Tips bij aankoop van een auto

Een auto kopen doet u niet elke dag. Daarom geven wij wat tips die u mogelijk kunt gebruiken.

Handige links

 • (Link)

  Doe een kentekencheck

  Als u een voertuig wilt kopen, is het slim om er meer over te weten te komen. Dat kan met de RDW-kentekencheck. Hiermee kunt u een deel van de voertuiggegevens opvragen van alle Nederlandse voertuigen die bij ons geregistreerd staan. Dit kan u meer zekerheid geven bij het kopen van een tweedehands voertuig. 

  De RDW-kentekencheck geeft inzicht in de historische gegevens van een voertuig. Ook kunt u ermee checken of een voertuig wel overgeschreven kan worden. Staat bij 'Tenaamstelling mogelijk? 'een 'nee'? Dan kunt u dit voertuig niet op uw naam zetten. Dat is het geval als het voertuig als gestolen of geëxporteerd geregistreerd staat. Ook kan het gaan om een voertuig waarop beslag is gelegd of dat van een lease- of financieringsmaatschappij is.  

  Zo werkt het

  Om voertuiggegevens bij ons op te vragen, heeft u alleen het kenteken nodig van het voertuig waarover u informatie wilt opvragen.

 • (Link)

  Check de kilometerstand

  Bent u op zoek naar een tweedehands (bedrijfs)auto? Of staat u al op het punt er een te kopen? Dan is het belangrijk om de kilometerstand van de auto(‘s) die u op het oog heeft, goed te controleren. Want als de teller van een tweedehands auto is teruggedraaid, dan kan dat vervelende gevolgen voor u als koper hebben. Een auto met een teruggedraaide teller is namelijk duurder in aanschaf én in onderhoud. Dat komt omdat de auto dan meer kilometers heeft gereden dan u op basis van de kilometerstand denkt. Het terugdraaien van de kilometerteller van een auto, wordt tellerfraude genoemd. Dit komt helaas - ondanks het verbod hierop sinds 2014- nog altijd voor.

  Op websites waarop tweedehands auto’s te koop worden aangeboden, kunt u dit  beeldmerk tegenkomen. 

  Dit beeldmerk geeft aan dat de auto een logische kilometerstand had op het moment dat voor het laatst een stand is geregistreerd. Dat betekent dat iedere geregistreerde kilometerstand hoger is dan de vorige. De datum van laatste registratie staat ook vermeld op de verkoopsite. Dit geeft u meer zekerheid bij de aankoop.

  Inzicht in tellerstanden

  Wilt u meer inzicht in de tellerstanden van het voertuig dat u op het oog heeft, vraag de verkoper dan om een RDW-Voertuigrapport. 
  Koopt u een voertuig uit het buitenland? Probeer dan met betrouwbare documenten te achterhalen of de tellerstand logisch is. In België moet de verkoper een Car-Pass leveren met onder meer gegevens over de kilometerstand. 

  Onterecht gebruik beeldmerk

  Vermoedt u onterecht gebruik van het beeldmerk tellerstanden? Geef dat dan aan ons door via het formulier onterecht gebruik beeldmerk. Wij beoordelen uw melding vervolgens.  

 • (Link)

  Voorkom aankoop van gestolen, gekloond of omgekat voertuig

  Als u een tweedehands voertuig koopt, dan wilt u natuurlijk dat het een ‘eerlijk’ voertuig is. Helaas worden er regelmatig ‘oneerlijke voertuigen’ aangeboden. Voertuigen die bijvoorbeeld zijn gestolen of gekloond. Als u zo’n voertuig koopt en de politie ontdekt dit, moet u het voertuig bijna altijd teruggeven aan de wettelijke eigenaar. Om problemen te voorkomen, volgt hier een aantal tips.

  Check of het voertuig als gestolen staat geregistreerd

  Van diefstal van een voertuig wordt vaak aangifte gedaan. U kunt controleren of het voertuig als gestolen staat geregistreerd. Ga hiervoor naar ' deze link opent in een nieuw venster de RDW-kentekencheck'. U kunt dan het kenteken invoeren. Als er ‘ja’ achter gestolen staat, koop het voertuig dan niet, maar informeer de politie hierover.

  Let op omgekatte of gekloonde voertuigen 

  Bij omkatten wordt de identiteit van een niet meer te herstellen schadeauto gebruikt. Het gestolen voertuig krijgt dan het voertuigidentificatienummer en soms nog andere identiteitskenmerken van dat schadevoertuig.
  Bij gekloonde voertuigen kopiëren de oplichters de kenmerken van een nog rondrijdend voertuig. Het kentekenbewijs en de kentekenplaten zijn dan vals of vervalst. In dat geval heeft het geen zin om via de RDW-kentekencheck het kenteken te controleren. Het kenteken verwijst dan naar het correcte voertuig met de juiste identiteit. 

  Heeft u een gekloond voertuig gekocht, dan komt u daar vaak pas achter als de eigenaar van het echte voertuig bijvoorbeeld een verkeersboete krijgt. Via de politie en de RDW wordt dan contact gezocht met beide eigenaren. Dan volgt een onderzoek van het vermoedelijk gekloonde voertuig.  

  Aankoop bij een door de RDW-erkend voertuigbedrijf

  Als u een voertuig koopt bij een door de RDW-erkend voertuigbedrijf/garage, dan loopt u minder kans dat u een gestolen, gekloond of omgekat voertuig koopt. Als dit later wel zo blijkt te zijn, dan heeft u meer kans op kopersbescherming en -rechten.

  Aankoop bij een particulier

  Als u een voertuig koopt bij een particulier, gebruik dan deze tips. Zo is de kans kleiner dat u een gestolen, gekloond of omgekat voertuig koopt. 

  • Maak een afspraak bij de verkoper thuis.
  • Vraag de verkoper om zijn rijbewijs of paspoort en noteer de nummers.
  • Laat de eigenaar de bediening van de auto uitleggen. Hij zou er goed bekend mee moeten zijn.
  • Vraag de verkoper mee te gaan naar het kentekenloket waar u het kenteken op uw naam gaat overschrijven.
  • Betaal niet contant, maar per bank.
  • Kijk het kenteken na via deze link opent in een nieuw venster de RDW-kentekencheck, print deze gegevens uit en vergelijk deze met het voertuig en het kentekenbewijs.
  • Kijk na of alle sleutels origineel zijn en op alle deursloten en het contactslot werken.
  • Kijk na of u braakschade ziet.
  • Kijk het onderhoudsboekje en eventuele onderhoudshistorie na.
  • Kijk of de kilometerstand logisch is. Ga hiervoor naar 'Check of de tellerstand logisch is'
  • Kijk na of er een kenteken in de ruiten staat gegraveerd en of dit hetzelfde is als van het voertuig.
  • Kijk na of het volledige papieren kentekenbewijs of de kentekencard aanwezig is. Het papieren kentekenbewijs bestaat uit drie delen. Ga voor meer informatie naar 'Verschillende soorten en combinaties van kentekendelen'.
  • Zit er bij een voertuig een kentekencard, dan hoort er ook een tenaamstellingscode bij. Dit is een code die u nodig heeft bij bijvoorbeeld verkoop van uw voertuig. De code bestaat totaal uit 9 cijfers.
  • De verkoper moet zelf voor het juiste kentekenbewijs en kentekenplaten zorgen.
  • Kijk na of het APK-rapport aanwezig is (als het voertuig APK-plichtig is).
  • Kijk na of de juiste kentekenplaten op het voertuig zitten.  

  Als u bij de aankoop denkt: “Dit is te mooi om waar te zijn”, wees dan extra op uw hoede. Laat u nooit onder druk zetten om snel te kopen, betaal niet vooraf en zeker niet contant.  

 • (Link)

  Koop een zuinig en milieuvriendelijk voertuig

  Bij het kopen van een nieuw voertuig, vindt u het mogelijk van belang of dit voertuig zuinig en milieuvriendelijk is. Om hierin een goede keuze te maken, is het belangrijk om verschillende voertuigen te vergelijken. Dat kan op diverse manieren.

  Brandstofverbruik

  Het werkelijke brandstofverbruik (en daarmee ook de emissies) kan sterk afwijken van de waarden bij de technische informatie in de typegoedkeuring van het voertuig. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het verschil tussen het werkelijke brandstofverbruik en dat in de typegoedkeuring. Bijvoorbeeld de rijstijl van de bestuurder, de invloed van slijtage en mogelijke aanpassingen in het voertuig.

  Energielabel

  Op (nieuwe) personenauto’s wordt hiervoor een etiket geplaatst, met daarop een indeling. Dit etiket is het energielabel.

  Brandstofverbruik vergelijken

  Een andere manier om voertuigen en het verbruik te vergelijken, is door Document het brandstofverbruiksboekje (pdf, 24mb) te lezen. Hierin vindt u alle informatie over het energielabel bij elkaar. Zo kunt u merken, modellen en uitvoeringen vergelijken. Deze informatie wordt jaarlijks aangepast aan de nieuwe normen en gepubliceerd.