Keuren na verbod voor rijden over de weg

Constateert de politie of douane bij een controle dat uw auto technische gebreken heeft of te veel geluid produceert? Of wijkt de auto af van wat er op het kentekenbewijs staat? Dan kunnen wij voor deze auto in ons kentekenregister een ‘verbod voor het rijden over de openbare weg’ registreren. U mag er dan niet meer mee over de openbare weg rijden. Om weer met het voertuig te kunnen rijden, moet u het eerst bij ons laten keuren.
  • Heeft uw voertuig schade en mag u daarom niet op de weg rijden? Ga dan naar 'Keuren na schade'.
  • Ook al mag u niet met het voertuig rijden, u moet wel zorgen voor een geldige verzekering, APK en motorrijtuigenbelasting blijven betalen, als deze verplichtingen gelden voor uw voertuig. 
  • Heeft u het verbod gekregen om technische redenen? Dan moet u het voertuig eerst repareren en daarna laten keuren.

 • Dit moet u doen om weer met het voertuig te mogen rijden:

  1. Zorg ervoor dat uw voertuig voldoet aan de permanente eisen. Wij keuren uw voertuig hierop. De permanente eisen vindt u in de ' Regeling voertuigen'.
  2. Maak een afspraak bij een RDW-keuringsstation via de knop 'Keuringsafspraak maken'. 
  3. Kies voor ‘Keuring naar aanleiding van verbod tot rijden over de weg (niet in verband met schade)’.
  4. Op de dag van de keuringsafspraak mag u met uw voertuig op de openbare weg rijden. Dit geldt alleen voor de kortste route van uw huisadres naar het keuringsstation en van het keuringsstation naar uw huisadres.
  5. Betaal de kosten van de keuring. 
  6. Na goedkeuring sturen wij u binnen 5 werkdagen een brief en verwijderen wij de melding 'verbod voor het rijden over de weg' in het kentekenregister. Pas als deze melding is verwijderd, mag u weer rijden met het voertuig. U kunt zelf ook bekijken of de melding uit het register is gehaald met de RDW-Kentekencheck. Als bij het onderwerp Status van het voertuig bij ‘Verbod voor rijden op de weg' ‘Nee’ staat, mag u weer rijden.
  7. Was uw APK verlopen? Dan ontvangt u na goedkeuring ook een nieuw APK-rapport.
  8. Uw kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode blijven geldig.
   Heeft u nog een papieren kentekenbewijs? Dan sturen wij u binnen 5 werkdagen een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) per post. Daarnaast ontvangt u een werkdag later apart een brief met een tenaamstellingscode.  
 • Er zijn verschillende redenen waarom een voertuig een verbod voor rijden over de weg kan krijgen.

  Voertuig voldoet niet aan de permanente eisen

  Een voertuig moet voldoen aan de permanente eisen als u ermee op de openbare weg rijdt. De permanente eisen vindt u in de 'Regeling voertuigen'. Een voertuig voldoet daar niet aan als er bijvoorbeeld te weinig zicht is door een barst in de ruit. Of als de technische staat van een voertuig niet goed is, bijvoorbeeld door een loshangende bumper of een te hoog geluidsniveau. De politie of douane kan u dan staande houden en uw voertuig een verbod voor rijden over de weg geven.

  Wijziging niet goedgekeurd

  Soms moet een voertuig gekeurd worden bij 1 van onze keuringsstations als u iets wijzigt. Bijvoorbeeld het aantal zitplaatsen of het gewicht. Of als het voertuig van categorie verandert, bijvoorbeeld van personenauto naar bedrijfsauto. Keuren wij het voertuig niet goed? Dan krijgt het voertuig een verbod voor rijden over de weg.

  Schade aan het voertuig

  Er zijn verschillende soorten schade aan een voertuig mogelijk. Bijvoorbeeld blikschade na een ongeluk, waterschade of technische schade. De politie of de verzekeringsmaatschappij kan bij schade in het kentekenregister laten zetten dat uw voertuig niet meer op de openbare weg mag rijden. Heeft uw voertuig een verbod voor rijden over de weg door schade? Ga dan naar 'Keuren na schade'.

  Voertuig niet aangeboden voor onderzoek 

  Twijfelen wij op basis van het kentekenregister of de gegevens van uw voertuig kloppen? Dan kunnen wij u vragen om het voertuig te laten onderzoeken bij 1 van onze keuringsstations. Laat u het voertuig niet onderzoeken? Dan krijgt het voertuig een verbod voor het rijden over de weg.

 • Voertuigen met een gewicht t/m 3500 kg:
  Omschrijving Kosten
  Herinschrijving voertuig licht €79,00
  Voertuigen met een gewicht boven 3500 kg:
  Omschrijving Kosten
  Herinschrijving voertuig zwaar €165,00

Handige link

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed