Kenteken overschrijven op naam van een bedrijf

U kunt het kenteken van een voertuig overschrijven op uw bedrijfsnaam als uw bedrijf een rechtspersoon is, bijvoorbeeld een BV of NV. Ook een VOF kan een kenteken op bedrijfsnaam zetten. 
Heeft u een eenmanszaak of maatschap? Dan kunt u het kenteken alleen op uw eigen naam zetten, ga naar ‘Kenteken overschrijven op naam van persoon’.
  • Uw bedrijf is een rechtspersoon: bijvoorbeeld een BV, NV, vereniging of stichting en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Ook een VOF of een buitenlandse rechtsvorm met een inschrijving bij de Nederlandse KvK kan een kenteken op bedrijfsnaam zetten.
  • Uw bedrijf is géén eenmanszaak, rederij, maatschap of rechtsvorm in oprichting.
  • Het kentekenbewijs is compleet. Check dit van te voren bij de verkoper van het voertuig. Als hij namelijk (een deel van) het kentekenbewijs of de tenaamstellingscode kwijt is, dan moet hij eerst een nieuw kentekenbewijs of een nieuwe tenaamstellingscode bij ons aanvragen. Eerder kan hij het voertuig niet aan u verkopen. Bij een voertuig met een papieren kentekenbewijs mag het Voertuigbewijs deel I of deel IA ontbreken.
  • De RDW-kentekencheck laat zien dat tenaamstelling mogelijk is: het voertuig is niet gestolen of geëxporteerd.     
  • Heeft u als bedrijf de RDW-bevoegdheid Tenaamstelling Voertuigen? En wilt u een voertuig niet in uw bedrijfsvoorraad zetten, maar op naam van uw eigen bedrijf (rechtspersoon)? Kies dan voor Voertuig op naam van uw eigen bedrijf zetten in het artikel Voertuig op naam van een klant zetten.  
 • Kopen bij een RDW erkend bedrijf

  Koopt u een voertuig bij een door de RDW erkend voertuigbedrijf? Dan kan dat bedrijf de overschrijving meestal direct voor u regelen. U hoeft dan alleen een geldig Nederlands legitimatiebewijs en een uittreksel van de Kamer van Koophandel mee te nemen (kijk hiervoor bij Legitimeren). U vindt deze erkende bedrijven via de RDW-locatiewijzer. 

  Kopen van een particulier of rechtspersoon

  Koopt u van een particulier of rechtspersoon? Dan regelt u de overschrijving zo: 

  1. U gaat naar een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation. Mogelijk kunt u het voertuig ook online overschrijven. Kijk hiervoor bij Zo werkt online overschrijven. 
   Bij sommige kentekenloketten kunt u ook op zondag en 's avonds overschrijven.
  2. U vraagt de verkoper van het voertuig:
   - het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en de tenaamstellingscode of 
   - het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs
  3. Neem deze documenten mee, samen met een geldig legitimatiebewijs en een (kopie) uittreksel van de Kamer van Koophandel. Een rijbewijs is niet verplicht. Lees hier welke legitimatiemiddelen mogelijk zijn
   Bent u gemachtigd door de tekenbevoegde van het bedrijf? Neem dan ook het ondertekende machtigingsformulier en een (kopie) legitimatiebewijs van de tekenbevoegde mee. (Kijk hiervoor bij Niet aanwezig bij overschrijving: onderteken machtiging.)
  4. Maakt de tekenbevoegde persoon óf de gemachtigde gebruik van een buitenlands legitimatiebewijs? Dan kan de overschrijving niet bij een kentekenloket gebeuren, maar alleen bij een RDW-balie of RDW-keuringsstation.
  5. U krijgt 2 documenten van de medewerker :
   - een tenaamstellingsverslag met daarop de 1e 4 cijfers van de tenaamstellingscode.
   - een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. U geeft dit aan de verkoper. 
  6. Nu staat het voertuig op naam van uw bedrijf en moet u voldoen aan de verplichtingen die daarbij horen. Welke dat zijn leest u bij Voertuigverplichtingen. 
  7. Wij sturen u de volgende werkdag uw nieuwe kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode. Is het kenteken vóór 16.00 uur overgeschreven dan doen we dat nog dezelfde dag. 
   Is uw voertuig eigendom van een lease- of financieringsmaatschappij? Dan ontvangt u de kentekencard van ons óf van de leasemaatschappij. De tenaamstellingscode van een leasevoertuig sturen wij altijd naar de leasemaatschappij.  
  8. Tip: De tenaamstellingscode wordt vaak afgedrukt op een soort kassabon. Kassabonnen worden vaak weggegooid, daarom is het handig de cijfers van de tenaamstellingscode ergens ander goed te bewaren. U kunt de eerste 4 cijfers overschrijven op de brief die u van ons krijgt met het tweede gedeelte van de code. U hoeft de bon dan niet te bewaren.

  Niet aanwezig bij overschrijving: onderteken machtiging

  U kunt een voertuig op naam van uw bedrijf laten zetten zonder dat u daar zelf bij bent. Daarvoor tekent u (tekenbevoegde namens de rechtspersoon) een eenmalige machtiging. U bent dan de machtigingsverlener.

  1. Via de knop ‘Eenmalig machtigen’ vult u het machtigingsformulier in.
  2. U heeft de volgende gegevens nodig:
   • Uw legitimatiegegevens en die van degene die u machtigt (gemachtigde)
   • kenteken en meldcode van het voertuig
   • gegevens uittreksel Kamer van Koophandel
  3. U ontvangt in uw mail een link met het ingevulde machtigingsformulier. Print dit uit.
  4. U (tekenbevoegde) ondertekent het machtigingsformulier.
  5. De gemachtigde persoon gaat met het ondertekende machtigingsformulier, een geldig legitimatiebewijs van zichzelf en een kopie legitimatiebewijs van de tekenbevoegde naar een kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation om het voertuig op naam te laten zetten van het bedrijf. (Kijk hiervoor bij Kopen van een particulier of rechtspersoon). 
 • Voorwaarden voor online overschrijven

  U heeft de volgende documenten/benodigdheden: 

  • De kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig dat u wilt overschrijven. Met een ‘papieren’ kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk.
  • Een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten bevatten een chip. Rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 bevatten een chip.
  • Een persoonlijk eHerkenningsmiddel op betrouwbaarheidsniveau 3 (EH3) of een RDW-certificaat. eHerkenning vraagt u aan bij een erkende leverancier.

  Zo werkt online overschrijven

  1. Houd de kentekencard en de tenaamstellingscode bij de hand. 
  2. Log met uw persoonlijke eHerkenningsmiddel (EH3) of uw RDW-certificaat in op de dienst Voertuig online overschrijven.
  3. Vul de gevraagde gegevens in.
  4. Logt u met eHerkenning in, dan betaalt u de kosten met iDEAL. Logt u met een RDW-certificaat in? Dan betaalt u op de manier die u heeft afgesproken met ons (automatische incasso of op rekening). 
  5. U ontvangt een aantal e-mails van ons na afronding van de online overschrijving. Pas als u de 2e e-mail ontvangt is het voertuig echt overgeschreven. Dan bent u verantwoordelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een voertuig. Deze vindt u bij Voertuigverplichtingen.
  6. In de 3e e-mail vindt u een link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag met daarop het 1e deel van de tenaamstellingscode. Het tenaamstellingsverslag is voor uzelf. Het vrijwaringsbewijs downloadt u of print u uit en geeft u vervolgens aan de verkoper. Let op: het doorsturen van alleen de link werkt niet. De link in de mail is 30 dagen beschikbaar.   
  7. Via de post ontvangt u het kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode binnen 3-4 werkdagen. We versturen de tenaamstellingscode 1 werkdag later dan het kentekenbewijs. 

   Is uw voertuig eigendom van een lease- of financieringsmaatschappij? Dan ontvangt u de kentekencard van ons óf van de leasemaatschappij. De tenaamstellingscode van een leasevoertuig sturen wij altijd naar de leasemaatschappij. 

 • De kosten voor overschrijving zijn overal gelijk. Het maakt daarbij niet uit of u de overschrijving regelt bij ons of bij een kentekenloket. 
  Omschrijving Kosten
  Tenaamstellen via RDW €12,50
 • Als u een auto, bedrijfsauto of kampeerauto op uw (bedrijfs)naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

  1. Verzekering
  2. APK
  3. Motorrijtuigenbelasting
  4. Juiste kentekenplaten

  Verzekering

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet vanaf het moment dat deze op uw naam staat WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)).
  De WA-verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn.
  De verzekeringsmaatschappij vraagt u bij het afsluiten van de verzekering om de zogenoemde meldcode . Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het voertuigidentificatienummer (VIN). De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht en staat ook op de kentekencard.

  APK

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet APK goedgekeurd (Algemene Periodieke Keuring) zijn.

  Motorrijtuigenbelasting

  U moet motorrijtuigenbelasting betalen. Als u een kentekenbewijs op uw naam laat zetten, doet u daarmee tegelijk aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst stuurt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.
  Ga voor meer informatie over de motorrijtuigenbelasting naar de site van de Belastingdienst.

  Heeft u een oldtimer? Dan komt u misschien in aanmerking voor de oldtimerregeling. Dit is een regeling van de Belastingdienst waarbij u geen wegenbelasting betaalt voor het voertuig. Wel moet u blijven voldoen aan de verzekeringsplicht en de APK-plicht. 
  Ga voor meer informatie over de oldtimerregeling naar de site van de Belastingdienst.

  Kentekenplaten

  U moet de juiste kentekenplaten op uw (kampeer-/bedrijfs) auto hebben.

  Stopzetten voertuigverplichtingen

  U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een (kampeer-/bedrijfs)auto tijdelijk stopzetten. Dat kan door het voertuig te schorsen, zoals dat heet.

  Boetes na controle van gegevens

  Wij controleren het verzekeringsregister en het keuringsregister dagelijks. Zo kunnen we direct zien of een voertuig is verzekerd en APK-goedgekeurd. Elk voertuig wordt minstens 1 keer per jaar in beide registers gecontroleerd (100 procent controle). Wij voeren deze opsporingstaak uit in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
   
  Heeft u uw auto niet verzekerd, dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete. Ook als uw auto niet APK-goedgekeurd is, dan krijgt u van het CJIB een boete. De Belastingdienst controleert via het kentekenregister of u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting moet betalen. Heeft u dat niet of niet op tijd gedaan, dan ontvangt u van de Belastingdienst een boete.

  Boetebedrag

  De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.

 • Heeft u 5 werkdagen na de overschrijving nog geen kentekenbewijs ontvangen? Dit kunt u (binnen 3 maanden) via een formulier bij ons melden. Wij sturen de documenten dan alsnog naar u toe. Alleen de geregistreerde eigenaar/houder kan het formulier invullen.

Handige links

Heeft deze informatie u geholpen?

niet goed erg goed