingdienst.
  7. Na akkoord van ons en de Belastingdienst, sturen wij u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later sturen wij u een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed.  Is de buitenlandse APK overgenomen? Dan blijft uw buitenlandse rapport geldig. U ontvangt dan geen Nederlands rapport. Wij nemen de vervaldatum in het kentekenregister op. APK-keuring bij ons gedaan? Dan ontvangt u wel een Nederlands rapport.
  8. Verzeker uw voertuig voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA). Van de Belastingdienst ontvangt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.
  9. Laat kentekenplaten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer .  
 • (Link)

  En nu verder

  Heeft u geen geldig buitenlands APK-keuringsrapport en heeft u ook geen APK-keuring laten doen bij ons? Laat dan direct na ontvangst van het kentekenbewijs de APK-keuring doen door een garage bij u in de buurt. Doet u dit later, dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).
 • (Link)

  Goed om te weten

  • Wij kijken tijdens de keuring niet naar de technische staat van het voertuig. Voert u een voertuig met schade in en/of zien wij dat het voertuig een gevaar is voor de verkeersveiligheid? Dan geven we wel een kenteken af, maar verklaren dit direct ongeldig. Ook nemen we een foto van het voertuig en registreren we in welke staat het voertuig in Nederland is ingevoerd. U mag niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden. Na herstel laat u het voertuig opnieuw keuren.
  • Verhuist u naar Nederland en neemt u uw voertuig mee als ‘verhuisgoed’? Vraag bij de Belastingdienst een vergunning voor vrijstelling van de BPM aan. Ga voor meer informatie naar 'Verhuizen naar Nederland en uw voertuig meenemen'.  
  • Heeft uw voertuig in het verleden al een Nederlands kenteken gehad? Dan krijgt het voertuig na de invoer in Nederland hetzelfde kenteken weer terug. U laat wel nieuwe kentekenplaten maken. Hierop staat het kenteken met een cijfer boven het eerste streepje (duplicaatcode). Dit moet omdat er al eerder kentekenplaten zijn afgegeven en het kenteken ongeldig is geweest. Dit helpt om fraude met kentekenplaten tegen te gaan.
 • (Link)

  Kosten

  Omschrijving Kosten
  Beoordeling goedkeuring minder dan 5 aspecten voertuig licht €28,50
  Beoordeling goedkeuring 5-9 aspecten voertuig licht €57,00
  Identificatie voertuig licht €51,00
  Kentekenbewijs €42,65
  Tenaamstellen via RDW €10,75

  Vanaf 1 mei 2021 betaalt u bij de invoer van een auto/bedrijfsauto een recyclingbijdrage. Wij dragen dit bedrag af aan Autorecycling Nederland.

 • (Link)

  Rijden met een voertuig dat u wilt invoeren

  Wij geven geen kenteken af voor het rijden vanuit het buitenland naar Nederland. Vraag in het buitenland naar de mogelijkheden daar. U kunt het voertuig ook op een trailer of auto-ambulance vervoeren. Rijdt u met het voertuig met de buitenlandse kentekenplaten en het geldige buitenlandse kentekenbewijs naar ons? Hou er rekening mee dat wij het buitenlandse kentekenbewijs innemen. U mag nadat u bij ons bent geweest niet meer met het voertuig op de openbare weg rijden. Vraag daarom een gratis eendagskenteken bij ons aan. Kijk voor meer informatie bij 'Eendagskenteken'. Na ontvangst van het Nederlandse kentekenbewijs mag u het voertuig (weer) gebruiken.

 • (Link)

  Eendagskenteken

  Laat u een voertuig zonder Nederlands kenteken bij ons keuren, dan kunt u deze per autoambulance naar het keuringsstation vervoeren. Rijdt u liever zelf met het voertuig naar ons toe? Dan heeft u een eendagskentekenbewijs nodig. Heeft u een geldig kentekenbewijs uit het buitenland waarmee u mag rijden in Nederland? Dan heeft u geen eendagskentekenbewijs nodig.  

  Voorwaarden eendagskenteken

  • Alleen aan te vragen bij het maken van een keuringsafspraak.
  •  Alleen geldig op de dag van de keuring.
  •  Alleen geldig in Nederland.


  Zo werkt het

  1. U vraagt gratis een eendagskentekenbewijs aan bij het maken van uw keuringsafspraak.
  2. Via een link ontvangt u dan een eendagskenteken.
  3. Dit nummer moet op kentekenplaten op uw voertuig komen. Deze witte kentekenplaten mag u zelf (van karton bijvoorbeeld) maken. Hierop zet u het kenteken met zwarte stift die niet uit te wissen is. De kentekenplaten moeten ook bij slecht weer leesbaar blijven. 
  4. Op de dag van de keuring mag u met het eendagskenteken vanaf het Nederlandse adres waar het voertuig staat naar het keuringsstation rijden en weer terug.
  5. Uw voertuig moet in Nederland verzekerd zijn op de dag van de keuring en veilig zijn om mee te rijden.

   

 • (Link)

  Voertuig invoeren met bouwjaar voor 1-1-1978

  Voert u een voertuig in met een bouwjaar van voor 1-1-1978? Wij bekijken deze voertuigen erg uitgebreid. Het komt vaak voor dat we van deze voertuigen de buitenlandse gegevens niet zomaar kunnen overnemen. Houd daarom rekening met extra kosten. 
 • (Link)

  Legitimeren

  Particulier

  Vraagt u als particulier het kenteken aan,  dan legitimeert u zich met één van deze geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs met daarop uw geboortedatum
  • Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort
  • Buitenlands paspoort

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Geen Nederlands persoonsnummer (BSN) op uw legitimatie?

  Staat uw Nederlandse persoonsnummer niet op uw legitimatiedocument, dan neemt u ook een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) mee. Het uittreksel haalt u bij uw gemeente en mag niet ouder zijn dan 3 maanden. Vraag wel om een uittreksel met BSN, gemeenten geven dit niet automatisch af. Heeft u een diplomatiek paspoort? Dan mag u ook een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken overleggen (niet ouder dan 3 maanden) met daarop uw BSN.

  Bedrijf

  Vraagt u als bedrijf het kenteken aan, dan legitimeert u (de tekenbevoegde) zich met één van deze geldige documenten:

  • Nederlands rijbewijs Nederlands paspoort met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Nederlandse identiteitskaart van tekenbevoegde met daarop uw persoonsnummer (BSN)
  • Identiteitskaart of rijbewijs uit een EU- of EVA-land  met daarop uw geboortedatum
  • Diplomatiek paspoort
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Dienstpaspoort Buitenlands paspoort

  Let op: met een verblijfsvergunning of verblijfstitel kunt u geen voertuig op naam zetten.

  Uittreksel Kamer van Koophandel

  Naast uw legitimatiebewijs overlegt u ook een (kopie) uittreksel van de Kamer van Koophandel (KvK). Het uittreksel mag niet ouder zijn dan 1 jaar en mag géén uittreksel zijn van internet. Op het uittreksel staat de naam van de tekenbevoegde.

  Eenmanszaak, maatschap of rederij

  Is uw bedrijf een eenmanszaak, maatschap of rederij? Dan kunt u het voertuig niet op naam van het bedrijf zelf zetten. U kunt het alleen op uw eigen naam laten zetten. U legitimeert zich in dit geval als particulier .