U ontvangt een brief van de RDW dat u niet meer met uw auto op de openbare weg mag rijden totdat de auto is gerepareerd en goedgekeurd. De voertuigverplichtingen lopen gewoon door.

Schadekeuring

Om weer met het voertuig op de weg te mogen rijden, moet u de auto laten repareren en daarna laten keuren bij de RDW. Uw auto krijgt dan een schadekeuring.
Op de dag van de keuringsafspraak bij de RDW mag u met uw auto op de openbare weg rijden. Dit geldt alleen voor de kortste route van uw huisadres naar het keuringsstation en van het keuringsstation naar uw huisadres.

Bij de schadekeuring controleert de RDW of de schade deugdelijk is gerepareerd en doet de RDW een meting om de maten van de carrosserie te vergelijken met de oorspronkelijke fabrieksgegevens. De RDW controleert ook de wieluitlijning. Hiervoor moet u alle beplating aan de onderkant van de auto verwijderen. Heeft uw auto aanzienlijke schade gehad dan is het verstandig om vóór de keuring de uitlijning te (laten) controleren en zo nodig te (laten) corrigeren.

Waar kunt u terecht voor een schadekeuring

Een auto tot en met 3500 kg kunt u alleen laten keuren bij de RDW-keuringsstations in:

 • Amsterdam
 • Arnhem
 • Den Bosch
 • Elsloo
 • Veldhoven
 • Zwijndrecht of
 • Zwolle.

Deze keuringsstations hebben de juiste apparatuur om uw auto te keuren. Hier vindt u de adressen van deze keuringsstations.

Afspraak maken voor schadekeuring

Hier leest u wat u moet doen om na reparatie van de schade weer te mogen rijden:

 1. Ga naar deze link opent in een nieuw vensterKeuringsafspraak maken en maak een keuringsafspraak. Kies bij 'selecteer uw keuring' voor 'Schadekeuring'.
 2.  U betaalt de kosten contant of met pin op het keuringsstation.
 3. Uw auto wordt gekeurd op technische eisen. Als de auto is goedgekeurd, beëindigt de RDW de zogenoemde 'Wachten op keuren' (WOK)-melding in het kentekenregister. Zodra deze melding is verwijderd in het register, mag u weer met de auto rijden, niet eerder. U ontvangt een brief van de RDW met de bevestiging dat u weer mag rijden. U kunt dit zelf ook bekijken door uw kenteken in te voeren in de deze link opent in een nieuw venster RDW Kentekencheck.
 4. Het bestaande kentekenbewijs is weer geldig. Als er ook een wijziging aan het voertuig is van een item dat op de kentekencard staat (bijvoorbeeld een kleurwijziging), dan ontvangt u ook een nieuwe kentekencard. 

Ook APK

De RDW keurt uw auto niet automatisch voor de APK. Als u uw auto ook direct voor de APK wilt laten keuren, dan moet u dit duidelijk aangeven als u de afspraak maakt. Hieraan zijn extra kosten verbonden.

Kosten

De kosten die u op het keuringsstation betaalt zijn de kosten voor de schadekeuring en de herafgifte van het kentekenbewijs. Laat u ook een APK doen, dan komen die kosten erbij. 

Auto's met een gewicht t/m 3500 kg:
Omschrijving Kosten
Schadekeuring voertuig licht €44,50
Herafgifte/activering KB voertuig licht €67,00
Periodieke keuring APK voertuig licht €65,00