Schorsing auto opheffen

De schorsing van het kenteken van uw auto vervalt automatisch na de door u gekozen schorsingsperiode. Wilt u eerder met uw auto de openbare weg op? Dan moet u de schorsing stopzetten. Dit is gratis en gaat direct in. U kunt dit online of bij een loket regelen.
Weet u al hoe het stoppen van een schorsing werkt? Regel het direct via deze knoppen. Zo niet; op deze pagina leggen we het uit. Schorsing stopzetten met DigiD Schorsing stopzetten met eHerkenning Schorsing stopzetten met RDW-certificaat
  • Zet u de schorsing stop binnen 1 maand na het begin van de schorsing? Dan moet u (voor belastingplichtige voertuigen) alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de schorsingsperiode. De Belastingdienst stuurt u dan een naheffingsaanslag.
  • Als u uw schorsing eerder dan het einde van de schorsingsperiode opheft, krijgt u geen geld terug.
  • Na de opheffing van de schorsing moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen (verzekering, eventuele motorrijtuigenbelasting en eventuele APK-plicht). Voor de motorrijtuigenbelasting krijgt u automatisch bericht van de Belastingdienst. Voldoet u niet aan deze verplichtingen, dan krijgt u een boete. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.
  • Is de eigenaar van een geschorst voertuig overleden? Dan kunt u de schorsing niet eerder stopzetten. Deze stopt automatisch na afloop van de gekozen schorsingsperiode. Meer informatie bij het onderwerp Bij overlijden. De schorsing eindigt wel als iemand anders het voertuig overneemt en op naam laat zetten.
  • Zodra het voertuig is overgeschreven (naar een ander bedrijf of op naam van een particulier) stopt de schorsing automatisch.
 • U kunt een schorsing online stopzetten met uw DigiD, eHerkenning of een RDW-certificaat. 

  Zo heft u de schorsing gratis online op:

  1. U logt via de knop Schorsing stopzetten in met uw DigiD, eHerkenning of uw RDW-certificaat. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. 
  2. U geeft aan welke schorsing u wilt beëindigen.
  3. U ontvangt 2 e-mails van ons. Pas bij ontvangst van de tweede e-mail is de schorsing direct opgeheven. In die mail zit een bevestiging en een einddatum van de schorsing.
  4. Op het moment dat de schorsing is opgeheven, mag u weer met het voertuig op de openbare weg rijden. Het voertuig moet dan wel WA-verzekerd zijn. Voor voertuigen die een APK-plicht hebben en waarvoor motorrijtuigenbelasting betaald moet worden, gaan deze verplichtingen direct weer in. Het voertuig moet dus na het opheffen van de schorsing een geldige APK hebben.
  5. Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard)? Deze blijft geldig na afloop van de schorsing. U ontvangt geen nieuw kentekenbewijs.
   Heeft u een papieren kentekenbewijs waarop de schorsing is vermeld? ((Deze melding staat erop als u heeft geschorst of de schorsing heeft verlengd vóór 1-1-2014). Dan ontvangt u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat en een tenaamstellingscode. Wij versturen de tenaamstellingscode een werkdag later dan de kentekencard.
   Heeft u een papieren kentekenbewijs heeft zonder vermelding van de schorsing daarop? Dan blijft dit kentekenbewijs geldig. 
  1. U gaat naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of bij een RDW-balie. 
  2. U neemt de volgende documenten mee:
   - een geldig legitimatiebewijs. Lees hier welke legitimatiemiddelen mogelijk zijn
   - de kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode of het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs (bij een papieren kentekenbewijs).
  3. De medewerker zet de schorsing direct gratis stop.
  4. U ontvangt van de medewerker een bewijs op papier met de einddatum van de schorsing.
  5. Heeft u een kentekencard? Dan staan op uw schorsingsbewijs ook de eerste 4 cijfers van uw nieuwe tenaamstellingscode. U ontvangt van ons binnen 5 werkdagen een brief met het tweede deel van de tenaamstellingscode (5 cijfers). Uw kentekencard blijft geldig.
   Heeft u een papieren kentekenbewijs waarop een melding staat van schorsing? (Deze melding staat erop als u heeft geschorst of de schorsing heeft verlengd vóór 1-1-2014). Dan staan op uw schorsingsbewijs ook de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. U ontvangt daarna binnen 5 werkdagen van ons een brief met daarop een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en het tweede deel van de tenaamstellingscode (5 cijfers).
   Heeft u een papieren kentekenbewijs zonder de melding van een schorsing erop? Dan blijft dit kentekenbewijs geldig.  
  6. Op het moment dat de schorsing is opgeheven, mag u weer met het voertuig op de openbare weg rijden. Het voertuig moet dan wel verzekerd zijn. Voor voertuigen die een APK-plicht hebben en waarvoor motorrijtuigenbelasting betaald moet worden, gaan deze verplichtingen direct weer in. Het voertuig moet dus na het opheffen van de schorsing een geldige APK hebben.
  • Verkoopt u het voertuig waarvan het kenteken is geschorst, dan hoeft u niets te doen. Zodra de koper het voertuig op zijn naam heeft laten overschrijven, vervalt de schorsing.
  • Heeft u meerdere voertuigen van 15 jaar of ouder via de verzamelaarsregeling bij ons geschorst? Dan kan het zijn dat u door het opheffen van deze schorsing geen 5 betaalde schorsingen meer heeft. Voor een eerstvolgende schorsing of verlenging van een schorsing moet u mogelijk betalen. U krijgt immers alleen een schorsing gratis als u 5 betaalde schorsingen voor voertuigen van 15 jaar en ouder per jaar heeft.
  • Wij sturen het kentekenbewijs en een brief met de code altijd naar het bij de gemeente geregistreerde adres van de geregistreerde eigenaar/houder van het voertuig of naar een Nederlands correspondentieadres. We sturen het niet naar het buitenland.
  • Krijgt u een kentekencard na afloop van de schorsing en heeft u deze nog niet in huis? Dan mag u al wel de Nederlandse weg op. De Nederlandse politie kan direct in het kentekenregister kijken voor uw gegevens. U moet 14 dagen na het stopzetten van de schorsing de kentekencard kunnen tonen. U mag niet zonder kentekenbewijs met uw voertuig de weg op in het buitenland.
  • U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. Wij sturen de tenaamstellingscode dan altijd naar de lease- of financieringsmaatschappij.
 • Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg rijden of staan. Hierop zijn 3 uitzonderingen:

  1. U mag met een geschorst voertuig rijden naar een garage of RDW-keuringsstation voor een APK-keuring. Uw voertuig moet namelijk weer APK gekeurd zijn als de schorsing afloopt. Wij adviseren dat u de afspraakbevestiging met daarop het tijdstip van de keuring meeneemt. Deze kunt u dan laten zien als de politie daar om vraagt. Daarnaast moet het voertuig WA verzekerd zijn. U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van het adres waar het voertuig staat naar het adres waar u de APK-keuring laat doen. Neem daarbij de kortste route. Vraag de garage altijd om een APK-rapport (goed- of afkeurrapport). Als u zonder geldige APK op de openbare weg rijdt, kunt u een boete krijgen. Ook als de politie u niet stopt onderweg. Bezwaar is dan alleen mogelijk met een APK-rapport van dezelfde datum. U hoeft op de dag van de keuring geen motorrijtuigenbelasting te betalen en u hoeft de APK-keuring vooraf niet te melden. Meer informatie op de website van de Belastingdienst.
  2. U mag met een geschorst voertuig de kortste route rijden naar een garage of RDW-keuringsstation voor een wijziging aan het voertuig of voor het op naam zetten van een voertuig die geen aansprakelijkheid meer heeft.
  3. U mag met uw geschorste voertuig van 15 jaar of ouder naar een evenement rijden. Hiervoor moet u zich wel bij de Belastingdienst  aanmelden voor de evenementenregeling.
 • Kunt u de schorsing niet zelf stopzetten? Dan kan iemand anders dit ook voor u doen.

  Wat u eerst moet weten

  • De persoon die de schorsing voor u stopzet, moet minimaal 18 jaar zijn (16 jaar voor een bromfiets).
  • Online kan iemand anders de opheffing alleen voor u regelen als u een kentekencard heeft. Met een papieren kentekenbewijs kan dit alleen bij een loket.

  Bij loket schorsing voor iemand anders stopzetten

  De persoon die voor u de stopzetting regelt, moet de volgende documenten van u meekrijgen:

  • bij een kentekencard: deze kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode.
  • bij een papieren kentekenbewijs: het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs.

  Zelf moet hij zijn eigen legitimatiebewijs meenemen. (Die van u hoeft niet)

  Nadat de opheffing geregeld is, moet hij de documenten die de loketmedewerker geeft aan u overhandigen.

  Online schorsing voor iemand anders stopzetten

  De persoon die voor u de opheffing regelt, heeft het volgende van u nodig:

  • het documentnummer van uw kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode. Het documentnummer vindt u op de voorkant van de kentekencard.
  1. Hij/zij logt via de knop Schorsing opheffen in met zijn eigen DigiD.
  2. Hij/zij vult de gevraagde gegevens in.
  3. Wij sturen u een bevestigingsmail naar het opgegeven e-mailadres.
  4. De schorsing is opgeheven zodra op dat e-mailadres een tweede mail van ons binnenkomt waarin een einddatum is genoemd.
  5. U ontvangt een nieuwe tenaamstellingscode per post. Uw kentekenbewijs blijft geldig.

Handige links

Heeft deze informatie u geholpen?