Voertuig als taxi registreren

Wilt u een voertuig gebruiken voor taxivervoer? Wij controleren of uw voertuig geschikt is voor taxivervoer en registreren het voertuig als taxi. Lees wat u nodig heeft en welke verplichtingen u heeft.
  • Voorwaarden taxiregistratie

    • U heeft een inschrijving bij de Kamer van Koophandel als taxibedrijf.
    • U heeft een vergunning voor taxivervoer van het Kiwa Register.
    • Het voertuig dat u gebruikt staat:
    • op uw eigen naam, als u ZZP’er bent óf
    • op naam van een rechtspersoon, bijvoorbeeld uw NV of BV, óf
    • u gebruikt een voertuig van een andere eigenaar, bijvoorbeeld een leasebedrijf. In dat geval tekent u een gezamenlijke verklaring, die vindt u bij ‘Taxiregistratie regelen’.
    • Uw voertuig is een personenauto met een Europese typegoedkeuring, goedgekeurd als taxi. Deze taxi-goedkeuring is via de importeur geregeld. Uw voertuig hoeft dan niet mee bij de registratie. Weet u niet of uw voertuig al een taxi-goedkeuring heeft? Bel ons om dat te checken.

    Ook voertuig laten keuren

    Is uw voertuig nog niet goedgekeurd om als taxi te gebruiken? Dan willen wij uw voertuig zien en keuren. Dat heet een ‘taxikeuring’. Een taxikeuring is nodig als u de volgende voertuigen als taxi wilt registreren:

    • Personenauto zonder taxi-goedkeuring, of een
    • Speciaaltaxi, omgebouwd met ‘conformiteitsverklaring


    Zie ‘Ook taxikeuring regelen: voertuig mee’

    Speciaaltaxi

    Heeft u een speciaaltaxi die is omgebouwd zonder ‘conformiteitsverklaring’? Wij kunnen uw voertuig dan niet goedkeuren op een RDW-keuringsstation. Lees ‘Aangepaste of afgebouwde auto laten goedkeuren.

  • Zo werkt het als uw voertuig een taxi-goedkeuring heeft:

    1. Ga naar een keuringsstation van ons. Een afspraak maken is niet nodig. Uw voertuig meenemen hoeft ook niet.
    2. Neem de volgende documenten mee:
      • Uittreksel Kamer van Koophandel waaruit blijkt dat uw onderneming als taxibedrijf is ingeschreven. Gewaarmerkt en niet ouder dan 1 jaar.
      • Uw vergunning voor taxivervoer van Kiwa Register Nederland. Dit mag een kopie zijn.
      • Kentekenbewijs van uw voertuig.
      • Gebruikt u een voertuig dat op naam staat van iemand anders, bijvoorbeeld een leasebedrijf? Teken dan met de eigenaar van het voertuig de verklaring gezamenlijk taxigebruik (pdf, 111kb) en neem deze mee.
    3. Aan de hand van uw kentekengegevens controleren wij of uw voertuig een taxi-goedkeuring heeft.
    4. Heeft het voertuig een taxi-goedkeuring? En zijn uw documenten in orde? Dan betaalt u de kosten voor de registratie. Wij geven het voertuig een taxiregistratie in het kentekenregister. U ontvangt een betalingsbewijs.
    5. Binnen 5 dagen ontvangt u per post de ‘Toestemmingsbrief taxikentekenplaten’. Deze heeft u nodig om blauwe kentekenplaten te laten maken. 
    6. U krijgt geen nieuw kentekenbewijs. Uw kentekenbewijs blijft geldig. Het voertuig is nu geregistreerd als taxi en daar hoort de verplichting bij om het voertuig jaarlijks APK te laten keuren.
    7. Lever uw gele kentekenplaten in en laat blauwe kentekenplaten maken. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer. 
  • Heeft uw voertuig wél een Europese typegoedkeuring, maar geen taxi-goedkeuring via de importeur? Of is uw taxi omgebouwd door een ombouwbedrijf tot speciaaltaxi mét conformiteitsverklaring? Dan kunnen wij het voertuig keuren voor taxivervoer op 1 van onze keuringsstations.

    Heeft uw voertuig geen Europese typegoedkeuring of zijn er wijzigingen aan de constructie, zoals rolstoelplaatsen, aantal zitplaatsen of gordels? Volg dan de stappen bij Aangepaste of afgebouwde auto laten goedkeuren

    Hoe het werkt

    1. U maakt een afspraak bij een RDW-keuringsstation via de knop ‘keuringsafspraak maken’.
    2. Op de dag van uw afspraak gaat u met het voertuig naar het keuringsstation. Neem de volgende documenten mee:
      • Uittreksel Kamer van Koophandel waaruit blijkt dat uw onderneming als taxibedrijf is ingeschreven. Gewaarmerkt en niet ouder dan 1 jaar.
      • Uw vergunning voor taxivervoer van Kiwa Register Nederland. Dit mag een kopie zijn.
      • Kentekenbewijs van uw voertuig.
      • Gebruikt u een voertuig dat op naam staat van iemand anders, bijvoorbeeld een leasebedrijf? Teken dan met de eigenaar van het voertuig de verklaring gezamenlijk taxigebruik (pdf, 111kb) en neem deze mee.
      • Conformiteitsverklaring (bij speciaaltaxi)
    3. U betaalt voor de keuring. De technisch medewerker controleert of het voertuig aan de eisen voldoet. Hij kijkt naar de indeling van stoelen, deuren en de hoogte van de drempel. Bij een speciaaltaxi kijken we ook of de inrichting is zoals in de conformiteitsverklaring staat.
    4. Keuren wij uw voertuig goed voor taxivervoer? Dan registreren wij het voertuig als taxi. Gaat het om een speciaaltaxi? Dan krijgt u na deze keuring ook een goedkeuringsdocument van ons mee. Bij elke APK-keuring moet u dit document laten zien.
    5. U ontvangt binnen 5 dagen per post de ‘Toestemmingsbrief taxikentekenplaten’, Deze heeft u nodig om blauwe kentekenplaten te laten maken.
    6. U krijgt geen nieuw kentekenbewijs. Uw kentekenbewijs blijft geldig.
    7. Het voertuig is nu geregistreerd als taxi en daar hoort de verplichting bij om het voertuig jaarlijks APK te laten keuren.
    8. Lever uw gele kentekenplaten in en laat blauwe kentekenplaten maken. Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een erkende kentekenplaatfabrikant met de RDW-locatiewijzer. 
  • U kunt de registratie ‘taxi’ verwijderen uit het kentekenregister. Bijvoorbeeld omdat u het voertuig niet (meer) als taxi gebruikt, of omdat u het voertuig wilt verkopen zonder de taxiregistratie. U mag een voertuig ook met de taxiregistratie verkopen. Bijvoorbeeld aan een andere taxi-ondernemer.  

    Alleen als u de eigenaar bent van het voertuig kunt u de taxiregistratie stoppen. 

    1. Via de knop ‘taxiregistratie stoppen' vult u uw aanvraag volledig in.
    2. Wij nemen uw aanvraag in behandeling. Als alles akkoord is, wijzigen wij de gegevens in het kentekenregister. Dit is gratis.
    3. Binnen 5 werkdagen ontvangt u een bevestiging van de wijziging.
    4. U krijgt geen nieuw kentekenbewijs en nieuwe tenaamstellingscode. Het bestaande kentekenbewijs en de code blijven geldig.
    5. Heeft u nog een papieren kentekenbewijs? Dan ontvangt u een kentekencard en tenaamstellingscode. U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. In dat geval ontvangt de leasemaatschappij de tenaamstellingscode. Zodra u het nieuwe kentekenbewijs heeft ontvangen, vernietigt u het oude.
    6. Lever uw blauwe kentekenplaten in en laat gele kentekenplaten maken bij een erkende kentekenplaatfabrikant. U vindt deze met de RDW-locatiewijzer.   

    Let op: Gaat u het voertuig weer als taxi gebruiken? Dan moet u het opnieuw registreren als taxi. Gebruikt u uw taxi tijdelijk niet meer? Dan kunt u het misschien beter laten schorsen. 

  • Bent u de toestemmingsbrief kentekenplaat kwijt? Als uw voertuig eerder is goedgekeurd en geregistreerd als taxi kunt u als eigenaar van het voertuig een nieuwe 'toestemmingsbrief kentekenplaten' aanvragen. Bijvoorbeeld omdat u nieuwe taxikentekenplaten wil laten maken.

    1. Klik op 'Toestemmingsbrief taxikentekenplaten aanvragen'. U geeft de volgende gegevens door:
      • (Bedrijfs)naam en e-mailadres
      • Kenteken en meldcode
      • P-nummer van uw Kiwa vergunning voor taxivervoer
    2. Wij controleren of uw voertuig al een taxiregistratie heeft. Als dat zo is en ook uw documenten in orde zijn, sturen wij binnen 5 werkdagen een nieuwe toestemmingsbrief kentekenplaten. Dit is gratis.
  • Omschrijving Kosten
    Administratieve vermelding taxi €19,00
    Eerste keuring (speciaal)taxi €57,50
    Verwijderen taxiregistratie is gratis. U betaalt wel voor het omwisselen van kentekenplaten bij de kentekenplaatfabrikant. 
    • Een voertuig met een taxiregistratie moet u elk jaar APK laten keuren.
    • Tijdens het gebruik en bij de APK-keuring van speciaaltaxi’s moet de omschrijvingskaart (goedkeuringsdocument) aanwezig zijn. Deze heeft u ontvangen na de taxigoedkeuring.
    • Verdere verplichtingen voor uw voertuig zoals een boordcomputer controleert de Inspectie voor Leefomgeving en Transport.

Handige link

Heeft deze informatie u geholpen?