Een auto verkopen

Als u uw auto verkoopt, moet u er voor zorgen dat de koper de auto op zijn naam overschrijft en u als verkoper een vrijwaringsbewijs krijgt. Gebeurt dat niet, dan blijft u verantwoordelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een auto.

Handige links

 • (Link)

  Wat u eerst moet weten

  Alleen onder deze voorwaarden kunt u uw voertuig verkopen:  

  • U verkoopt het voertuig  aan iemand die minimaal 18 jaar oud is (16 jaar als het om een brommer gaat)
  • U verkoopt het voertuig aan iemand die in Nederland woont en bij de gemeente is ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
   Woont de koper in het buitenland, dan moet u samen met de koper naar een RDW-keuringsstation of RDW-balie gaan, waar het voertuig voor uitvoer aangemeld moet worden. 
  • U heeft het complete papieren kentekenbewijs of de kentekencard met de tenaamstellingscode van het voertuig. Bent u het kentekenbewijs (of een deel ervan) kwijt? Vraag dan eerst een nieuw kentekenbewijs aan. Bent u de tenaamstellingscode kwijt, dan moet u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.

  Controleer het kentekenbewijs

  Twijfelt u of het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) de laatst afgegeven kentekencard bij uw voertuig is? Dit kunt u bij ons gratis controleren.
  Ga hiervoor naar Kentekencard controleren. 

  Geef koper zekerheid over kilometerstanden

  U kunt de koper van uw voertuig meer zekerheid bieden door aan te tonen dat de kilometerstand van uw voertuig klopt. Dit kan met het gratis RDW-Voertuigrapport. Hierin staan onder meer de geregistreerde kilometerstanden vermeld en een oordeel over deze standen.
  Ga hiervoor naar RDW-Voertuigrapport aanvragen.

 • (Link)

  Zo werkt het

  Verkoop aan RDW erkend bedrijf

  Verkoopt u uw voertuig aan een RDW erkend bedrijf? Dan geeft u het complete kentekenbewijs aan de medewerker van het voertuigbedrijf. U krijgt van hem dan een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op uw naam staat. U vindt een erkend bedrijf waaraan u uw voertuig kunt verkopen via de RDW-locatiewijzer

  Verkoop aan particulier of rechtspersoon

  Verkoopt u uw voertuig aan een particulier of rechtspersoon? Dan gaat de verkoop zo:

  1. U geeft de koper de volgende documenten mee:
   - het kentekenbewijs op creditcardformaat met de tenaamstellingscode
   - het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs (als u een papieren kentekenbewijs heeft). Het voertuig dat u verkoopt houdt u nog.
  2. De koper regelt de overschrijving van het voertuig bij een deze link opent in een nieuw venster kentekenloket van Post NL of van deze link opent in een nieuw venster Kentekenloket BV of een RDW-balie. (Soms kan de koper dit ook online doen. Daarover kan hij informatie vinden bij Kenteken overschrijven - Zo werkt online overschrijven.)  
  3. De koper krijgt van de medewerker een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs moet u van de koper krijgen. Hiermee kunt u bewijzen dat het voertuig niet meer van u is. Heeft u het vrijwaringsbewijs gekregen? Dan mag u het voertuig meegeven. 
  4. Tot slot geeft u de koper nog het Voertuigbewijs als het voertuig een papieren kentekenbewijs heeft. De al eerder gegeven kentekendocumenten mag de koper houden. Daarnaast geeft u hem het APK-keuringsrapport.
 • (Link)

  En nu verder

  Kijk of het voertuig van uw naam is

  Via ‘Mijn RDW’ (inloggen particulier) kunt u na de overschrijving direct bekijken of het voertuig inderdaad niet meer op uw naam staat. Hiervoor heeft u een DigiD-app nodig of DigiD met Sms-controle.

 • (Link)

  Goed om te weten

  Verkoopt u een voertuig dat geschorst is? De schorsing stopt automatisch door de overschrijving op naam de van koper.