Belangrijk

Is het VIN van uw voertuig veranderd of verwijderd, neem dan contact op met RDW Klantenservice. Een technische medewerker van de RDW kan u informeren over wat u verder moet doen.

VIN niet leesbaar of niet ingeslagen

Bij controle van uw voertuig door bijvoorbeeld de politie of tijdens de APK-keuring kan blijken dat het VIN door roest of schade geheel of gedeeltelijk onleesbaar is of dat het helemaal niet is ingeslagen. Het nummer moet dan alsnog of opnieuw worden ingeslagen. In Nederland is de RDW de enige instantie die het VIN opnieuw in een voertuig mag inslaan.

Identiteitsonderzoek

Voordat de RDW het VIN (opnieuw) in uw voertuig inslaat, vindt een identiteitsonderzoek plaats bij een RDW-keuringsstation. Bij dit onderzoek moet de RDW kunnen vaststellen dat het VIN inderdaad bij uw voertuig hoort. Het is daarbij belangrijk dat u uw voertuig in ongewijzigde staat laat zien. De RDW kan de inslag weigeren als zij de identiteit van uw voertuig niet kan vaststellen. Gevolg daarvan is, dat de RDW de registratie beëindigt en de tenaamstelling vervallen verklaart. U mag dan niet meer met het voertuig rijden.

Onderzoek en inslag VIN bij RDW

Zo laat u opnieuw een VIN inslaan:  

  • U deze link opent in een nieuw venstermaakt online een afspraak bij een RDW-keuringsstation voor het identiteitsonderzoek en het inslaan van het VIN.
  • Op de dag van de afspraak rijdt u met uw voertuig naar het keuringsstation. Dit mag u alleen doen als het kenteken van uw voertuig nog geldig is. Anders moet u een eendagskenteken aanvragen of uw voertuig op een trailer of een autoambulance vervoeren.
  • U betaalt op het keuringsstation contant of met pin de kosten van het identiteitsonderzoek en de inslag.

Als het onderzoek akkoord is en het VIN is ingeslagen, stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen een bevestiging van de wijziging. Heeft u bij het voertuig een kentekencard dan ontvangt u geen nieuwe. Heeft u nog een papieren kentekenbewijs dan stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen een kentekencard. Daarnaast ontvangt u een brief met een tenaamstellingscode.  De RDW verstuurt de tenaamstellingscode een werkdag later dan het kentekenbewijs.  

Kosten

Omschrijving Kosten
Identiteitsonderzoek VIN €44,50
(her) inslag VIN €44,50