• (Link)

  Voordat u verder gaat

  Voorwaarden voor overschrijven

  • U bent minimaal 18 jaar oud (16 jaar als u een brommer wilt overschrijven).
  • U woont in Nederland en bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
  • U moet het kenteken zelf op uw naam laten overschrijven.
  • Het kentekenbewijs is compleet. 
   Check dit van te voren bij de verkoper van het voertuig. Als hij namelijk (een deel van) het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt is, dan moet hij eerst een nieuw kentekenbewijs of een nieuwe tenaamstellingscode bij ons aanvragen. Eerder kan hij het voertuig niet aan u verkopen. Bij een voertuig met een papieren kentekenbewijs mag het Voertuigbewijs deel I ontbreken. 

  Voertuig op naam van rechtspersoon zetten

  Als u het voertuig op naam van een rechtspersoon wilt zetten, kunt u eventueel iemand machtigen dit voor u te doen. Dit gaat via een eenmalige machtiging. 

  Kentekenbewijs en tenaamstellingscode controleren

  Check gratis of het kentekenbewijs op creditcardformaat van de verkoper inderdaad het laatst afgegeven kentekenbewijs bij het voertuig is, via de knop Documentnummer controleren. 

  Check gratis of het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode bij elkaar horen, via de knop Documentnummer-tenaamstellingscode controleren. 

 • (Link)

  Zo werkt overschrijven via een loket of voertuigbedrijf

  Koopt u een voertuig bij een door de RDW erkend voertuigbedrijf? Dan kan dat bedrijf de overschrijving meestal direct voor u regelen. U hoeft dan alleen een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. 

  Koopt u van een particulier of rechtspersoon? Dan regelt u de overschrijving zo: 

  1. U gaat naar een kentekenloket, RDW-balie of -keuringsstation. Mogelijk kunt u het voertuig ook online overschrijven. Kijk hiervoor bij Zo werkt online overschrijven. 
   Bij sommige kentekenloketten kunt u ook op zondag en 's avonds overschrijven. Vind hier deze link opent in een nieuw venstereen kentekenloketvan Post NL of een deze link opent in een nieuw vensterkentekenloket van Kentekenloket BV bij u in de buurt met de bijbehorende openingstijden. 
  2. U vraagt de verkoper van het voertuig:
   - het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs of
   - het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en de tenaamstellingscode
  3. Neem deze documenten mee, samen met een geldig legitimatiebewijs. Een rijbewijs is niet verplicht.
  4. U krijgt 2 documenten van de medewerker :
   - een tenaamstellingsverslag met daarop de 1e 4 cijfers van de tenaamstellingscode.
   - een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op naam van de verkoper staat. U geeft dit aan de verkoper. 
  5. Nu bent u de eigenaar van het voertuig en moet u voldoen aan de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een voertuig. Welke dat zijn leest u bij Voertuigverplichtingen. 
  6. Wij sturen u de volgende werkdag uw nieuwe kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode. Is het kenteken vóór 16.00 uur overgeschreven dan doen we dat nog dezelfde dag. 
   U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. In dat geval krijgt de lease- of financieringsmaatschappij de tenaamstellingscode. De leasemaatschappij stuurt het kentekenbewijs naar u door.

 • (Link)

  Zo werkt online overschrijven

  Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk een voertuig online over te schrijven. U hoeft dan niet meer naar een balie of loket.

  Voorwaarden

  • U heeft de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig dat u wilt overschrijven. Met een ‘papieren’ kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk.  
  • U heeft een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip. Alle paspoorten en identiteitskaarten bevatten een chip. Rijbewijzen uitgegeven na 14 november 2014 bevatten een chip.
  • Uw mobiele telefoon (van uzelf of van iemand anders) moet een Android smartphone zijn, versie 6.0 of hoger, óf een iPhone model 7 of hoger en iOS versie 13. Deze telefoons beschikken over een zogenoemde NFC chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren.

  Zo werkt online overschrijven

  1. Controleer of online overschrijven voor u mogelijk is. Onder het kopje 'voorwaarden' leest u wat u nodig heeft om uw voertuig online over te schrijven. Voldoet u niet aan alle voorwaarden? Dan is online overschrijven niet mogelijk. Ga dan naar een loket.
  2. Voor het online overschrijven van een voertuig moet u een eenmalige identiteitscheck doen van uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met de app van Digid . Dit doet u met een mobiele telefoon. Heeft u nog geen deze link opent in een nieuw vensterDigiD-app op uw telefoon? Download deze dan eerst. Daarna kunt u de identiteitscheck doen, lees verder voor meer informatie over deze link opent in een nieuw vensterde identiteitscheck van DigiD. Gebruikt u de mobiele telefoon van iemand anders? Dan is het van belang dat u de app gebruikt met uw Digid-gegevens!
  3. Nadat u de eenmalige identiteitscheck op uw mobiele telefoon heeft gedaan, kunt u het voertuig overschrijven. U doet dat via de knop 'Voertuig overschrijven'. U betaalt met IDEAL.
  4. U ontvangt een aantal e-mails van ons na afronding van de online overschrijving. Pas als u de tweede e-mail heeft ontvangen, is het voertuig echt overgeschreven. Dan bent u verantwoordelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een voertuig. Deze vindt u bij Voertuigverplichtingen.
  5. In de derde e-mail vindt u een link naar het vrijwaringsbewijs (dat u aan de verkoper geeft) en het tenaamstellingsverslag (voor uzelf) met daarop het 1e deel van de tenaamstellingscode . De link in de mail is 30 dagen beschikbaar.   
  6. Via de post ontvangt u het kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode. 
   U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. In dat geval krijgt de lease- of financieringsmaatschappij de tenaamstellingscode. De leasemaatschappij stuurt het kentekenbewijs naar u door.

 • (Link)

  En nu verder

  Overschrijving direct checken

  Na de overschrijving kunt u direct bekijken of het voertuig op uw naam staat. Dit kan via ‘Mijn RDW ’(Inloggen particulier) Hiervoor heeft u een DigiD-app nodig of DigiD met Sms-controle.

  Voertuigverplichtingen

  Als het voertuig op uw naam staat, bent u verantwoordelijk voor de voertuigverplichtingen. Die vindt u bij Voertuigverplichtingen.

  De weg op zonder kentekencard

  Heeft u het voertuig op naam gezet, maar het kentekenbewijs nog niet in huis? Dan mag u nu al wel de Nederlandse weg op. De Nederlandse politie kan direct in het kentekenregister kijken voor uw gegevens. U moet 14 dagen na de overschrijving van het voertuig uw kentekenbewijs kunnen tonen. Let op: Zonder kentekenbewijs mag u niet met uw voertuig in het buitenland de weg.

 • (Link)

  Voertuigverplichtingen

  Als u een auto, bedrijfsauto of kampeerauto op uw naam heeft staan, dan hoort daar een aantal verplichtingen bij waaraan u moet voldoen.

  1. Verzekering
  2. APK
  3. Motorrijtuigenbelasting
  4. Juiste kentekenplaten

  Verzekering

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet vanaf het moment dat deze op uw naam staat WA verzekerd zijn (volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)).
  De WA-verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. Dit moet wel een verzekeringsmaatschappij zijn die in het verzekeringsregister van de RDW kan registreren. Dit betekent meestal dat het een Nederlandse maatschappij moet zijn.

  APK

  Een auto, bedrijfsauto of kampeerauto moet APK goedgekeurd (Algemene Periodieke Keuring) zijn.

  Motorrijtuigenbelasting

  U moet motorrijtuigenbelasting betalen. Als u een kentekenbewijs op uw naam laat zetten, doet u daarmee tegelijk aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst stuurt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting.
  Ga voor deze link opent in een nieuw venstermeer informatie over de motorrijtuigenbelasting naar de site van de Belastingdienst.

  Heeft u een oldtimer? Dan komt u misschien in aanmerking voor de oldtimerregeling. Dit is een regeling van de Belastingdienst waarbij u geen wegenbelasting betaalt voor het voertuig. Wel moet u blijven voldoen aan de verzekeringsplicht en de APK-plicht. 
  Ga voor deze link opent in een nieuw venstermeer informatie over de oldtimerregeling naar de site van de Belastingdienst.

  Kentekenplaten

  U moet de juiste kentekenplaten op uw auto hebben.

  Stopzetten voertuigverplichtingen

  U kunt de verplichtingen die horen bij het in bezit hebben van een  (kampeer-/bedrijfs)auto tijdelijk stopzetten door het voertuig te schorsen, zoals dat heet.

  Boetes na controle van gegevens

  De RDW controleert het verzekeringsregister en het keuringsregister. Zo kunnen wij direct zien of een voertuig is verzekerd en APK-goedgekeurd.
  Heeft u uw auto niet verzekerd, dan ontvangt u van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) in Leeuwarden een boete.
  Ook als uw auto niet APK-goedgekeurd is, dan krijgt u van het CJIB een boete.
  De Belastingdienst controleert via het kentekenregister of u voor uw voertuig motorrijtuigenbelasting moet betalen. Heeft u dat niet of niet op tijd gedaan, dan ontvangt u van de Belastingdienst een boete. De hoogte van het bedrag van de boetes kunt u vinden in deze link opent in een nieuw vensterde Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).

 • (Link)

  Goed om te weten

  Schrijf de cijfers op

  Tip: De tenaamstellingscode wordt vaak afgedrukt op een soort kassabon. Kassabonnen worden vaak weg gegooid, daarom is het handig de cijfers van de tenaamstellingscode ergens ander goed te bewaren. U kunt de eerste 4 cijfers overschrijven op de brief die u van ons krijgt met het tweede gedeelte van de code. U hoeft de bon dan niet te bewaren.

 • (Link)

  Kosten

  Omschrijving Kosten
  Tenaamstellen via RDW €10,40

  De kosten voor overschrijving zijn overal gelijk. 

 • (Link)

  Met spoed kentekenbewijs aanvagen

  Kunt u niet wachten tot wij het kentekenbewijs na de overschrijving naar u toe sturen? Bijvoorbeeld omdat u op het punt staat om naar het buitenland op vakantie te gaan? Doe dan een spoedaanvraag voor een kentekenbewijs.

  Voordat u verder gaat 

  • Een spoedaanvraag kan alleen bij koop van een voertuig, niet als u het kentekenbewijs kwijt bent.
  • Voor een spoedaanvraag moet u extra betalen.


  Zo werkt het 

  1. Ga naar een RDW-keuringsstation of naar de RDW in Zoetermeer of Veendam. 
  2. U legitimeert zich met een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart.
  3. U kiest of u het kentekenbewijs zelf ophaalt bij de RDW in Veendam, of thuis laat bezorgen per koerier.
  4. U betaalt extra kosten voor de spoedaanvraag. Deze betaalt u bij het indienen van de aanvraag. Dit kan contant of met pin.

  Kosten 

  Omschrijving Kosten
  Spoedverzending kentekencard €204,00
  Spoedtarief bij afhalen kentekencard in Veendam €51,00

  Dezelfde of volgende werkdag klaar

  Als u de aanvraag voor 11.45 uur doet, kunt u het kentekenbewijs dezelfde werkdag ophalen bij de RDW in Veendam. Of u laat het kentekenbewijs dezelfde werkdag thuisbezorgen.

  Als u de aanvraag na 11.45 uur doet, kunt u het kentekenbewijs de volgende werkdag ophalen bij de RDW in Veendam. Of u laat het kentekenbewijs de volgende werkdag thuisbezorgen.